用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 關於校園欺凌, 有冇家長上來說出經歷?
樓主: kkmun
go

關於校園欺凌, 有冇家長上來說出經歷?   [複製鏈接]

kkmun 發表於 15-6-3 15:38
其實校方的處理手法各有不同. 我記得曾經在該屋苑的社區中心內, 認識一位家長, 她有兩個兒子都是就讀培基(9 ...

以我所知,該大辦學團體,很重視學校能否在公開比賽攞獎,如果個老師幫到學校攞獎,當然有佢的價值!

kkmun  原來如此, 我明白了  發表於 15-6-3 17:07

整整三年! 太可怕了!

謝謝你的分享, 也很佩服你的勇氣,

家長們無私的分享可以作為其他家長的借鏡, 真的很有意義,

引用:其實校方的處理手法各有不同.+我記得曾經在

原帖由 kkmun 於 15-06-03 發表
其實校方的處理手法各有不同. 我記得曾經在該屋苑的社區中心內, 認識一位家長, 她有兩個兒子都是就讀培基(9 ...
又未必單純因為掉鞋而唔續約,可能以前做更多過份的事,轉了校後,可能已經大幅收斂。

AgapePa 發表於 15-6-3 20:58
又未必單純因為掉鞋而唔續約,可能以前做更多過份的事,轉了校後,可能已經大幅收斂。

...
我想未必, 掉鞋已經好出位啦, 相信這是從小的習慣, 大小姐一時忍不住的行為. 培基D家長大部份都好富貴, 我兒子學詠春的小師兄說, 他的母親是CEO, 父親是XX(唔記得), 同學也大多如此, 所以就算她不理會, 學校也不會放任, 唔怕比人告咩!

kkmun 發表於 15-6-4 08:24
我想未必, 掉鞋已經好出位啦, 相信這是從小的習慣, 大小姐一時忍不住的行為. 培基D家長大部份都好富貴, 我 ...
係呀, 靜間有個家長係律師佢就知死, 出封律師信佢嘆下。

但係9l網唔止一個大教學團體,有浸信會一呂和沙呂,路德會梁小,保良局朱小和蕭小,救世軍田家炳,聖公會主風,重好似有信義會,點解大家估保記?

bb67890 發表於 15-6-5 12:23
但係9l網唔止一個大教學團體,有浸信會一呂和沙呂,路德會梁小,保良局朱小和簫小,救世軍田家炳,聖公會主 ...
因為只係呢個帖就幾乎估到 (91網,大教學團體,二線,樓主住既屋苑環境,火車站距離,百幾級樓梯),睇埋隔離板你直頭可以肯定
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

明啦

回覆:關於校園欺凌, 有冇家長上來說出經歷

請問這位老師跟校長仍在教這火柴盒嗎?

醒目開學勳章

MASAYA 發表於 15-6-5 12:40
因為只係呢個帖就幾乎估到 (91網,大教學團體,二線,樓主住既屋苑環境,火車站距離,百幾級樓梯),睇埋隔 ...

回覆 上等人 的帖子

是, 仍然健在

我以为香港不会有这种事发生

lok1211 發表於 15-6-24 15:15
我以为香港不会有这种事发生
儍架, 日光之下無新事, 校園欺凌係globalization的。

回覆:lok1211 的帖子

係好多學校都有,只是睇你孩子好唔好彩!樓主孩子能夠脫離魔掌已是萬幸,聽過有些cases是只能忍到升班,搬家轉校......

91, 行好多石級 ---穗禾苑
保良局 Siu Hon xxx ?

可能又到選校時段吧, 明明這個POST已經沈到去底, 都仍然比人找到, PM問我學校名, 對不起, 我小市民實在不敢開名, 不用再PM我了. 也謝謝大家關心, 小兒升中愉快, 他順利進入第一志願的中學. 聽聞現在選小學競爭激烈, 第一志願唔得就去到最後, 其實以過來人講, 大家不需要太介意學校的BANDING, 反而校風較為重要, 希望各位可以順利進入心儀小學.

引用:如果真的被老師針對,想小朋友還在學校立足

原帖由 Ceci333 於 15-05-17 發表
如果真的被老師針對,想小朋友還在學校立足,就要淡化事件,千萬別投訴,即使在某次你贏了,你全對,老師全 ...
應該堅持唔轉校,我覺得家長會否考慮在合法的前提下,為受害子女提供錄音筆?到時候邊個欺凌,有聲為證

引用:Quote:原帖由+Ceci333+於+15-05-17+發表如

原帖由 dolala 於 15-09-17 發表
應該堅持唔轉校,我覺得家長會否考慮在合法的前提下,為受害子女提供錄音筆?到時候邊個欺凌,有聲為證

...
贏左件事,但輸左嗰仔。值唔值?

掉鞋?!掉完要執番再穿嗎?咁無型架!
抑或每次上課都帶一囉舊鞋,循環再掉?!
對於樓主的遭遇十分感慨,幸好你們已經走出黑暗。
[img align=right]http://smileys.smileycentral.com/cat/36/36_1_67.gif[/img]

引用:有一天小息,+有兩個同班男同學玩泥膠,+我兒

原帖由 kkmun 於 15-05-20 發表
有一天小息, 有兩個同班男同學玩泥膠, 我兒子問可否一起玩, 其中一個小孩給了一粒綠豆大小泥膠給他, 小兒好 ...
請問是哪小學?

‹ 上一主題|下一主題