用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 聖xx尼學校涉對三年級學生造成永久心理傷害 ...
樓主: SimplyAbuse
go

聖xx尼學校涉對三年級學生造成永久心理傷害 [複製鏈接]

希望佢以家燕媽媽為榜样(都係老公走路,一人独力養大三个仔女),正面面对难关。

回覆:聖xx尼學校涉對三年級學生造成永久心理傷害

祝福!雨後有晴天

引用:+本帖最後由+sllam2013+於+15-5-21+12:00+

原帖由 sllam2013 於 15-05-21 發表
冇錯,要放下怨恨。希望在明天。

明天會更好的,努力加油呀!

大概看完了這故事,我們只看到故事的表面吧。從事情的發展和樓主的反應,同意其他家長所說,她應該患有情緒病,我們不應該再去質疑她的行為和想法了,不竟她控制不了自己的正常思想,最迫切的是治療。挺同情她的。
如一個患有憂鬱症的病人,他要自殺,他是心甘情願的嗎? 只是憂鬱症驅使,是悲劇啊。

引用:大概看完了這故事,我們只看到故事的表面吧

原帖由 odelia_ho 於 15-05-22 發表
大概看完了這故事,我們只看到故事的表面吧。從事情的發展和樓主的反應,同意其他家長所說,她應該患有情緒 ...
如果只係表面都可以有medical report去證明小朋友情緒出現崩潰,好擔心實際情況係更恐怖!尤其小朋友係學校自己面對老師,冇人幫嘅時候。

回覆:聖xx尼學校涉對三年級學生造成永久心理傷害

如果樓主女兒所遭受的是真的,沒有午飯時間,被老師針對,言語虐待,罰留堂抄寫,超出孩子心理生理所能承受,已經不能忍受和接受!!!!

作為旁觀者,樓主離婚多久,有冇$,為何唔識中文又讀local, 真係唔重要!為何總是偵探上身,起人底的行為令人反感!

她把不懂中文的孩子放在local學校是不合適,但是合法合乎權利的。最關鍵的是,小孩追不上進度,也不應有如此待遇吧!

virgokaren  完全同意! u spoke what I feel   發表於 15-5-22 13:14

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

回覆 Melody_BB 的帖子

如果你得番$4 係户口,老公走佬,無工做點比學費?如果你要來學校比佢留班,學校話唔得咁又可以點?
如果你一月向school反映女兒胃痛經常嘔發惡夢,求佢地放過佢,我會自己轉校,但餘下半年請停止所有不洽當行為,但老師變本加厲,咁你又可以點?

的確而家全家都睇緊心理醫生,一個月睇醫生用$40000。點解唔睇政府,因為就算經社署保護兒童組代辦都要等兩個月以上先有得睇。恭你繼續攻擊,給予警方及有關方面更強大証據。

仲有working days我好忙架,無時間睇posts通知你。

受到警告

仲有2012年2月11日我係學校做完義工,行路回家途中收到前夫sms話攞晒錢,叫我3月中前要搬走,兩個女自己諗掂佢!2012年2月26日發現右胸流血,2月27日到醫院檢查,再發現乳癌。亦因為咁到我而搵到錢希望盡量慳,因為我唔知我可以活多久,所以我盡量唔希望轉國際學校。我大女係資優生,用一個半月由第尾到第一,今日仍然第一。當上年12月發現妹妹出現問題亦只打算妹妹轉國際學校,家姐轉其他本地學校,12月已經自己寄信申請。而家家姐親眼睇住妹妹昏迷係地下,家姐根本承受唔到,你可以點?我地所有一切都係醫院有紀錄,我無需要作,亦唔會作。工作已經夠忙,身體亦唔好,根本唔希望為其他事浪費時間,但當自己的女係我三個月多次懇求校方處理,但老師依舊做同樣行為甚至故意製造更多傷害,我唔能夠唔出聲,而家係講緊lifetime damage,唔係一個月、一年或兩年。我到我死都唔會原諒所有傷害我兩個女的人及行為!我點我都會撐,但所有以傷害別人攻擊別人為樂的人,你需要上一堂,為你的行為你的說話負責。

回覆 SimplyAbuse 的帖子

而我地屋企background 係入學時已經表明,班主任、社工、校長都知。我ex 是alcoholic,有事就打,全身傷晒去醫院死口話自己跌倒。細女兩歳扭計喊前夫就鎖佢一起入房,我同大女kept knocking on the door n begged him let her out 都唔比。所以細女好怕被人留係房入面,我亦有同學校社工講,到出事前一星期我仍然每日要求校方唔好再唔通知我留佢一個,出事前三日即考試周期間佢班主任每日放學執好書包排隊就叫佢攞筆袋出來做改正,佢又要怕改唔切自己留係課室,又怕老師拍抬,又怕老師大聲喝,終於頂到考試第二天,完成考試,13:10返到屋企,14:10昏迷地下。咁請問作為母親可以點?

SimplyAbuse 發表於 15-5-16 10:59
一個痛心的經歷Purely sharing our experiences n feelings about the school.
There has been a lot of h ...
回覆 SimplyAbuse 的帖子

而我地屋企background 係入學時已經表明,班主任、社工、校長都知。我ex 是alcoholic,有事就打,全身傷晒去醫院死口話自己跌倒。細女兩歳扭計喊前夫就鎖佢一起入房,我同大女kept knocking on the door n begged him let her out 都唔比。所以細女好怕被人留係房入面,我亦有同學校社工講,到出事前一星期我仍然每日要求校方唔好再唔通知我留佢一個,出事前三日即考試周期間佢班主任每日放學執好書包排隊就叫佢攞筆袋出來做改正,佢又要怕改唔切自己留係課室,又怕老師拍抬,又怕老師大聲喝,終於頂到考試第二天,完成考試,13:10返到屋企,14:10昏迷地下。咁請問作為母親可以點?

‹ 上一主題|下一主題