用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 聰明的學生,唔用點溫+平時唔用補習,就能拿學業獎。 ...
樓主: wyzhao
go

聰明的學生,唔用點溫+平時唔用補習,就能拿學業獎。  

引用:我在公園日日都見到有一個女孩,係讀九龍區

回覆:聰明的學生,唔用點溫+平時唔用補習,就能拿學業獎。

我兩個孩子有天淵之別,兩個其實上課也專心和乖巧,一個返嚟已經識晒,默書只睇一遍就默到,測驗考試温書三、兩個鐘已經温完一科,大把時間玩。一個返嚟仲好多唔明,要再教,默書要温好幾日,測驗考試早三個星期就要準備,盡量爭取時間温習,到考都未温得晒。我親身見証了兩種能力的小朋友,唯有自己盡量配合,因材施教,家長是無暇氣餒!

我家孩子資質一般,一樣唔使補習,平時也唔使温。成績一樣過得去。

咁多年來,我總结出一judy定理:如果一份卷俾judy,而judy在唔使溫之情况下都知道份卷問咩,咁理論上孩子都可以唔使温、唔使補而上場。

以此類推,其實考DSE中英文,都可以唔使温、唔使補而上場。

平時努力學習,掌握好作息平衝就是了。

scyauchris 發表於 15-5-18 09:06
我在公園日日都見到有一個女孩,係讀九龍區出名谷的名女校,佢日日都係公園玩半個多鐘,我見佢同校同學全部 ...
如果去公園完半個鐘, 做功課精神d快返半個鐘, 條數計得過喎

rchchan0505  我囡上左小一已經沒興趣去公園了   發表於 15-5-18 10:14
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

天資高,過目不忘,讀書當然是無往而不利,但係咪咁先係「人生贏家」?吾一定。
成功好多因素,最簡單果句,係態度決定高度。

mimics218 發表於 15-5-18 10:22
上課留心最重要!補習可以説是學多一次,所以未必有需要
但有些名校出名「教淺考深」,所以學生多數要補習. ...
同意上堂留心最重要, 除非特別情況, 如專注力問題之類, 否則補習容易變成上堂唔聽書既借口
靠補習上理想中學, 然後發現跟唔到繼續補習, 補到成功上大學, 如果發現都係跟唔到, 咁點算? 大學都繼續補?
Learning to Read, Reading to Learn.

MASAYA 發表於 15-5-18 10:38
同意上堂留心最重要, 除非特別情況, 如專注力問題之類, 否則補習容易變成上堂唔聽書既借口
靠補習上理想中 ...
聽聞真係有人讀大學都要補習.

我聽過一個傳說, 係我老公上司講: 佢朋友個女喺某名名哋嘅直資學校中學讀, 嗰間學校成績好嘅同學幾乎個個補習.  個女仔dse成績唔錯, 畢業後去咗劍橋讀大學, 喺大學追唔上, 暑假返嚟要揾補習惡補.

YolandaTam 發表於 15-5-18 10:45
聽聞真係有人讀大學都要補習.

我聽過一個傳說, 係我老公上司講: 佢朋友個女喺某名名哋嘅直資學校中學讀,  ...
呢個傳說應該做廣告, 劍橋生都搵佢/佢地補習...

judy 發表於 15-5-18 09:57
我家孩子資質一般,一樣唔使補習,平時也唔使温。成績一樣過得去。

咁多年來,我總结出一judy定理:如果一 ...

哈哈~咁岩, 我囡都係資質普通之輩, 小學係我壓力下佢都會做下練習. 到咗中學後中英文兩科幾乎唔洗溫書,也從無補習, 輕輕鬆鬆就去考測,次次成績都唔錯.

考DSE也一様, 我叫佢溫下書,佢話無野好溫.

不過, 係數學方面, 佢就花咗唔少心機做練習, 而且睇到佢非常認真, 一定要追到科數返來, 結果真係得咗.

引用:Quote:MASAYA+發表於+15-5-18+10:38+同意上

MASAYA 發表於 15-5-18 10:49
呢個傳說應該做廣告, 劍橋生都搵佢/佢地補習...
唉, 講真, 如果上到大學都要補習, 即係冇能力讀, 不如讀間水準冇咁高嘅或者早啲出嚟做嘢好過.  讀大學最有意思嘅地方係由於係自學, 每個人學到嘅嘢都可以唔一樣, 勉強咁補補補, 讀嚟都冇用, 畢到業都係得個虛名, 根本冇自學能力!

而家真係世界變,

sonyerica  Agreed more  發表於 15-6-25 17:01
Doray  Agreed  發表於 15-5-18 11:43

回覆:聰明的學生,唔用點溫+平時唔用補習,就能拿學業獎。

樓主你自己都話唔係想比較就得啦!社會大多數人都係普通人而靠努力生活!資質普通但肯努力已經係好事!你見到有學生輕鬆成積好,但可能見唔到有些資質過人的孩子,但不肯努力,心只想玩多D,而選擇剛升到班就算!(不過呢類通常都是上到高小/中學先會有這個情況) 那些家長就仲更加閉翳!
小朋友肯努力,很值得欣賞,小朋友都會想自己資質好,但如果佢自己都覺得不如人,就會影響信心了,做家長幾時都比多D信心小朋友吧!

MrBeast    發表於 15-5-18 11:16

YolandaTam 發表於 15-5-18 10:54
唉, 講真, 如果上到大學都要補習, 即係冇能力讀, 不如讀間水準冇咁高嘅或者早啲出嚟做嘢好過.  讀大學最有 ...
題外話, 最諷刺係以前唔適合讀書可以做學徒, 而家係整車都要讀返書考證書...

MASAYA 發表於 15-5-18 11:01
題外話, 最諷刺係以前唔適合讀書可以做學徒, 而家係整車都要讀返書考證書... ...
仲未計保安員, 陪月, 家務助理都全部要有證書

MASAYA    發表於 15-5-18 11:11

回覆 IloveJJ 的帖子

係要知方向才會温,無方向佢地只會事事但但温左去。

回覆 YolandaTam 的帖子

Same here, I know one from St Mary, one from St Paul Co-Edu,  studied AL in UK with good results there, still came back HK in vacations and attended tutorial classes as they targeted to get in Oxbridge during those two years.  In this case, I don't know if they are really capable to handle the course if they could get in.

Doray 發表於 15-5-18 11:42
回覆 YolandaTam 的帖子

Same here, I know one from St Mary, one from St Paul Co-Edu,  studied AL in  ...
哦~~呢d能力—定有。佢地放假番黎補,唔係因為唔掂,係增润,要肯定全部A*入Oxbrixge嘛~~要將“補習”既定義改下啦~~而家d人補習唔係因為跟唔上,而係要精益求精爆*呀!

引用:Quote:Doray+發表於+15-5-18+11:42+回覆+Yo

原帖由 Yanamami 於 15-05-18 發表
哦~~呢d能力—定有。佢地放假番黎補,唔係因為唔掂,係增润,要肯定全部A*入Oxbrixge嘛~~要將“補習”既定 ...
其實名校生補習多年來都有,廿年前我係名校補習社做part time, 個個都係名校生想推高成積,課程比佢哋本身已經高的學校程度再高一年左右,尤記得當時係我前面塊玻璃貼滿家長的面,後面更加企滿人,個個爭著叫,我報Xsir嗰班!Xsir嗰班有無位?真係驚佢哋迫爆玻璃!

我有同学几十年後仲記得班人電話,好劲,佢真係過目不忘,但成績未致於第一,困為無耐心寫,又不太重分數,成績靠天資可有80%,剩下的要靠技巧,心態。