用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 去英國讀中学应在中一過去还是中三?
樓主: sasayung_mimiko
go

去英國讀中学应在中一過去还是中三? [複製鏈接]

wing530 發表於 15-5-20 00:25
我仔學校都係咁,多數考 igcse 多。另外我想請教下,外語呢科,通常係學費包左,定係要另外比錢學架?謝謝 ...
我女間學校規定要讀外語,無話要另外收費。只係要補習英文先要收費。

引用:Quote:Sheep006+發表於+15-5-19+23:09+回覆

原帖由 wloi 於 15-05-19 發表
我覺得一定係學校決定,因為iGCSE 同 GCSE 個 syllabus 唔同,當然係學校揀。我女大部份係 iGCSE ,好似有少 ...
請問考gcse同igcse嘅分別係咩?對A-level同大學收生有冇影响?

hjma 發表於 15-5-20 00:55
請問考gcse同igcse嘅分別係咩?對A-level同大學收生有冇影响?

唔知有無理解錯。

GCSE 係教育局定課程,比較多呈分 course work ...不過由 今年九月讀 Y10就先改革Math, Eng 同 Eng Lit ...課程會深左,考試亦都會比較多文字題。所有官校讀 GCSE。之前有人覺得GCSE 評分唔公平,因為評分會多左personal bias。

iGCSE 由 Cambridge university 設計出來的,無咁多course work,考試佔多d分。 一般 I school 都會比較喜歡考iGCSE . 因為課程深d ...讀 A level 時會無咁吃力。

不過 GCSE 改革後,會同 iGCSE 拉近左距離。

至於對 A level 同大學收生,我估對GCSE 同 iGCSE 會有唔同標準,應該無話讀邊樣著數d。

如果仔女係考試型,iGCSE 應該比較適合,因為少d 計分course work。

我見班英國媽咪都擔心新 GCSE...唔知會改成點。有d 家長都想轉 I school ,避做白老鼠。

我之前以為我女會考新GCSE,所以都 download 左個 Math syllabus 研究,的磪係多左 topic ... 不過,讀完香港中3就應該 cover 晒個 syllabus.

回覆:wloi 的帖子

係咪每個學生都會由學校決定佢咩科讀邊個syllabus去應考gcse定係igcse?咁即係個個學生都可以吾同?

CarrieTse 發表於 15-5-19 22:38
回覆 skIII 的帖子

Some schools will ask high form students to help as examiner.
It is interesting to know that some schools have such arrangement. I think that may be the last resort as my son had to travel to a school in another town to take the exam even they have lots of HK students.

hjma 發表於 15-5-20 01:40
係咪每個學生都會由學校決定佢咩科讀邊個syllabus去應考gcse定係igcse?咁即係個個學生都可以吾同?
  ...
但學校是以每科層面去決定考gcse定係igcse,及考邊個EXAM BOARD,但普遍唔會同一科學生有啲報gcse,有啲報igcse,或者同一科有啲報OCR,有啲報EDEXCEL,咁會好混亂。

回覆:skIII 的帖子

tks

回覆:去英國讀中学应在中一過去还是中三?

我仔2013去讀 yr 7. 而家 yr 8 佢好開心,雖然全級得佢一個華人,佢一樣同其他同學仔玩得埋,佢在香港只係讀屋村小學,英國學校係中等

Ding

醒目開學勳章

引用:Quote:wing530+發表於+15-5-20+00:25+我仔

原帖由 wloi 於 15-05-20 發表
我女間學校規定要讀外語,無話要另外收費。只係要補習英文先要收費。
唔該哂,外語學費包埋呀,都好喎,慳返d,我見 hk 學 Spanish 好貴呀 另外我仔學校都包埋英文班的,唔使另外比錢

hjma 發表於 15-5-19 14:47
咁係咪西班牙文較易掌握?我仔year 9去到係咪要在這幾種外語中選一種,讀year9,10,11就考gcse?若果要考中 ...
係,西班牙語易學d, 有少數 學校係吾洗你學外語的,因為英文巳是佢地 2nd language, 所以問一下會好 d.而中文,可以問學校,佢地可以幫你報的, gcse 中文好易,Alevel 比較深d, 但考的時候,會比范圍你,到時你可以預備。

回覆:hkparagirl 的帖子

thanks

Ding 發表於 15-5-20 16:36
我仔2013去讀 yr 7. 而家 yr 8 佢好開心,雖然全級得佢一個華人,佢一樣同其他同學仔玩得埋,佢在香港只係 ...
甘少華人,是那間中學?

引用:Quote:Ding+發表於+15-5-20+16:36+我仔2013

原帖由 needaplan 於 15-05-21 發表
甘少華人,是那間中學?
我都想知啊!

回覆 Ding 的帖子

咁少華人,是那間中學?好想知呀

引用:回覆+Ding+的帖子 咁少華人,是那間中學?

原帖由 li313424 於 15-05-21 發表
回覆 Ding 的帖子

咁少華人,是那間中學?好想知呀
學校在 Barnard Castle,係一個小鎮,學校同個鎮一樣名。yr 9 開始有香港人,但全校亦只係總共廿幾香港人。有好多人都唔鐘意一啲偏遠地方,但我喜歡因為夠靜,就算放假出去都無地方學壞。而學校又會安排機場接送,一班學生一齊返學校或返香港,所以我覺得無問題。

Ding

回覆:sasayung_mimiko 的帖子

depends you budget and your son 'discipline.
For more information,please visit this website
http:// quantumeducationhk.blogspot.hk

回覆:去英國讀中学应在中一過去还是中三?

廣告嗎?!

Ding

負擔到應該中一去,第一語言吸收較好,也可以學到多一種外語

中三去自理能力會好些

我覺得多數小朋友中一不肯去
‹ 上一主題|下一主題