用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 聖xx尼學校涉對三年級學生造成永久心理傷害 ...
樓主: SimplyAbuse
go

聖xx尼學校涉對三年級學生造成永久心理傷害 [複製鏈接]

回覆:聖xx尼學校對三年級學生造成永久心理傷害

邊間 esf? 我女都係 esf, 不過中學了。有冇乜嘢可以幫到你?唔介意可以 pm 我。

回覆:聖xx尼學校對三年級學生造成永久心理傷害

樓主加油!呢間學校近年愈來愈不知所謂!真係收都唔會讀!

個人意見,可以停一停唔返學,等小朋友放鬆吓先。去考天主教總堂區學校吧。必要時,小二讀起,等小朋友覺得自行係handle到嘅,有信心再上。

小朋友適應力強,希望你女女可以在新環境重拾笑臉,另外,請樓主保重身體,你是家庭支柱,其他衫褲鞋襪可以慳,身體不適要及早診治。
加油!祝你們一家身心康泰。

引用:+本帖最後由+SimplyAbuse+於+15-5-16+12:12

原帖由 SimplyAbuse 於 15-05-16 發表

一個痛心的經歷
真的替你難過。媽媽加油。

簽名被屏蔽

回覆 sllam2013 的帖子

Detailed report already sent to new school. N my little one already didn't go to school since the day she collapsed on March 13. Therapist n clinic director also informed n spoke to ESF about my little one. They will keep an eye on her. Thx!

sllam2013  Very Goog!辦法總比困難多的!加   發表於 15-5-17 11:57

回覆 chingcging 的帖子

其實出事一日起醫生已經叫我唔好再比佢返。已經兩個月無返。小朋友考完ESF assessment ,副校長認為佢可以應付4年班,由於我地native english,所以應該ok...只要開心,學習自然事半功倍。聽日返新學校了

引用:回覆+chingcging+的帖子 其實出事一日起醫

原帖由 SimplyAbuse 於 15-05-17 發表

其實出事一日起醫生已經叫我唔好再比佢返。已經兩個月無返。小朋友考完ESF assess ...
恭喜!新的開始!加油吧!只要小朋友enjoy返學,一切都易解決!

:)  hope so

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

樓主, 雨過天x, 聽日新開始, 忘記黑暗, 彩虹在前, 今日星期日, 同兩個小朋友出去玩下啦

回覆:SimplyAbuse 的帖子

能夠開展新的一頁,很替你高興,媽媽的能力很大的,放下仇恨用愛幫小女兒康復吧,世界上沒有解決不了的事,短期不要把女兒康復目標定得太高,一天一天的過,很快有一天你就發現女兒完全康復了,就咬緊牙關一天一天的生活吧!幾難過的日子都會過去的,幾難過的日子都有人過緊。

引用:回覆+chingcging+的帖子 其實出事一日起醫

原帖由 SimplyAbuse 於 15-05-17 發表

其實出事一日起醫生已經叫我唔好再比佢返。已經兩個月無返。小朋友考完ESF assess ...
樓主,收拾負面心情,明天開開心心去新學校,加油呀!

樓主已經好叻(超人),不要在意影響你有壞心情的人,由冇到有能養活一家三口,比趄很多男人有過之而無不及,你2個女兒有你這個媽必定感到驕傲自豪,收拾心情,讓自己和女兒重新出發。

人留一命,不要下下想死啦,很多人為揾食而煩惱,暫時起碼煩少一樣已經很好,我們的負能量會間接影響身邊人,能夠看著女兒康復又健康快樂地成長,是目前的首要任務

在這裡只能說祝福你....加油,不能放棄

回覆 SimplyAbuse 的帖子

其實係送的。無打算賣,too much going on. Not gonna post another one in another forum. I'll just trash them. Thx.

回覆 albb 的帖子

Thx! We had a chat after church. Better now but elder one not wanna finish this last term at SAS. We thought she could stay till end. Anyways, we'll see. Kids' physical n mental health is priority. Night :)

回覆:聖xx尼學校涉對三年級學生造成永久心理傷害

所有衰嘢過咗去,希望你一家平安🙏🏼

我自己同兩個家姐都係單親長大,母兼父職唔容易,但媽媽你要立個好榜樣,堅持到底,加油呀!睇著兩個女份上,千祈唔好放棄自己,佢哋好需要你!

ps.  ESF 會唔會有學費減免?

有時人行衰運就係咁,遇到個衰男人、衰學校、衰老師、衰社工,上網呻吓都遇到d衰人質疑……但係睇番都係support妳佔大多數,所以唔好咁灰啦!
間學校好似又好離譜,點可以整到個幾歲嘅小朋友咁樣架,就算佢點唔啱,都無可能咁,呢d老師快d轉行,唔好再害人。
最後,希望妳唔好諗埋一邊,兩個囡重細,無咗妳咪無哂依靠,妳要撑住,亞囡長大後知道妳曾經咁堅強,一定會學到面對困難和逆境嘅方法,加油

引用:回覆+AgapePa+的帖子 咁係睇你有幾努力工

原帖由 SimplyAbuse 於 15-05-16 發表
回覆 AgapePa 的帖子

咁係睇你有幾努力工作!我自己的一切衫同鞋都係10年前,頭髮自己剪自己染。
你是一個堅毅的媽媽,自強很本事的媽媽,你兩個囡兒會看到你點為佢哋作出既努力,將來你對女兒一定對你好好的,加油,最緊要身體健康,無事係解決唔到,死解決不了問題,死只會拎傷害你家人的人們不需負上責任,所以你要繼續努力生活!

‹ 上一主題|下一主題