用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 讀緊又一村的啟基小學,可以分享一下嗎? ...
go

讀緊又一村的啟基小學,可以分享一下嗎? [複製鏈接]

因我常常都經過見到又一村的啟基小學,所以特別留意它,而且知道的小學有限。
但聽聞這小學除了少功課外,我在學校網址亦見到超多課外活動。不過,教學情況便不太清楚,如:有些家長說這學校程度太淺?將來難於適應中學程度。真的會這樣淺嗎?咁誇張?英文程度又如何呢?因現在兒子是讀英文幼稚園的,英文程度比中文較好!

校園生活好似也不錯!常常看到校外的告示牌說午餐有什麼飯餸食,又有老火湯飲咁!感覺這學校也很關心小朋友的健康發展。

但入學是否也很難考呢?現在好像間間都話要 interview, 仲要 IN 幾次先得!好似仲難過 IN 份工咁!

可以有小朋友讀緊這校的分享一下嗎?

謝謝!

13    0    0    1

引用:因我常常都經過見到又一村的啟基小學,所以

原帖由 angel-papa 於 15-05-19 發表
因我常常都經過見到又一村的啟基小學,所以特別留意它,而且知道的小學有限。
但聽聞這小學除了少功課外, ...
我只知午餐係校內自己煮,所以比平常訂餐貴,好似30幾蚊餐

回覆:讀緊又一村的啟基小學,可以分享一下嗎?

有愛心,老師包容度高,但唔會谷學術, 升中派位情況成疑,我問咗兩個分別一、二年級該校家長佢地都答我唔到。

識朋友讀得好開心。

不過若家長追求學術,會覺得hea。但各花入各眼。喜歡有愛心輕鬆唔死谷的小學(例如豁達家長打算將來升中見步行步)呢間一流。

我認識幾個讀緊的,共同點系回流家庭或公務員家庭,初中或最遲高中去外國讀書,升中不是最大考慮
家長話名乎其實happy school,一樣學到嘢,無教淺,每天差不少在學校做完功課,評核方法不會給小朋友多壓力

引用:+本帖最後由+LeeCC+於+15-5-20+10:06+編輯+

原帖由 LeeCC 於 15-05-20 發表

我認識幾個讀緊的,共同點系回流家庭或公務員家庭,初中或最遲 ...
如果遲早打算出國,個人覺得WKF 真道等會配合得更好

siden 發表於 15-5-20 10:19
如果遲早打算出國,個人覺得WKF 真道等會配合得更好

無錯,不過遠呀,新界西去深水步上學已經系極限了

我係用家,係升中見步行步果種。小兒小一,讀得開心考試冇壓力,我比較其他學校小一程度,大致相約。自己知阿仔吸收力強,唔駛死谷學術,一向弱點係表達力普通,有點怕醜,但學校呢點幫助很大,多出來講野機會,宜家大膽自信力很多。

引用:因我常常都經過見到又一村的啟基小學,所以

原帖由 angel-papa 於 15-05-19 發表
但聽聞這小學除了少功課外, ...
啟基是好學校,收咗又可抽獎,校風也不錯,你可看看有否開放日入去參觀下

朋友個女早兩年畢業,派左去暫借深水埗校舍的英華女校,聽聞現時是校內的 top student

聞說舊校長有心有力,人脈勁,搞好多活動,好為學生。他們的愛心廚房值得一提,每日早晨開始為學生煮飯、煮餸、餚老火湯。星期一是green Monday。新校長 亦十分投入,之前是傳統學校出身,上任後把課程谷了少少,但學生仍比較愉快學習。

引用:聞說舊校長有心有力,人脈勁,搞好多活動,

原帖由 fishchow 於 15-05-20 發表
聞說舊校長有心有力,人脈勁,搞好多活動,好為學生。他們的愛心廚房值得一提,每日早晨開始為學生煮飯、煮 ...

多謝各位!我也不是谷嗰種媽咪,聽完大家意見,感覺真是我想要的那種!不過,我老公知道這是中文學校吧!怕呀囝學英文唔夠好⋯

叧外,是否都很難考?想考嘅話,有咩要注意?

Yanamami  HK地英小唔多呀~  發表於 15-5-27 07:54

我覺得誠意, 主動, 有禮, 懂得分享, 與同學共融係啓基選生的部份要求, 學術其次~~我參加過兩年面試, 主要都係叫小朋友繪畫, 問佢可唔可以送比老師; 又叫小朋友玩猜皇帝, 睇下會唔會唔認輸要發嬲; 另外考記憶, 喺個盒度放左D文具, 轉頭問返佢入面既係咩唻;仲有要求帶本自己熟悉的書本分享。(記得提小朋友將坐椅拍返好及離開時同老師講再見)2ND IN 時最好父母同見,老師會問小孩關於爸爸的問題,又指定問題要爸爸回答,想知親子的情況。仲有會預備將會轉有碌的坐椅比小朋友坐。。。其實當年我個女喺度轉得幾厲害,好似去左遊樂場玩咁。。。幸運地都收到OFFER^^

亦有朋友試過WAITING 寫求位信,放榜後有機會2ND;雖然學生全程處於極不合作(因佢最想同最好朋友讀同一間小學),最後誠意分搭夠都收到OFFER (不過最後叩到津校無讀啓基)

聽聞每年收不少讀啓思幼稚園的學生

引用:多謝各位!我也不是谷嗰種媽咪,聽完大家意

原帖由 angel-papa 於 15-05-22 發表
多謝各位!我也不是谷嗰種媽咪,聽完大家意見,感覺真是我想要的那種!不過,我老公知道 ...
英文你預咗一般

回覆:sze0203 的帖子

Thank you 曬你的意見!

回覆:siden 的帖子

我係用家,小一,而今年亦有做圖書堂義工。對於外間一直有傳學術及英文水平問題,我經歷了一年,對啟基教學亦很有信心。英文方面,小朋友嘅英文水平真的一D都唔差,尤其是在 presentation 方面,每次問小朋友邊個想出來講故事,完全無怯場,而且發音也準。而其他學科方面,我直情覺得深過一般津校,尤其數學。小朋友又可以在愉快中學習,確是幸福。

引用:我係用家,小一,而今年亦有做圖書堂義工。

原帖由 amsbaby 於 15-05-27 發表
我係用家,小一,而今年亦有做圖書堂義工。對於外間一直有傳學術及英文水平問題,我經歷了一年,對啟基教學 ...
可否告知多一些學校英文的語境和教學內容,謝謝!🙏

回覆:fishchow 的帖子

英文語境也不錯,學校有兩名外籍老師針對 oral, 另外因為係活動教學,所以小朋友上英文課也非常投入。另外在圖書堂,學校規定要帶中英文圖書各一,亦會有外籍老師在圖書堂裡 surprise 小朋友,即時入課室講英文故事。總括來說,小朋友英語能力也不錯。亦唔係外間人認為學術上追唔上其他。  我朋友兒子在港島區一名校就讀,他們的中文程度和啟基的很接近。數學就比一般津小為深。所有課堂功課仍然容易 handle, 但測驗卷就見真張。

回覆:fishchow 的帖子

另外一個月也有一次週會是全英語,你以爲佢地唔明咩,但個個小朋友聽到哈哈大笑,非常投入。

‹ 上一主題|下一主題