用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 聰明的學生,唔用點溫+平時唔用補習,就能拿學業獎。 ...
樓主: wyzhao
go

聰明的學生,唔用點溫+平時唔用補習,就能拿學業獎。   [複製鏈接]

rayeu160 發表於 15-6-16 12:51
我對小朋友睡眠時間反而好堅持...每晚一定要9:30前訓.
無好既精神, 又點可以應付課堂呢!
...
食得好睏得好玩得好,就盡父母責任架喇,讀書既責任交返畀d細路
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

食得好睏得好玩得好<= AGREE..不過我貪心少少, 一定要身體好..XDD

引用:Quote:MASAYA+發表於+15-5-18+10:38+同意上

原帖由 YolandaTam 於 15-05-18 發表
聽聞真係有人讀大學都要補習.

我聽過一個傳說, 係我老公上司講: 佢朋友個女喺某名名哋嘅直資學校中學讀,  ...
我也有聽過

引用:考試月到,阿仔資質一般,溫得好辛苦。 聰

原帖由 wyzhao 於 15-05-18 發表
考試月到,阿仔資質一般,溫得好辛苦。
聰明的學生,唔用點溫+平時唔用補習,就能拿學業獎。
我個仔全無補習,只有上公文和學樂器。每次考試或測驗前1-2星期才會溫書,平時冇操卷丶冇溫習。但他任何空閒時間包括小息丶搭車,也會看書,超級書迷!但他成績很好,&#144308;覺得他資質特別聰穎,相信是閱讀打好了他的基本功!

回覆:聰明的學生,唔用點溫+平時唔用補習,就能拿學業獎。

我細個就係唔駛谷都成績好果D,但有時D同學仔會眼紅,會唔信,我都覺得好委屈。最緊要係上堂專心、個人專注力強,咁讀書就容易好多。不過當然越讀高年級D,會開始自發性溫多D,因為內容多且深好多嘛。

天資重要過後天,我大仔溫極最多中游位置,細仔冇補習,平時睇好多書,問好多野,考試前一晚係咁2溫一陣,考頭十

引用:考試月到,阿仔資質一般,溫得好辛苦。 聰

原帖由 wyzhao 於 15-05-18 發表
考試月到,阿仔資質一般,溫得好辛苦。
聰明的學生,唔用點溫+平時唔用補習,就能拿學業獎。
真係有人天生聰明,但我覚只限數學,中英一定要多閱讀先得。冇捷徑。

回覆 sissysze 的帖子

agree
在學校六七小時
如專心
真的不用太多課餘時間溫習

態度?

我也知態度很重要,我囡高小,今年遇着老師麻麻,同學多數是懶散型,重要兩年同學老師直升上,她態度差了很多,D課程深左,她信心又跌左。我叫她努力D,她說她已經努力左,只是我不知道。重複講左升中選校的重要,明白是明白,但態度依舊,脾氣又差,真是令人頭痛極了。

引用:其實大家有無諗過,適當的休息玩樂是能量,

原帖由 Bstar 於 15-06-16 發表
其實大家有無諗過,適當的休息玩樂是能量,再温書先易入腦!
我仔都是經常玩,坐唔定!
但佢好留心上堂、專 ...
我的囡玩完一輪後,個心很難定返不到來。遊戲時間完结,心仍是未靜,patpat只能坐5分鐘就跑開了,又花5分鐘叫她回坐位,很難教。學校的她,不會四處走,只是手腳搖擺不定,受身邊人影響很大,發夢。已經小五了,越來越差。

阿囡話考試太早溫,會好快吾記得.所以重要野我都係詆前2星期溫,數同常識就早D分開幾課幾課咁溫..每個人都吾同,資質吾同,溫習方式都吾同..

引用:Quote:原帖由+wyzhao+於+15-05-18+發表我了

原帖由 sissysze 於 15-05-18 發表
人地小朋友上堂專心已唔使點溫,上堂態度都好影響小朋友吸收到幾多,上堂已識哂同上堂發緊夢返去要阿媽再教 ...
同意!
人地專心上堂又吸收嗰啲小朋友,比個突擊測驗佢地,佢都都會有把握拎80分或以上啦!
佢地溫習,就只佢更上一層樓

我觉得都要平时多练习,下苦功才行的,我仔k2开始学珠心算,现在k3要小一了,小一的练习题自己已经可以搞定,平时应用题都做的不少,现在也可以三个两位数加减应用题,就是有些字还是看不懂,就要我在旁边念,这几天开始让他念小一的中方阅读理解,让他多学些字,这些都是日积月累的成果,每天送他上放学,在路上都会想一些问题问他,或让他串英文

ydoris 發表於 15-6-22 09:16
阿囡話考試太早溫,會好快吾記得.所以重要野我都係詆前2星期溫,數同常識就早D分開幾課幾課咁溫..每個人都吾 ...
好彩我地—早溫咋~~我女考呈—病足禁多曰,完全無温过書~

ydoris  我大囡考試就病架啦..  發表於 15-6-24 16:00

我大囡考試就病架啦..

禁係压力?阿女班中都有另—同学同佢一齐病,可能—齐惹到~

引用:Quote:ydoris+發表於+15-6-22+09:16+阿囡話

原帖由 Yanamami 於 15-06-24 發表
好彩我地—早溫咋~~我女考呈—病足禁多曰,完全無温过書~
我囡好多時都病,好彩今次游完学界病左一星期傷风,之後到呈分無事。

Yanamami  阿女都係第一次禁样~  發表於 15-6-24 21:10

我仔識得同校同級(4年級)的同學,係補習社預默,預測,唔係唔及格,就低分。考試前三日都唔會返補習社,可能在家發力温書,考出嚟成績常識100。英文96。我仔係個種要努力才有好成績的 (常96, 英90),佢講同學個case俾我知,我feel到佢有啲無奈.

Yanamami  上到中学佢就知味道~  發表於 15-6-25 19:16
‹ 上一主題|下一主題