用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小朋友升小一,暑假想操數學
樓主: FRUTIPS
go

小朋友升小一,暑假想操數學 [複製鏈接]

回覆:小朋友升小一,暑假想操數學

我見過學公文數的學生,同無讀過的學生,考試成積一樣,都只在70多80的分數,據了解係讀緊公文嗰個,都一樣唔多識解題目!

wan_sosin 發表於 15-5-18 11:20
我見過學公文數的學生,同無讀過的學生,考試成積一樣,都只在70多80的分數,據了解係讀緊公文嗰個,都一樣 ...
對公文認識不多,通常聽到都係操卷,美其名係熟能生巧,但對身體肌肉操練先適合熟能生巧,對頭腦黎講係咪能生巧真係好懷疑
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:Quote:wan_sosin+發表於+15-5-18+11:20+我

原帖由 MASAYA 於 15-05-18 發表
對公文認識不多,通常聽到都係操卷,美其名係熟能生巧,但對身體肌肉操練先適合熟能生巧,對頭腦黎講係咪能 ...

機械式操練,未必操練到個腦靈活,文字題可以有很多變化,題目變一下已經唔識,操練都是枉然!

識人K2家人教三位加數減, 所以一早預備好, 到小一老師讚數學好有天份, 又参加比賽!  所以似乎很多人一早也開始預備.

唔怪得話而家多資優, 以前天份多數係指第一次聽就明, 然後舉一反三, 或者提出一d老師都未必諗過既角度既問題, 而家個個父母都好叻, 一早為子女預備好晒, 犀利
Learning to Read, Reading to Learn.

回覆 MASAYA 的帖子

有時也弄不清這些孩子是否資優?  如果係, 咁可能成班都係, 只剩下幾個, 而果幾個又好可能比老師懷疑有問題..........!  真可憐.

引用:回覆+MASAYA+的帖子 有時也弄不清這些孩子

原帖由 babadogcat 於 15-05-18 發表

有時也弄不清這些孩子是否資優?  如果係, 咁可能成班都係, 只剩下幾個, 而果幾個又好 ...
唉………

不過我也留意一個現象, 初小時代表學校出去比賽例如奧數之類, 是人強馬壯, 但四年級打後真的只剩下十個左右...........咁其他去左邊.  定資優到唔參加本地, 參加外國比賽?

babadogcat 發表於 15-5-18 21:47

有時也弄不清這些孩子是否資優?  如果係, 咁可能成班都係, 只剩下幾個, 而果幾個又好 ...
國王的新衣只差個小孩就人齊

聽有位讀SFA小一嘅小朋友家人講小一該學校數學已經教加減數外,還要計乘除,請問先否該校數學課程“太超前”?還是現時很多直私小一數學課程也如此?

回覆:wan_sosin 的帖子

嗱,要為公文數平反一下。學公文對拔尖冇用,但對補底好多人話有用。有個家長話點教都唔識,學左就搞掂。另一朋友個女數障,4年班但數學只有1,2年班能力,學左公文就開始進步。

Olympian 發表於 15-5-19 10:31
嗱,要為公文數平反一下。學公文對拔尖冇用,但對補底好多人話有用。有個家長話點教都唔識,學左就搞掂。另 ...
明白, 咁需唔需要長期服用? 定操返合理水平唔再操都ok?

引用:聽有位讀SFA小一嘅小朋友家人講小一該學校

原帖由 dickson88 於 15-05-19 發表
聽有位讀SFA小一嘅小朋友家人講小一該學校數學已經教加減數外,還要計乘除,請問先否該校數學課程“太超前 ...
咁快要乘除?唔好嚇我啦
係咪依家小學的老師大多assume學生已私補,好趕課程呢?

MrBeast  你將會入sfa ma?  發表於 15-5-19 11:25

回覆:小朋友升小一,暑假想操數學

好多小學小一時都會有安排老師讀題目,所以中文字認唔認到不是急切需要解決的問題,最緊要是幫小朋友明白數字間的關係,令他們喜歡數學,願意和數學做朋友。最直接方法是先要令他們有信心,依點家長耐性是少不了。問題可以多方面問,務求小朋友明白而自己說出答案。

一個由K2開始學,而家小一都有上緊。數學合格,好以唔大問題。數障那個我估要長期,因為跟唔到學校個進度,而家學左一年左右。

回覆:FRUTIPS 的帖子

家長們說得對,SFA是需要懂乘除,但𣎴是一開始便要。其他學校到了下學期亦會問到有關乘除概念的問題,但都是一些十分簡單的問題,不要太過擔心。

Olympian 發表於 15-5-19 10:52

一個由K2開始學,而家小一都有上緊。數學合格,好以唔大問題。數障那個我估要長期,因 ...
有冇已停公文, 但學校數學成績可以維持既例子?

Olympian 發表於 15-5-19 10:31
嗱,要為公文數平反一下。學公文對拔尖冇用,但對補底好多人話有用。有個家長話點教都唔識,學左就搞掂。另 ...

多謝你講返呢d情況,原來公文數有咁嘅作用,因為只聽見想操數提高成積.

文字題重要D

引用:Quote:Olympian+發表於+15-5-19+10:31+嗱,

原帖由 wan_sosin 於 15-05-19 發表
多謝你講返呢d情況,原來公文數有咁嘅作用,因為只聽見想操數提高成積.
最初我對公文式有d抗拒,佢哋要求聽解咗公文式嘅理念先可以報讀:自學自習、超越學年。老實講,後者我唔太認同、亦唔追求;前者我就好鍾意,對我細女有好好影響,唔係針對某一科目,而係整體學習態度。當然,真係要睇你遇唔遇到一個好公文老師,可以帶出真正嘅理念。

‹ 上一主題|下一主題