用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 多少 working mum 的子女成功考入下列學校? ...
go

多少 working mum 的子女成功考入下列學校? [複製鏈接]

SPCC / SPCPS / YW

聽聞FTM 會較有優勢. 事實是否如此?

請這幾間學校的家長   或   身邊識人讀這幾間學校的朋友發表一下你的所見所聞.  謝謝!

Soundervolt  未必有優勢  發表於 15-5-20 14:01
   7    0    0    0

hcd 發表於 15-5-20 13:51

我只可以講, 每年有不少FTM既仔女都入唔到呢幾間學校, 如果話優勢, 我相信係相關學校工作緊既working mum應該比街外既FTM有更多優勢
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章 王國長老

個人相信高薪厚職有學識working mom唔會輸蝕......

又咁啱,我識兩個YW仔,一個碩士ftm,一個响屋企教琴嘅
又真係唔係working mom喎
隨遇而安

父母係舊生的優勢,一定大過Ftm。

小朋友學術勁、有禮貌,又乖巧,亦一定有用過亞媽係Ftm。

亞媽知書識墨,又盡心盡力全職教仔女,係會攞到d分,但相信都真係marginally幫到d過果隻。

回覆:多少 working mum 的子女成功考入下列學校

老實說
現今環境
睇細路才能表現多過睇阿媽番唔番工

事實是,我識得嗰十個八個friend入咗SPCPS/DGJS/DBS/YW 全部working mum, 全部都係呢兩年嘅事。

回覆:hcd 的帖子

當然有啦!我女兩個幼稚園男同學,一個考到YW,一個同時考到SPCC、DBS及YW。佢兩個媽咪都同我好熟,兩個都係working mum。

回覆:多少 working mum 的子女成功考入下列學校?

係咪FTM, 有冇證書,着乜衫去面試⋯⋯家長諗得太多啦,揾時間同仔女傾吓計仲好

回覆:多少 working mum 的子女成功考入下列學校?

hod, 我是其中一位working mom, 我的職業與教育無關的,雖然我很少時間陪女兒(因為她很早瞓),但我相信我陪伴小朋友時是非常享受和有質素的。

johnnywalker 發表於 15-5-20 13:55
唔認out都唔得,宜家d簡稱真係睇死我...

JM、C6、C9我都係知咗冇幾耐咋…

Anyway, 答返你個問題,其實考呢啲學校仲要體「關係」、「父母背景」﹐所以FTM都唔會有咩優勢。我有家人係working mom,佢個女考入咗DGJS。

little_yolky  仲有99同62  發表於 15-5-22 09:43

我身邊的大多working mum. 另外一部份ftm 只是outsource manager.

班老師和校長咪又係working mum, 呢個因素唔係好重要。

我又不覺得FTM特別好,老師/校長好明白現在物價上漲,一個家庭只有一個搵錢,其實未必最好。
就算做FTM都要有EQ,有well planning 先得。你應該問自己做得到嗎?每個月張開手問老公拿錢容易嗎?

引用:我又不覺得FTM特別好,老師/校長好明白現在

原帖由 evil 於 15-05-20 發表
我又不覺得FTM特別好,老師/校長好明白現在物價上漲,一個家庭只有一個搵錢,其實未必最好。
就算做FTM都要 ...
提外話。

女人身邊最好有自己錢。

完全旨意哂男人,好就好,唔好就

冇任何關係100%永恆不變地和諧。

身邊朋友見好幾個失敗例子。

回覆:多少 working mum 的子女成功考入下列學校

樓主想多左喇

我朋友係FTM,佢老公係專業人士,2人外表好中產一表人才,都一個offer都冇,但最終靠人事入了有名氣學校。我覺得中產/專業人士可能人面較擴,多D機會靠到人事。
Anyway,不用想太多,以自己情況盡了力就好了,只是學校和家長雙方分別在找最適合自己既學生同學校,如學校真的偏好FTM,那我是working mom就不適合此校,我𣎴會為此失望。

王國會長

hcd 發表於 15-5-20 13:51

如果FTM係舊生

不要想太多...唔值得為左呢樣野辭職.

玩過這個瘋狂考小學遊戲,平靜過後,看看身邊朋友,覺得其實只要搵一間合理地好的學校給小朋友,家裡繼續栽培教導,小朋友自然會上正軌。

樓主列的3間都是好學校,但好學校何只呢3間!做吾做Ftm,有家庭財政,媽媽個人意願等因素,吾係睇學校。
‹ 上一主題|下一主題