用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 如果已有一個兩歲大有自閉譜系,仲追吾追多個小朋友好? ...
go

如果已有一個兩歲大有自閉譜系,仲追吾追多個小朋友好?

有些擔心生多個又係有自閉,或對大仔有負面影響

考慮中...好難講

生:如果經濟ok,有充足既人手照顧既話.
不過也要有心理準備第2個也可能有閉(機率好似比常人高約4%)
我家算幸運,呢兩年細佬喺社交上幫到阿哥好多!

要有心理準備第2個也可能有自閉,我兩個仔也有自閉,細仔仲嚴重

回覆:Ericang 的帖子

我其實好想生多個,不過又怕係自閉,我負擔吾起.....唉

agatechung 發表於 15-5-20 14:36
我其實好想生多個,不過又怕係自閉,我負擔吾起.....唉
係咁的話我唔會搏,專注去照顧一個較好。

回覆:如果已有一個兩歲大有自閉譜系,仲追吾追多個小朋友好?

一個已經難教,最惡劣的時候,攪到差啲抑鬱咁滯,受唔到呢種壓力,所以我唔敢試多次,難保第二個會有機會更加嚴重,而且資源好緊要,假如我好有錢的話,或者我會生多個,因為咁樣先可以全球侯幫佢惡補。

回覆:如果已有一個兩歲大有自閉譜系,仲追吾追多個小朋友好?

我有左24週+了。 大b 20個月大未約醫生。 突然想放棄小b 但原來太遲了。連考慮放棄嘅機會都無了。

回覆:daibolam 的帖子

加油呀!小b未必有事呢!有大同個小玩,對大都有好處!而且你都有對自閉症有概念,就算小b有事,你都會好快發現同可及早訓練,你大肚要保持心景開朗,吾好憂心,多食有機食物,吾好飲牛奶,蛋方面都小食,如果你大bb有敏感的食物你就吾好食果些啦!

回覆:daibolam 的帖子

我都係喺大仔被評定患自閉症後一星才知道又有咗,當時覺得無得揀,心情好down,但及後諗通咗,其實都無得驚咁多,唯有叫自己積極及樂觀D,原來真係得㗎。所以,唔好咁擔心,見步行步啦!

回覆 daibolam 的帖子

既然細B已在你腹中成長,就不要太掛慮。早些進行胎教,叫佢支持媽咪同哥哥/家姐。
我當年也沒有預算地懷了細女,佢下星期就3歲了,很可愛說話很窩心,真希望佢會成為我的知心友呀!

中大和港大都好像有自費Genetic tests, 當然要由兒科轉介!

回覆 王王爸爸 的帖子

請問個TEST有什麼用?

回覆:fandd 的帖子

我都係喺健康院懷疑大仔係A仔時發現有咗,我諗既然天父咁安排,都無得擔心,現在3個月人仔,好得意。

回覆 agatechung 的帖子

應該是check Father, Mother, Child's DNA to detect known gene related to autism.

回覆:王王爸爸 的帖子

知道左從邊個黎又如何呀? 只想知道如果有左bb個bb有冇事姐

回覆 muimui5 的帖子

我都係細囡快4age,她是我心靈小天使

回覆:muimui5 的帖子

大囡完全情緒失控。 睇住一日比一日差 。

引用:回覆+daibolam+的帖子 既然細B已在你腹中

原帖由 muimui5 於 15-05-22 發表

既然細B已在你腹中成長,就不要太掛慮。早些進行胎教,叫佢支持媽咪同哥哥/家姐。
囡要我陪實佢。 我雙手是屬於她的。 要聽佢指領。 否則發狂。
不要說胎教。 連吃飯也沒心情。。

你大囡似乎情況很差,有無人幫你做家務,煮飯
你要小心個肚,怕大囡有情緒時打你個肚
你生埋小b坐月有無人幫你,甘好容易產後抑鬱
我同我大仔都行左差不多8年了
你有咩事要同人講,有情緒困擾要主動搵社工
真係擔心你做傻事
當年我都擔心細囡都有自閉,照顧bb都係我自己一個攪掂
仲要處理大仔問題,我個時仲係餵人奶
所以我好明個種壓力
現在細囡4age了,是個可人兒