用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 多少 working mum 的子女成功考入下列學校? ...
樓主: hcd
go

多少 working mum 的子女成功考入下列學校? [複製鏈接]

有沒有working mum而又考到好學校的可以分享一下平日會用多少時間和怎樣培養小朋友? 晚上d時間真系吾多夠用甘

回覆:多少 working mum 的子女成功考入下列學校

我也是個Working mum, 囝今年有YW, SPCPS offer, SPCC waiting.  再加其他學校offer.  個人覺得interview表現和父母的身教比是否FTM更重要,囝同學中有好多係FTM, 都係零offer.  當然同分又只有一個位,FTM應該會有點優勢,相處時的quality比是否FTM更重要,樓主想多了!

多謝大家的回覆和提點!

我無諗過因為“考小學”而辭職。只是,身邊的case, 都係做ftm 多。

你們的回覆令我有繼續努力的動力!

努力了很久,準備了很多。在我的人生裡,没有任何事情所付出的努力,可跟這次考學校相比。

有點心力交瘁……

很努力,因為不想將來後悔!

就算結果並不如願,也問心無愧。

引用:個人相信高薪厚職有學識working+mom唔會輸

原帖由 Charlotte_mom 於 15-05-20 發表
個人相信高薪厚職有學識working mom唔會輸蝕......

How about FT dad?

我家CEO,話自己最大成就是阿仔20歲還撟住她的手行街街,晚上入到阿仔間房吹水,重肯跟我們去探親及旅行!

可能我們的所謂成功的要求,太簡單了

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:我身邊的大多working+mum.+另外一部份ftm+

原帖由 MrBeast 於 15-05-20 發表
我身邊的大多working mum. 另外一部份ftm 只是outsource manager.
這批最弊傢伙,甚麼都外判?重以為自己是FTM,家庭最易出事,C6實知她冇乜貢獻

to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:我也是個Working+mum,+囝今年有YW,+SPCPS+o

原帖由 babycherie 於 15-05-21 發表
我也是個Working mum, 囝今年有YW, SPCPS offer, SPCC waiting.  再加其他學校offer.  個人覺得interview表 ...
無法同意更多

回覆 hcd 的帖子

咁快心力交瘁?
亞媽心理質素最緊要,咬緊牙關,心意堅定,全家亞爸亞仔都係睇你頭。

回覆:hcd 的帖子

今年我和囡囡剛經歷完考小一,不是想嚇你,只是考入學校成功與否,有很多因素決定,你的預備和努力是好的,但不要太focus 在考小一,當是一場挑戰俾小朋友和自己,無論結果如何,小朋友都是你的最愛寶貝。

身邊有部分同學仔媽咪,有太高期望,結果不似自己預期,承受很大的壓力。慢慢長路,將來的挑戰可多呢!將來回想考小一,我只想和我囡囡大笑一場(搞咁多野去考學校),亦欣喜囡囡有盡力做好、有成長便ok

ANChan59 發表於 15-5-21 19:25
How about FT dad?

我家CEO,話自己最大成就是阿仔20歲還撟住她的手行街街,晚上入到阿仔 ...
羨慕CEO!我都好希望4年後仔仲可以。。。
Discuz!

Charlotte_mom 發表於 15-5-20 14:15
個人相信高薪厚職有學識working mom唔會輸蝕......
家有蠢鈍兒, 都係無優勢!

hcd 發表於 15-5-21 19:16
你們的回覆令我有繼續努力的動力!

努力了很久,準備了很多。在我的人生裡,没有任何事情所付出的努力,可 ...

雖然樓主得有點誇張,不過在我自己的經驗,考小一的一段時間確實不停發惡夢,心理壓力之大不言而喻。

ivantissue 發表於 15-5-22 09:25
羨慕CEO!我都好希望4年後仔仲可以。。。
另一個境界!

hoihoima 發表於 15-5-22 12:57
雖然樓主說得有點誇張,不過在我自己的經驗,考小一的一段時間確實不停發惡夢,心理壓力之大不言而喻。
...
哪兒誇張?你知道我實際的情況?

annim 發表於 15-5-21 23:19
今年我和囡囡剛經歷完考小一,不是想嚇你,只是考入學校成功與否,有很多因素決定,你的預備和努力是好的, ...
你說得對!升上小一後,又有其他問題要面對!

Jane1983 發表於 15-5-21 21:46
回覆 hcd 的帖子

咁快心力交瘁?
緊張的性格,很難改!多謝您的勉勵!

係大戦一埸,身心俱疲,絕對唔想玩多一次,不過小女真的成長不少,自己也瞭解多了女兒

回覆 hcd 的帖子

有壓力,先有動力,我自己都係緊張亞媽。
你鍾意呢3間好合理,不過呢3間各有各難,仲要係3個round,雖然都識人成功。建議你報多幾間,千萬吾好只盯這3間。

Jane1983 發表於 15-5-22 17:30
回覆 hcd 的帖子

有壓力,先有動力,我自己都係緊張亞媽。
考呢3間, 其實有點"明知不可為而為之"的感覺!

好似要扔塊石頭落大海, 然後要搵返塊石一樣咁渺茫.

不過, 不到黃河心不死.

我不會只報這3間, 只是最喜歡這3間. 謝謝您的溫馨提示!

Jane1983  http://cdn.edu-kingdom.com/sta   發表於 15-5-22 22:23
‹ 上一主題|下一主題