用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 如果已有一個兩歲大有自閉譜系,仲追吾追多個小朋友好? ...
樓主: agatechung
go

如果已有一個兩歲大有自閉譜系,仲追吾追多個小朋友好? [複製鏈接]

引用:+本帖最後由+apple~y+於+15-5-27+12:01+編

原帖由 apple~y 於 15-05-27 發表

回覆 daibolam 的帖子
我地對戒口好大期望,因為好無助。 今日帶了bb 去科館。 佢對住window d 假麵包係咁叫。 雖然佢忘記左嗰啲叫包包。 只係識不停怪叫。 但我已經好心up。 好想俾佢食佢喜歡的食物。 小朋友有得食有得玩就開心嘛。。。

引用:+本帖最後由+apple~y+於+15-5-27+12:01+編

原帖由 apple~y 於 15-05-27 發表

囡囡太惡湊。 推俾人地只係寶寶可憐。 我將你話暫托同老公講。 佢苦笑住話死早2 年咪無咁辛苦。。 無諗過原來番工係咁輕鬆。。。

引用:回覆+daibolam+的帖子 Actually+during+my

原帖由 a328 於 15-05-27 發表

Actually during my 2nd pregnancy, my son situation is very worse as well,  als ...
我睇左你另一個post。 真係好encouraging。 我都睇完又睇你點train。初時都以為環境因素令佢暫時變差。 但佢啲symptoms 好typical。。 都唔想俾自己太多false hope。

引用:有得笑既,笑中有淚咁囉,苦笑囉!有得笑好

原帖由 Kyle 於 15-05-27 發表
有得笑既,笑中有淚咁囉,苦笑囉!有得笑好過無得笑囉,係咁安慰下自己,日子一樣要過。笑下喊下又捱過幾年 ...
短短數句,已經聽到當中辛酸。

只係唔好太悲觀。試下其他方向,發掘佢其他興趣,小朋友有開心既環境進步得好啲。如果負擔得起,試下報起碼一個course 俾佢,你地壓力大啲負能量佢會feel到,有時您兩公婆都要抽離下透下氣。唔係太了解你女女嘅情況,只係俾一啲個人經驗交流下,加油呀!

我第一次feel到有啲嘢係佢好鐘意排嘢,攞哂全家人啲鞋排,唔係直綫,係一啲古怪,鬼異、圖案,個時佢只得歲半,重要唔俾人執,好古執,脾氣仔大,會throw嘢,尖叫,甚至爪人,好容易激動。佢實佢而家講嘢都偏大聲,容易大叫,但已經少好多,就算佢係A,我都要佢明白有禮貌重要性。到而家都要keep住提。
養兒一百歲,長憂九十九,就算冇事都有其它嘢煩,所以放鬆啲啦,我成日同自己講,大家training唔同je, 人地train IQ, 我地train EQ, 都好呀,呢個世界,EQ有時重要個IQ呀!

引用:回覆+daibolam+的帖子 我第一次feel到有啲

原帖由 a328 於 15-05-28 發表

我第一次feel到有啲嘢係佢好鐘意排嘢,攞哂全家人啲鞋排,唔係直綫,係一啲古怪,鬼 ...
我第一次feel 到有啲野係。 阿囡唔認得我個樣。 原因係我著左制服。 公司有人笑我,問我係咪好少同個女一齊。 但我係除左番工同搭車時間。 一直全天候陪個女。
其實初生嗰陣我已經覺得同其他bb 唔同,佢避開唔望人。 但4個月至14個月大又好正常 。。。
嗰種感覺無死老豆咁日喊夜喊。 但就係好酸好酸咁。

Try to do more eye contact training with her, I have list some example in other area, how it help.

你老公負能量爆登
我強烈提議你主動搵社工,安排比囡番s位暫托
比你老公一日有幾小時唔好對住個囡
你要番工理唔到太多,如果你唔理,他遲早捉埋個囡做傻事
s位教開自閉,特殊須要小朋友,我唔係叫你推比人地
甘呢個服務係幫助未排到政府服務特殊須要小朋友,你咪試下
日後你囡如果評估左要番s位,如果你囡番開s位暫托
都熟悉左環境,暫托時又可以在接送時問下囡情況
私人s位好貴,萬萬聲,你又就快生,怕經濟有壓力
總之你試下啦

引用:+本帖最後由+apple~y+於+15-5-28+13:26+編

原帖由 apple~y 於 15-05-28 發表

我同老公商量下。 佢超愛女兒。 真係好愛好愛。 佢未必肯。 之前捱到入院10 日都要home leave 回來照顧我們。。 有需要再請教你地手續點做。
問左幾間俾錢嘅密集式都要等。 有啲建議上單對單試下先。 我都覺得女兒未ready 日日番學。。
協康啲教學書值得買嗎?有個地板堂值得上嗎?

引用:回覆+daibolam+的帖子 Actually+during+my

原帖由 a328 於 15-05-27 發表

Actually during my 2nd pregnancy, my son situation is very worse as well,  als ...
My elder son (A kid) used to go wee wee regularly. 1 month before I gave birth to my younger son, my elder son refuse to go wee wee even we brought him to toilet. We need to give him diaper and re-do his toilet training from beginning.

Tell him he do not have any technique to deal with daughter, better ask for 專家,同時佢又可請教一下,好過自己獨自面對
‹ 上一主題|下一主題