用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 Phonetic symbols 點温
go

Phonetic symbols 點温

阿囡F1要考speaking ,英文生字要轉成phonetic symbols, 請問各位家長應如何着手溫習? 我俾咗d相關apps阿囡做!!但超難!老師又教得好差!謝謝大家意見!!

回覆:NurseSally 的帖子

F.1 要考呢D, 實在恐怖。冇必要識,但識左冇壞,但要考?太過份。

引用:F.1+要考呢D,+實在恐怖。冇必要識,但識左

原帖由 torunpoland 於 15-05-22 發表
F.1 要考呢D, 實在恐怖。冇必要識,但識左冇壞,但要考?太過份。
係啊!我自問英文ok, 但我從未學過IPA, 都吾知點幫佢,佢位英文老師 勁hea!!

好似APS的学生有讀有考,如果識人讀,问下洰地点温点考。

引用:好似APS的学生有讀有考,如果識人讀,问下

原帖由 Yanamami 於 15-05-22 發表
好似APS的学生有讀有考,如果識人讀,问下洰地点温点考。
即係APS小學時已學呢d 嘢?

老師教得差唔評論, 無從得知.
但係考將發音標番出黎, 只係考 Phonetics symbols 應該唔太難, 如果發音做到正確, 咁只係13個符號不在存係英文 A-Z入面. (以英語IPA, 唔計其它語言的IPA)
不在A-Z的只係好少, ae, 3:, 反轉e, 反轉V, 亞米茄, 反轉C, 反轉a, 日字, f沒橫劃, 反轉6字上面打交叉, 長尾z, n字有勾.
其它的, 都係A-Z內. 記13個符號唔係咁難, 係咪. 一個禮拜記2個, 咪2個月內?
但要發得工確果d音, 肯定要一定時間, 急唔黎. 有d發音, 唔存在係粵語9音入面, 得5音既方言, 更加多唔存既發音.
肯定係要多練習, 重點係廣東話無既發音.
想知發得正唔正, 比較下囉. 例如.
讀一個字, 用iphone 個 Siri 聽下, 聽得正確咪讀得正確. Siri聽唔出你讀既, 咁就有改善空間啦.

學IPA唔駛大的, 我同個仔小3果陣, 一齊上堂學.
課程包括音標讀法, linking, stress, intonation, weaking/strong forms

*唔好問邊度學, 唔會俾資料, 呢度太多 phoncis 粉絲, 學校課本亦都只係有 phoncis , 費時引起麻煩.

如果突然剎出要考,似乎加重学生考試壓力。

引用:如果突然剎出要考,似乎加重学生考試壓力。

原帖由 黃巴士 於 15-05-24 發表
如果突然剎出要考,似乎加重学生考試壓力。
其實上次1st exam 都有考,今次再接再厲!除要識讀音標外,主要係考vocab 轉symbol 同睇symbol估係乜vocab! 難!

回覆:NurseSally 的帖子

記住響音 先拼出類似串法生字 如果phonics以前學得好應該ok 至於寫symbol就要留意背和符號相關字母 例如長i音 多數都係 ee 或ea

回覆 黃巴士 的帖子

我讀中一嘅時候有學有考IPA phonetics, 連埋查字典, 學會了畢生受用. 不過, 呢一代可以什麼也google 及上網搵發音, PHONETICS 的用處已減.

黃巴士  正如速記.  發表於 15-6-8 21:14

NurseSally 發表於 15-5-24 17:28
其實上次1st exam 都有考,今次再接再厲!除要識讀音標外,主要係考vocab 轉symbol 同睇symbol估係乜vocab! ...
有本字典咪可以,使乜記,
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

醒目開學勳章

NurseSally 發表於 15-5-22 08:06
即係APS小學時已學呢d 嘢?
APS有教Phonics, 高年級教IPA, 由IPA譯回句子及調轉

回覆:Phonetic symbols 點温

我亞女學校中一,二已經考了IPA, 其實對學生係好既.