用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 關於校園欺凌, 有冇家長上來說出經歷?
樓主: kkmun
go

關於校園欺凌, 有冇家長上來說出經歷?  

事已至此, 我唯有告訴新學校未能提交成績表, 在與新校長面談後得到體諒, 小兒終於可以轉校了! 這時, 該校致電追問是否留校就讀, 得知將會轉校時要求我遞交退學信. 於是我親身到校遞交, 正好被我遇上校長, 他即時拆閱, 還要我補寫所轉新小學名稱, 我腦內警鈴大響, 已經很多次, 不斷問, 又細路講, 究竟有什麼企圖? 校長見我唔講, 就話是教育司處規定一定要上報, 我說由我自己上報教處吧. 校長最後一句: 隨便你! 轉身就走.

我致電教育司處, 當對方知道我要上報新轉小學名稱後很愕然, 原來根本不用上報, 只是該校長不知有什麼目的, 對一個不清楚教育制度的家長說謊, 意圖取得相關資訊. 作為一校之長, 沒有以身作則, 還替自己樹立一個壞榜樣, 你感到羞恥嗎?

回覆:關於校園欺凌, 有冇家長上來說出經歷?

最驚係從中破壞

回覆 ckh311 的帖子

我都是這樣認為, 所以死口唔講

回覆:關於校園欺凌, 有冇家長上來說出經歷?

但只想問下,因為我唔識,但點解好似教局職員講到因為間學校背後嘅辦學團體規模大,連佢地都無辦法,再加上個職員都明白個間學校都不只一次投訴,教局都無辦法跟進,咁d受害人可以點算,唔通要揾葉建源幫手真係苦咗家長

引用:回覆+ckh311+的帖子 我都是這樣認為,+所以

原帖由 kkmun 於 15-05-29 發表

我都是這樣認為, 所以死口唔講
好彩咋,衰d咁講,佢都唔係用心辦學嘅人,點知會做d咩

我記得小兒還讀緊幼稚園時, 當日約六點到七點但天好黑, 有該校小孩約五六年班(後尾知道六年級)在等巴士時, 比一個身才較小但結實的男孩(中一生)一腳踢肚, 小學男起身再比人兜巴星, 之後中一生搶小學男把傘, 小學男唔比, 中一生再踢肚, 成個屋苑都系人但無人阻止, 我拎住小兒上前喝止, 個中一生仲大大聲話關你麥事.

後尾我話報警, 小學男好開心, 因為中一男在該校是他的學長, 已經比人蝦左幾年, 咕唔到他升中後撞到都要比人打. 我打電話比小學男啊媽話幫她兒子報警, 我會做證人, 但被拒絕, 說多一事不如小一事, 小學男好失望, 但當時中一男唔願走, 好似想等我走後再打過, 於是我同小學男一齊等巴士, 他上車後我才走, 回家時發覺中一男和我住埋同一座樓.

叩門不公平的待遇,我不便明言。但只可說那學校不看小朋友的能力,只是看人事關係,如果是一位兩位憑識他而入學的,都較為易接受,但是去年卻有過半數叩門生是憑識人而入,所以上年我也深深慨歎識人好過識字的看法。不過,不知道那校長怎樣過得過自己。

kkmun  你是說升中叩門還是插班   發表於 15-5-29 13:25

教育司處一直比人話系無牙老虎, 所以家長有投訴去教處系無用.

引用:回覆+ckh311+的帖子 教育司處一直比人話系

教育司處一直比人話系無牙老虎, 所以家長有投訴去教處系無用.
唉,可悲
唔通要好似攪到劍橋咁揚開哂,政府先做嘢

MASAYA  政府話係土地問題   發表於 15-5-29 13:46

回覆 angrybusilver 的帖子

小一叩門啊!!!!

>> 所以家長有投訴去教處系無用
Then, complain to 學校背後嘅辦學團體

引用:回覆+ckh311+的帖子 教育司處一直比人話系

早說學校是個黑暗的地方。很難監管。

回覆 Olympian 的帖子

其實邊個家長想搞大件事? 小孩和大人都有壓力, 如果不是被迫埋牆角, 點會行出黎反抗? 唔通想好似果個小學男比人打足幾年無人理咩, 系條街道見到都要比人打, 只系起呢間小學做過同學啫, 唔洗蝦足一世呀?

lololala   發表於 15-6-1 21:58

回覆 angrybusilver 的帖子

請問你叩邊間小學?

回覆 notcool 的帖子

無用架, 只會包庇自己人, 所以先會有D家長通知記者, 但是好大壓力. 保護學校的家教會和哪些唔知頭唔知尾的家長, 好多時都會企起學校那邊, 搞到D受害者個個好似精神病甘.

>>唔知頭唔知尾的家長, 好多時都會企起學校那邊
Quite normal.
If I were the parents, I would listen both sides first, observe by myself before taking side. Even that, I may be wrong

回覆 notcool 的帖子

好小人會直接走去問當時人詳情, 很多時都會道聽旁說, 如果自己兒女安好, 多會傾向相信那些受害者是怪獸家長

回覆:關於校園欺凌, 有冇家長上來說出經歷

so glad u hv found a loving school for your son!

kkmun 發表於 15-5-29 12:19
事已至此, 我唯有告訴新學校未能提交成績表, 在與新校長面談後得到體諒, 小兒終於可以轉校了! 這時, 該校致 ...

樓主你真係做得好好!係咁嘅情況下仍然機智地去拒絕個校長 !

你小朋友係新校讀得開心就好!第日再搵間好嘅中學比佢!