用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 去英國讀中学应在中一過去还是中三?
go

去英國讀中学应在中一過去还是中三? [複製鏈接]

請锡教
   4    0    0    0

回覆:去英國讀中学应在中一過去还是中三

是名校定—般中學?

在乎你小朋友幾時準備好

還有最重要是經濟能力,負擔很重呢。

回覆:brother4 的帖子

名校多數year 9起,是嗎

回覆 brother4 的帖子

其實係做個打算,因有人說,一是中一去,或是中三去,不會選擇中四去。

引用:請锡教

原帖由 sasayung_mimiko 於 15-05-17 發表
請锡教
英國學校通常初中會學外語如西班牙語,德語,或法語,遲去學少咗外語有些蝕底

回覆:elbar 的帖子

是否外語是當—科考,所以早學成績好?

回覆 elbar 的帖子

請問幾年班去學外語比較遲?

引用:是名校定—般中學? +

原帖由 brother4 於 15-05-17 發表
是名校定—般中學?
有咩分別?名校同一般中學點界定?

界定,名校初中去批至中三,中四再申請,不是名校初中去批五年至Y11

回覆 hjma 的帖子

GCSE & A level 成績好,rankimg 高,入排名高的大學,比率較高,家長個個爭申請入讀。甚至有些要自已去英面試考試,不會有agent代報名。當然學費不軽。

回覆:noel2010 的帖子

thanks

醒目開學勳章

引用:回覆+elbar+的帖子 請問幾年班去學外語比

原帖由 Sheep006 於 15-05-18 發表
回覆 elbar 的帖子

請問幾年班去學外語比較遲?
我仔學校 Year 7 學法文,Year 8 開始學西班牙文,我仔去讀 Year 9,同學已學左一年了,阿仔又未學過,到時學校都唔知比唔比阿仔學呀

引用:Quote:原帖由+Sheep006+於+15-05-18+發表回

原帖由 wing530 於 15-05-19 發表
我仔學校 Year 7 學法文,Year 8 開始學西班牙文,我仔去讀 Year 9,同學已學左一年了,阿仔又未學過,到時 ...
請問year 9仍要讀法文西班牙文等外語嗎?會吾會好似hk普通話科係不太重要嘅科呢?如果想gcse考中文係咪要報自修生去考?
我覺得去外國讀書嘅最好切入點一係小學畢業去一係讀完中二去接year 9,否則就考完dse先去讀大學,我仔今年去讀year 9,一來想佢中文多讀兩年,二來$問題,而阿仔好吾想考hk dse所以就今年過,比佢有一年適應同享受吓寄宿生活,下年先投入公開試準備,不過都見到好多過去讀year 10

wing530 發表於 15-5-19 02:04
我仔學校 Year 7 學法文,Year 8 開始學西班牙文,我仔去讀 Year 9,同學已學左一年了,阿仔又未學過,到時 ...
我囝也要面對選法文or西班牙文的抉擇.請問這兩種外語邊樣易學同實用D?你們的小朋友選什麼外語?如果想佢keep住的中文,你們會要佢地放假回港時補中文嗎?

好看小朋友喜或學校安排,如學校安排筆友,個人中文就孩子回港做練習

hinhinmami 發表於 15-5-19 13:30
我囝也要面對選法文or西班牙文的抉擇.請問這兩種外語邊樣易學同實用D?你們的小朋友選什麼外語?如果想佢keep ...
通常Y9會學法文丶西班牙文丶德文甚至拉丁文。都Y10就要揀一外語考gcse。如果Y10先入學而在香港無學緊外語,學校應該只淮讀西班牙文。所以好多打算去外國流學的家長都會讓仔女在香港學法文,好等去外國讀書時可以讀法文而不是西班牙文。

點解要考外語呢?因為有些英國大學要求學生有考外語。我知的就有UCL

中文都算外語。有分廣東話中文同普通話中文。所以報考中文都要好清楚。

我報學校時,都問得好清楚,俾唔俾考廣東話中文。

另外香港有些大學的神科要求證明識中文,所以中文一定最好考。如果只去讀預科就考a level中文,比Dse中文淺。

引用:Quote:wing530+發表於+15-5-19+02:04+我仔

原帖由 hinhinmami 於 15-05-19 發表
我囝也要面對選法文or西班牙文的抉擇.請問這兩種外語邊樣易學同實用D?你們的小朋友選什麼外語?如果想佢keep ...
我聽過一D講座話如果小朋友肯睇中文書就算小說都好,都會keep到基本中文,當然吾好預佢文筆好好…吾知得吾得?

引用:Quote:hinhinmami+發表於+15-5-19+13:30+我

原帖由 wloi 於 15-05-19 發表
通常Y9會學法文丶西班牙文丶德文甚至拉丁文。都Y10就要揀一外語考gcse。如果Y10先入學而在香港無學緊外語, ...
咁係咪西班牙文較易掌握?我仔year 9去到係咪要在這幾種外語中選一種,讀year9,10,11就考gcse?若果要考中文而學校冇提供這選擇係咪報自修生?

‹ 上一主題|下一主題