用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 傷殘津貼
樓主: watiwati
go

傷殘津貼

回覆:watiwati 的帖子

要睇小朋友認知能力,如果比較好的排I位,醫生唔會批。

老實講!如果唔係出面私人中心收費高昂,有邊個父母希望自己既仔女「合資格」申請吖!

回覆:fandd 的帖子

原先真係好想批到呢筆津貼,因為訓練真係好需要錢,但最後知道批唔到,醫務社工解釋亞仔認能力未去到排S位,所以申請不成功,聽完係有D失望,但又帶返D希望比自己同亞仔。

引用:老實講!如果唔係出面私人中心收費高昂,有邊

原帖由 fandd 於 15-05-21 發表
老實講!如果唔係出面私人中心收費高昂,有邊個父母希望自己既仔女「合資格」申請吖! ...
每次一諗起亞女既傷殘津貼,都很傷心,加埋張殘疾八達通,更加傷心,我都很想個女冇資格取傷殘津貼,做個正常的小朋友

今日喺CAC問醫生有關傷殘津貼既準則,佢話如果屬自閉症而又嚴重既話,例如要入讀S位或特殊學校,即使家長無提出,佢哋都會主動幫小朋支申請津貼。至於建議入讀I或E位既,如果無喺某方面有特別大問題,多數唔會批。

引用:Quote:原帖由+fandd+於+15-05-21+發表老實

原帖由 lolotwo2003 於 15-05-23 發表
每次一諗起亞女既傷殘津貼,都很傷心,加埋張殘疾八達通,更加傷心,我都很想個女冇資格取傷殘津貼,做個正 ...
殘疾八達通是否只適合乘地鐵才有優惠?乘巴士小巴?

我仔也是醫生主動批,批左三年

sshoney 發表於 15-5-22 23:09
原先真係好想批到呢筆津貼,因為訓練真係好需要錢,但最後知道批唔到,醫務社工解釋亞仔認能力未去到排S位 ...

醫生唔批津貼代表你小朋友能力唔差。

我仔當年被批中度,有3年。

唔使資產審查, 當年係醫務社工叫我申請.

回覆:T96 的帖子

都係嘅,唔批又有唔同諗法,起碼証明亞仔好有進步先吖。

引用:今日喺CAC問醫生有關傷殘津貼既準則,佢話

原帖由 fandd 於 15-05-27 發表
今日喺CAC問醫生有關傷殘津貼既準則,佢話如果屬自閉症而又嚴重既話,例如要入讀S位或特殊學校,即使家長無 ...
未必係,其實睇個别醫生,我仔在下葵涌CAC評估,只評排輕度自閉排E位也批了2年。

引用:原先真係好想批到呢筆津貼,因為訓練真係好

原帖由 sshoney 於 15-05-22 發表
原先真係好想批到呢筆津貼,因為訓練真係好需要錢,但最後知道批唔到,醫務社工解釋亞仔認能力未去到排S位 ...
其實我覺得申請唔到好過申請到,因為咁樣証明小朋友唔算嚴重⋯我仔申請到⋯