用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 聰明的學生,唔用點溫+平時唔用補習,就能拿學業獎。 ...
樓主: wyzhao
go

聰明的學生,唔用點溫+平時唔用補習,就能拿學業獎。   [複製鏈接]

yuenkw 發表於 15-5-19 16:13
有 d 名校學生外面讀到超1-2個學年,基本上開學就等考試。
我朋友話佢既小朋友無補習,只不過去學普通話丶中文、英文、數學之嘛!

DreamKid 發表於 15-5-19 17:45
我朋友話佢既小朋友無補習,只不過去學普通話丶中文、英文、數學之嘛!
學校讀緊小二,外面學緊小三的普英數,平時學內考試當然不用溫習!

其實補習既定義系乜呢?我仔仔無正式補習,但有出去上坊間的英文寫作班!但主力針對學校課程的就無!我好認同要因材施教!我仔仔一星期打5日波,共10個鐘,球館又唔近屋企,一星期有2日會落公園玩,所以平時無乜時間溫書,仔仔上堂好專心聽書,考試試,每科溫習時間平均是1個半小時之內!至於成績,現時讀小二,過去幾個學期都考第一.

正因為我知個仔好鍾意玩(有邊個小朋友唔鍾意)又坐唔定,所以由K1下學期開始比他學棋,K2開始就成日同佢講,上到小學,基本上和幼稚園無大分別,只是要求會高點,規矩點,但最重要想有時間玩,就要學識分配時間,上堂專心聽書,放學就唔駛花時間溫書,大把時間玩!

分享呢d,系覺得每個小朋友都有自己特性,而家d小朋友個個到好聰明,最緊要家長花點時間,想出適合調教自己小朋友既方法,好快就會有好成績!

manmanchubb    發表於 15-6-21 01:22

醒目開學勳章 貢獻勳章

我個人覺得:如果要跟功課,要教返學校教嘅內容,操卷等,總之目的係响學校整體學科表現好d嘢,就係補習
但如果去學一d學校唔會(咁樣)教嘅嘢,我會唔當係補習,e.g. 作文班、拼音班、奧數班、珠心算班等等
就算係公文數,如果小一生上到小五課程,都唔算係補習
恐龍家

我信有呢類學生, 但自己既唔係咪要努力囉!  唔恨得咁多.

回覆:nintendo 的帖子

其實大家有無諗過,適當的休息玩樂是能量,再温書先易入腦!
我仔都是經常玩,坐唔定!
但佢好留心上堂、專心做練習!
考試我同佢温習都易入腦,坐兩個鐘温完又去玩一陣!再温!
無補習!可能是別人眼中唔洗點温習又攞到學業奬果啲

引用:我信有呢類學生,+但自己既唔係咪要努力囉!+

原帖由 fleshmoon 於 15-06-15 發表
我信有呢類學生, 但自己既唔係咪要努力囉!  唔恨得咁多.
認同,天資好重要,後天改變唔到、只可以盡量幫吓手。

引用:連溫習都唔使就成績好好,唔係無,極少數.好

原帖由 CALVEN 於 15-05-18 發表
連溫習都唔使就成績好好,唔係無,極少數.

好多猛補習又唔認,我仔都有同學仔係咁,成績中等,每星期一至六去補 ...
補足6日成績都仲係得中等,梗唔認!

wyzhao 發表於 15-5-18 00:58
考試月到,阿仔資質一般,溫得好辛苦。
聰明的學生,唔用點溫+平時唔用補習,就能拿學業獎。
Exactly true!
Mine is also foolish child!

Bstar 發表於 15-6-16 07:18
其實大家有無諗過,適當的休息玩樂是能量,再温書先易入腦!
我仔都是經常玩,坐唔定!
但佢好留心上堂、專 ...

momama 發表於 15-6-16 07:23
認同,天資好重要,後天改變唔到、只可以盡量幫吓手。

有時都唔係一定係因為天資既.
我2個女, 其實我覺得佢地好平庸..都一樣唔駛點溫書, 又考得好成績.佢地都有一個共通點, 就係會留心上堂. 我估厘樣野, 家長都好難迫. 要個小朋友自己做先得..講真, 番學咁多個鐘都唔留心既話, 你出去補幾多都一樣無用.

e+ d學校咁多hw, 其實又有幾多個可以日日有溫習時間呢!! 我小朋友做晒hw, 執埋書包, 食埋dinner都9點喇! hea一陣又訓啦!! 我真心佩服o個d, 可以日日有時間溫習既小朋友.

回覆:聰明的學生,唔用點溫+平時唔用補習,就能拿學業獎。

其實小學真係冇嘢要日日温,做功課已經算係温習當日課堂知識啦

MASAYA  呢個先係功課既本意   發表於 15-6-16 11:07

rayeu160 發表於 15-6-16 09:34
e+ d學校咁多hw, 其實又有幾多個可以日日有溫習時間呢!! 我小朋友做晒hw, 執埋書包, 食埋dinner都9點喇! he ...
得罪講句 (應該都得罪幾多人) ,我覺得小學日日溫係搞錯左方法,成績好唔好同聰唔聰明係兩回事,不過好多人覺得聰明同成績成正比,其實大把聰明人成績唔好
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

awah112 發表於 15-6-16 10:44
真係考試前先温書喎~~平曰禁多体艺搞边温到書,亦如楼上話斎,小学書唔需要日日温~

回覆 MASAYA 的帖子

我所講既佩服, 係人地可以抽到時間出黎....坦白講, 邊有時間. (並唔係講有須要同無須要) XDD

rayeu160 發表於 15-6-16 12:41
回覆 MASAYA 的帖子

我所講既佩服, 係人地可以抽到時間出黎....坦白講, 邊有時間. (並唔係講有須要同無須 ...
我見有d係減少睡眠時間
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

我對小朋友睡眠時間反而好堅持...每晚一定要9:30前訓.
無好既精神, 又點可以應付課堂呢!
‹ 上一主題|下一主題