用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 如果已有一個兩歲大有自閉譜系,仲追吾追多個小朋友好? ...
樓主: agatechung
go

如果已有一個兩歲大有自閉譜系,仲追吾追多個小朋友好? [複製鏈接]

回覆:daibolam 的帖子

有無做足檢查?如抽絨毛或羊水,驗埋DNA , 照結構,這些不要慳,不要只靠政府那些基本過基本的檢查。出世後還有個代謝病驗血檢查。如全無事,你便會放心啦!唔會係到靠估啦。出世後,慎重考慮打針個schedule.  遲些打好過準時打,亦好過有病嚟打。無謂針(如肺鍊球菌那枝過兩歲無得打,就無謂為了保護那年幾去打。流感針也好無謂,針個水銀份量如少過某個指數,就會話自己是無汞,但其實是有的。)無謂疫苗(輪狀病毒,食咗有機會痾血和腸套壘,無謂食囉。我仔中過輪狀,都是入下醫院吊下鹽水就搞掂,不是想像中咁大件事。)不要打了。

引用:+本帖最後由+apple~y+於+15-5-25+16:56+編

原帖由 apple~y 於 15-05-25 發表

回覆 daibolam 的帖子
我有番工。 老公無番工。 所以我好擔心老公做傻事。 因為番工忙可以有得透下氣。忘記件事一陣。 所以好想請工人等老公可以回氣。 唔知請唔請好。 又怕經濟問題。我好擔心大b 同小b 搶奶食。 而家唔再敢俾佢啜我了。遲啲坐月都唔知洗唔洗同大b分開。

引用:有無做足檢查?如抽絨毛或羊水,驗埋DNA+,+

原帖由 Kyle 於 15-05-25 發表
有無做足檢查?如抽絨毛或羊水,驗埋DNA , 照結構,這些不要慳,不要只靠政府那些基本過基本的檢查。出世後 ...
驗dna 同結構都驗唔到自閉。做埋個新陣代謝應該都檢查唔到 。

我信自閉是後天,不是先天。產檢那些檢查是make sure 出世無先天問題。跟住就看你點照顧佢和點打疫苗法。打疫苗只是去應酬下幼稚園入學既要求,健康院不會迫人打的,你話遲啲打,人地是好ok.  至於幼兒園,兩歲幾先入學,那就就住個時間先去打吧。唔洗好似遲打會蝕底咁。我以前是抱住遲打會蝕底既無知心態,仔剛患完玫瑰疹,就跟住打一歲針,歲半針前還加埋水痘和流感針俾個仔。

引用:我信自閉是後天,不是先天。產檢那些檢查是

原帖由 Kyle 於 15-05-25 發表
我信自閉是後天,不是先天。產檢那些檢查是make sure 出世無先天問題。跟住就看你點照顧佢和點打疫苗法。打 ...
我這代或以前,成個家族無人有自閉,但跟住的一代卻有兩個case, 所以我肯定不是遺傳。至於是否針毒還是環境汚染問題,不得而知,但我信關事囉!

我個時產檢都做足,深水魚,海產怕有水銀懷孕個時無食,個大仔咪又有事,
天意

你無老人家幫手?
你老公一直無工作,定搵緊工?

回覆:apple~y 的帖子

你應該無做足,普通產檢應不會抽絨毛和羊水,驗DNA 等。如做埋呢啲產檢是無事,即非天生囉。後天其他野而嚟囉!你仔好似一歲前是正常㗎。

遺傳病嚴重過自閉好多。遺傳點醫都醫唔返,自閉起碼有10% 會好返。所以我不信自閉是遺傳的。

引用:我個時產檢都做足,深水魚,海產怕有水銀懷孕

原帖由 apple~y 於 15-05-26 發表
我個時產檢都做足,深水魚,海產怕有水銀懷孕個時無食,個大仔咪又有事,
天意 ...
係喎,懷孕時不可食咁多海產。花膠不要掂。

回覆 Kyle 的帖子

你講呢d抽絨毛和羊水,是在12周唐氏檢查出來結果係高危先要做
因為抽羊水唔記得係幾多百分比會流產,一般婦產科醫生唔會提議做
仲有係高年齡產婦都會提議做和家族有遺傳病都有可能要做,
但我2+幾生大仔,12周唐氏檢查係低危,照結構無問題
家族又無咩遺傳病,個時呢2part 抽絨毛和羊水醫生無專登叫做

我個時花膠都無咩食,牛奶都無咩點飲

回覆:apple~y 的帖子

你那個年代生仔(八年前)得Oscar 個個會做, 抽絨毛和羊水也有, 但如你所說, 不是個個肯做. 靠Oscar 來驗唐氏已知是非常不準確的,所以那時仍有唐氏寶寶出世的風險。而家只得正苦做Oscar, 私家產檢會做驗血無入侵性的 nifty 或t21, 可以99% 測出唐氏,但只會驗包括唐氏和其他幾對比較重要染色體, 不是所有染色體都會驗埋,亦不是100% 準確。100%準確和睇晒23對染色體要用入侵性的抽絨毛或羊水,可以的順帶驗埋DNA, 而家既遺傳性檢查準到乜,唐氏或其他遺傳病無可能出到世,除非個媽無做呢啲檢查,或只做普通的Oscar 或知到有事宗教原因都要生出來。

正常媽好怕流産,大多不肯做入侵性的檢查。但自閉媽應好怕個仔有事多過流產卦,所以我建議做埋去,就算過咗24 週合法人工流産都應去做。

回覆:Kyle 的帖子

我都覺得打針係好影響bb發展的,所以我只打基本針,我覺得懷孕時真係小心飲食同情緒,情緒差同受壓力都會影響bb發展結構。

吾好分開照顧,你而家要慢慢教導大女,令佢知道將會有細佬妹,遲些要幫手照顧,要愛爸媽愛細佬妹。

xxxx

引用:回覆+daibolam+的帖子 你無老人家幫手?你

原帖由 apple~y 於 15-05-26 發表

你無老人家幫手?
無番工時炒下股咁。 bb 出世後就無收入了。 我唔知要戒口。。。 但應該戒口同自閉無咩關係吧。下胎如果都有問題。 都唔知人生仲有冇值得開懷大笑的事了。

如果你老公對住個囡壓力大
試下搵社工,安排比囡番s位暫托
因為見你形容囡囡情緒甘大,一般n班老師可能處理唔到未必收
係呀懷孕戒口未必有用,我個時但求心安,不過大仔都係有事

仲有自閉小朋友又話要戒口,你可以試下
但不要抱好大期望,其實很多人戒了口都係無咩改善

激素多的食物吾好食,如雞翼,魚塘養的激素魚,介一些吾健康的食物,你要找下資料,小心飲食,吾好放棄,好好安胎。

有得笑既,笑中有淚咁囉,苦笑囉!有得笑好過無得笑囉,係咁安慰下自己,日子一樣要過。笑下喊下又捱過幾年。

最重要你地老公會否嫌棄下一個又係自閉。如果老公唔理,你一個人湊兩個會好辛苦。

Actually during my 2nd pregnancy, my son situation is very worse as well,  also at that period we suspect my son is A kid. so we have consult the CAC after i gave birth.
I saw you have mention that ur daughter is getting worse, now if I look back, i realise that the kids might feel sth  different on you during pregnant, they can't tell, but they feel sth strange and not secure. That is the reason why they might getting worse.

After i give birth, my son situation is better, also we have provide some proper training to him afterward, agh gppd is I am lucky, my youngest son is in contrary, very strong in social skill, and have extremely High EQ, this help my eldest son a lot, and i saw they both can learn from each other, so dun be too pessimistic. keep relax, and frankly at this stage, you can do nothing already.

add oil, try to go more country side, hope it help
‹ 上一主題|下一主題