用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 香港學堂
go

香港學堂 [複製鏈接]

有無家長讀呢間神級貴一條龍學校,每年學費十幾萬,仲要3百萬債券加1200萬捐獻,每年名額20個學位左右

2    0    0    0

學校網站有非常齊全的學費和debenture資料,300萬和1200萬都吾正確。

你好明顯吾係用家,點解要咁做?

回覆:香港學堂

我幾時話我係用家。。用家係我堂妹,已經讀第2年,1200萬捐款亦都係事實,網上資料係明盤,讀呢啲學校有暗盤捐款,真係咁天真。。

回覆 Vlone778 的帖子

咁家長錢多愛校,主動捐獻,local名校都有的,並非學校的入學要求。香港幾多家庭隨時可以比一千幾百萬閒錢比學校?
有加拿大回流親戚在讀,佢地英文係母語,在加國成績好好,但講到錢,就肯定吾係咁樣既profile。

引用:回覆+Vlone778+的帖子 咁家長錢多愛校,主

原帖由 Jane1983 於 15-05-18 發表

咁家長錢多愛校,主動捐獻,local名校都有的,並非學校的入學要求。香港幾多家庭隨 ...
俾1200萬入hong kong academy?不如俾CIS? 朋友夫婦Cambridge 畢業,捐80萬入左CIS,咁佢咪好抵!?

我指入學要求並非1200萬,只係3百萬債券,捐獻係第二年學校暗示,咁佢就捐咗1200萬

引用:我指入學要求並非1200萬,只係3百萬債券,

原帖由 Vlone778 於 15-05-18 發表
我指入學要求並非1200萬,只係3百萬債券,捐獻係第二年學校暗示,咁佢就捐咗1200萬

...
真係唔知你或佢講真定假。暗示就俾1200萬。unbelievable! 暗示唔俾就唔收就話可能會俾

識人三年前冇俾都入咗。

都話唔係入學條件要千二萬捐獻,係三百萬債券,千二萬係第二年自願捐獻,同埋每年學額得20個左右,行ib,可以直升小學中學,完全係富二代圈子學校

我識兩個朋友囡囡讀緊,唔係咩富二代!捐款呢家嘢睇自己能力隨心!既然都入咗去讀,捐幾多有幾重要?我呢d外人真係唔會明!

覺得呢間學校好神秘咁,又少學生,好少見學生咁。淨係知佢貴咋!

唔系呀,有fd的仔讀緊,交50萬唔系300
呀!

另一間神貴學校

【明報專訊】明年9月開學的「貴族學校」哈羅香港國際學校現時總報讀人數近2000人,而該校分別發行了60萬港元債券及300萬港元資本證書,其中$60萬債券早已全被認購。不過,即使已購債券,這亦不保證你的子女能成為未來的「哈羅仔女」。子女入讀國際學校不單要支付高昂學費,更可能要購買校方所發行數十萬至數百萬元的債券,但不少家長仍不惜花巨款購買,讓子女獲得優先入學的機會。

有教無類??這種學校就是將小孩子家底分類吧

HKA 收$500000 debentures ,何來 $3000000? 網頁上邊度寫 $3000000?

講家底分類,HK Academy應該吾算最嚴重,漢基應該緊要d。

簽名被屏蔽

回覆:Vlone778 的帖子

可能我地這些平民,都係讀返平民學校,對於貴族學校一解不通。

我又唔覺得貴=貴族!出面街有好多嘢賣到好貴,我只會覺得有d掠水,同埋究竟值唔值!

嘩!未讀書先俾幾十萬,入左去又要捐錢,到時咩生日會之類又唔知要買咩禮物好,我地一般人家免我學費都唔敢讀啦!
‹ 上一主題|下一主題