用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港華人基督教聯會真道書院 小囡將在九月入讀FS1, 想請教一下現任家長一些實務問題. ...
go

小囡將在九月入讀FS1, 想請教一下現任家長一些實務問題...

1. 學校有代訂兒童雜誌嗎?有那類雜誌?因為如果學校冇代訂的話,會喺嚟緊書展自己留意下

2. 學校有冇飲水機提供?想睇下要帶幾大支水返學,買一個合適的水壺

3. 落大雨時搭校車小朋友需要自己帶雨具嗎?可否穿水鞋?

4. FS1, FS2 學校在星期六會有活動嗎?因想安排一下興趣班時間

5. 學校有合唱團/幼童軍嗎?如有是在甚麼時候集會/練習?

braziljoe 發表於 15-5-17 17:01
1. 學校有代訂兒童雜誌嗎?有那類雜誌?因為如果學校冇代訂的話,會喺嚟緊書展自己留意下

2. 學校有冇飲水 ...
我家小女孩的情况:
1)未有訂兒童雜誌。學校有些單張提供讓家長自行決定是否訂購。

2) 我早上準備一壺水(350ml ),  囡囡說喝完可到飲水機加些的。

3) 從來未帶雨傘及穿雨鞋,陰雨有蓋操埸上落校車。

4) FS1的聯課活動在平日課堂進行,不用星期六上課外活動。

5) FS1暫時未有團隊活動。(剛進行了班際活動在平日課堂練習)

回覆:Rachelmummy2008 的帖子

Thanks for your useful info!

引用:Thanks+for+your+useful+info! +

原帖由 braziljoe 於 15-05-18 發表
Thanks for your useful info!
水機係蒸溜水,唔係水喉水。

回覆:ozoz 的帖子

咁有冇熱水供應?

引用:咁有冇熱水供應? +

原帖由 braziljoe 於 15-05-19 發表
咁有冇熱水供應?
有熱水但只係禮堂部機有,每個課室水機只提供室溫水。我冬天會帶暖水杯裝d暖水比佢帶。

回覆:ozoz 的帖子

Thanks! 每個課室都有水機幾方便喎!