用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 深造進修 28歲開始學graphic design太遲?
go

28歲開始學graphic design太遲?

本身係design agent account service 3年想有一門技術係手、同埋睇得多…興趣不段增加
今年都28歲半工續…太遲?
我知設計通常都由細開始
如果續…又有邊間好?

引用:本身係design+agent+account+service+3年想

原帖由 tingting501314 於 15-05-17 發表
本身係design agent account service 3年想有一門技術係手、同埋睇得多…興趣不段增加
今年都28歲半工續… ...
香港知專設計學院岩吾岩?

回覆:tingting501314 的帖子

可以揀大一藝術設計學院,由基本設計概念學起,個底會扎實D!

引用:可以揀大一藝術設計學院,由基本設計概念學

原帖由 calvinto 於 15-07-14 發表
可以揀大一藝術設計學院,由基本設計概念學起,個底會扎實D!
let me review their course...but am I too late

學得好唔算遲!

回覆:28歲開始學graphic design太遲?

樓主我都係28歲先學interior design
有心唔怕遲~

引用:樓主我都係28歲先學interior+design 有心唔

原帖由 innisfree 於 15-08-07 發表
樓主我都係28歲先學interior design
有心唔怕遲~
你唸住興趣定入行?

引用:學得好唔算遲! +

原帖由 calvinto 於 15-08-06 發表
學得好唔算遲!
只學AI, PHOTOSHOP 同INDESIGN,course得唔得呢…係公司再睇多啲designer既稿得唔得呢

設計最重要除左軟件運用,設計概念用視覺美感都同樣重要

其實photoshop自學都得,網絡上好多教程

回覆:28歲開始學graphic design太遲?

絕對得!上年公司要我學QuarkXPress同AI, 叫個鬼佬skype教左我3個鐘就要做公司的圖。我學得5成,自己不斷研究,而家一般既function都識用,當然要professional就要出去學,但我公司夠用,你可以出面學然後攞公司既圖做練習,唔識又可以問同事,學快好多!

引用:本身係design+agent+account+service+3年想

原帖由 tingting501314 於 15-05-17 發表
今年都28歲半工續… ...
要視乎經濟負擔,設計岩岩出來人工唔高,要成日0T,如果做in house時間會好D,但人工小,同埋做的是砌稿多,真是design小。

design真係好需要天賦

真係有心, 就一定唔怕遲

最緊要學好個底, 多D練習自己對design既觸角同感覺

其實design都好睇hk有無得發展,當學下野增值下其實ok

Design我覺得最重要都係ideas姐,幾多歲學都冇關係嘅

其實人生想做嘅就去做啦!年齡唔係問題(☆_☆)

努力加油

回覆 tingting501314 的帖子

唔會 自己興趣應該不幾增值

回覆 tingting501314 的帖子

想學野,幾時都唔遲架,加油呀