用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小朋友升小一,暑假想操數學
樓主: FRUTIPS
go

小朋友升小一,暑假想操數學 [複製鏈接]

marychan8017 發表於 15-5-27 00:07
操數莫於快而準,仲要睇下個老師既教法岩唔岩個小朋友。
如果已經完全明白所學到既數學概念,操數的確可以加快速度,方法好簡單,將份舊年師兄師姐既測驗卷改數字,做幾個版本比小朋友做。

回覆:小朋友升小一,暑假想操數學

對要補底嘅小朋友,唔可以用個「操」字來形容吧。 他們只是解決問題,將勤補拙。明明已經九十分嘅人,想一百分,就係操。

bubuG 發表於 15-5-27 07:46
但係幼稚園版家長仍然好著重英文!上到小學就知味道。
睇英文卡通同聽英文故事冇問題, 但親子溝通唔係用母語問題就大喇
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:Quote:bubuG+發表於+15-5-27+07:46+但係幼

原帖由 MASAYA 於 15-05-27 發表
睇英文卡通同聽英文故事冇問題, 但親子溝通唔係用母語問題就大喇
寫字慢D都C。

MASAYA 發表於 15-5-27 10:15
真係架, 我親戚咪係咁囉, 自細同個仔講英文, 咁個仔仔英文係好, 但好彩20分入咗油天, 中文追到喊。

MASAYA  對我黎講,普教中一樣  發表於 15-5-27 10:40

bubuG 發表於 15-5-27 10:22
寫字慢D都C。
我女幼稚園好少寫字,上小學又冇問題,注意小肌肉發展就得
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

王家爸爸 發表於 15-5-27 09:27
個人覺得,如果要補底,最好唔好用操數既方法。解決唔到問題既核心,但係會製造左識做數既假象,上到高小會 ...
我同意ga, 不過都要合格升班先(我自己個件)。我有d朋友,知道學校課程就開學前自己教定哂和買練習操,都唔知佢地返學為乜,仲有祝佢地好運咪比你講中。

bubuG 發表於 15-5-27 10:22
寫字慢D都C。
寫字只是第一C,第二C就d點和勾,第三C⋯做貓都唔夠C

小一數學唔深, 最難係文字題 (如邊個比邊個多XX 個), 都係關乎中文既理解能力.
如想準備小一, 建議多睇中英文書強化閱讀能力先.

引用:Quote:bubuG+發表於+15-5-27+10:22+寫字慢D

原帖由 MrBeast 於 15-05-27 發表
寫字只是第一C,第二C就d點和勾,第三C⋯做貓都唔夠C
Hahaha 同意你個第二C。

我share 我女經驗, 自覺佢數感一般, 細細個19去20, 29去30, 要花d 時間理解, 我見細仔一講就明, 呢d就係數感, 因小朋友唔明咩叫十進制, 咁大家而理解d, 樓主你同小朋友玩多d 合十法既數, 3+7=10, 2+8=10 etc,… 我都係新手媽媽, 都係學習中, 小一數唔難, 我女都應付到 (學校無教快, 有時我都唔明, 點解有d學校小一用小二書教 , 咁小一要學既概念都無, 點學小一既野?)

Ps , 佢都有學公文數, 有d 小朋友怕悶, 就唔適合上公文, 我女坐得定, 佢係要做得多才能記住0個類小朋友, 咁我既想法係數學一定要基本功好, 所以keep住學, 我算遲起步, so far 我唔係要科科100分, 係要佢明返學係要佢自己主動學習, 同上堂聽書,

引用:我share+我女經驗,+自覺佢數感一般,+細細個

原帖由 tinaleung 於 15-05-29 發表
我share 我女經驗, 自覺佢數感一般, 細細個19去20, 29去30, 要花d 時間理解, 我見細仔一講就明, 呢d就係數 ...
因為學校suppose小朋友已經識,唔識就要家長搞掂,咁讀真係好慘

‹ 上一主題|下一主題