用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 聖xx尼學校涉對三年級學生造成永久心理傷害 ...
go

聖xx尼學校涉對三年級學生造成永久心理傷害 [複製鏈接]

一個痛心的經歷Purely sharing our experiences n feelings about the school.
There has been a lot of hatred and anger inside me and my little girl.
I still believe there are some nice and sincere teachers within this particular school. However, the local education system and the politics behind plus monster parents's pressure on kids' and schools' competitiveness are indeed sad. That said ~ are grades and ranking more important than the mental and physical health of kids? Everyone has different weakness and strength. Education is to help kids develop their strength and deal with their weakness.

Purely my own thoughts.
   8    1    1    0

回覆:聖安多尼學校對三年級學生造成永久心理傷害

講清楚

回覆 SimplyAbuse 的帖子

由於家庭背景經歷小朋友從没有接觸中文。升上三年級,首先老師致電話小朋友有學習困難,要求我簽署及與教育局會商討,但教育局得知小朋友母語是英文後,認為小朋友沒有任何學習困難。接著校內社工致電叫我強迫女兒背書,從而可以得到高分數。由於三年級要應付TSA,分數對學校排名很重要,我拒絕!因為美國及歐洲醫學研究指出壓力令人記憶力縮短甚至永久性衰退。從此,女兒有很多extra抄寫功課,甚至是不寫在手冊上,為求避過學校指引。班主任每到午饍時間,便給予女兒功課及改正,無錯老師無話唔比你食飯,老師係話做完你就可以食。本人由二年級已經跟老師及社工提出女兒個子小,手部未完全發育,每日做功課手都腫曬!老師咁様做,女兒每日沒有時間午膳,最後開始胃抽筋嘔吐。校內社工由於是學校請的而不是機構泒駐,凡事以學校利益,而不是學生。口口聲聲話會跟進,結果最後女兒collapsed在家中地上,即晚送進醫院。由於沒進一步了解後醫生認為小朋友心理受創,轉介兒童心理學家,然後再轉介心理及精神治療。跟學校校長、副校長、社工開會,再召見班主任,班主任答案係:「我唔肯定,有,可能係一次」所有人聽到,最後所有校內職員幫助隠瞞,警方沒法再調查。
幸好26頁醫學報告指出老師及學校對女兒造成壓力驚恐,甚至在1月家長投訴後變本加厲,令IQ出奇高的女兒為免傷痛,自己shut down memory,現在佢的working memory只餘下一歳至三歳。學校對女兒造成一生都未必有可能醫好的傷害。亦因為咁警方及社署將會重新調查。
辦教育到底是學生身心健康重要還是學校排名聲譽重要?為何校方答覆係就算老師遺反專業操守,由於老師受教協保障,校方無可能做任何行動。而社工會話呢幾年學校幫你兩個女得到不小獎,轉校很容易啫??!

王家爸爸  可怕  發表於 15-5-18 11:26

longlokma 發表於 15-5-16 11:16
講清楚
請看回覆!thx!

睇完覺得心寒,心理受創自己調整腦部機能,擔心會人格分裂,希望你搵到解決辦法,小朋友冇事,未來可以健康快樂成長
不過最好唔直接開名,呢d特別case學校實知邊個家長,如果對方死口話誤會,反而會追究責任
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

睇完真係好心痛, 可憐的小朋友, 樓主小朋友現時情況可以嗎?

儘管告我吧,反正我都比死更難受。死咗可能係全家人的一個解脫

回覆:聖xx尼學校對三年級學生造成永久心理傷害

轉校唔代表你錯,只係為左小朋友好。重新開始,佢可能可以delete左之前既陰影都唔定。你女女應該適合啲國際學校類果啲學校,聽聞有間咩"總鐸區小學"(咁上下名啦),  你search下睇下有冇位/是否適合。
樓主,你要撐住呀!同學校硬碰唔係易事,我成日都提醒自己有人質係人地度,一係走,否則都係合埋眼讀鬼完就算,更何況你女康復之路仲有排行,要加油呀!祝福你地!

回覆 silvia_ng 的帖子

兩個月無學返後,我已經係公司協助下搵咗國際學校,下星期一返由3月13日collapsed到一而家足足兩個月無學返!finally!!

王家爸爸  雨過天x  發表於 15-5-18 11:28

引用:回覆+silvia_ng+的帖子 兩個月無學返後,

原帖由 SimplyAbuse 於 15-05-16 發表

兩個月無學返後,我已經係公司協助下搵咗國際學校,下星期一返由3月13日collapsed ...
有好開始就好啦 你都頂左咁耐,要放鬆下面對之後既好日子呀!祝福你女女早日康復

SimplyAbuse 發表於 15-5-16 11:41

由於家庭背景經歷小朋友從没有接觸中文。升上三年級,首先老師致電話小朋友有學 ...
樓主加油呀, 小朋友去到新環境會好快好番架喇

多謝大家,兩個女都轉。原本想比大女完成今學年,但醫生怕大女同我支持唔住,所以決定早走早著。我一心都係轉校之後才法律行動,免影響成績,因為大女音樂佢教的,事件後音樂跌差不多20名。我大女一直都是全班第一名..唉音樂雖然無乜影響,但始終呢d鬼學校,留㡳只受更多傷害

回覆:聖xx尼學校對三年級學生造成永久心理傷害

可能國際學校更好,祝有一個好開始!

引用:回覆+SimplyAbuse+的帖子 由於家庭背景經

由於家庭背景經歷小朋友從没有接觸中文。升上三年級,首先老師致電話小朋友有學 ...
港式教育就是drill drill 再drill.  

外國回流小朋友未見過頂得順!

你自己也小心自己mental health,  我怕你會有depression.  

其實都揾到新學校,問題解決了一大半,比D信心自己和屋企人,好快會冇事。

引用:回覆+silvia_ng+的帖子 多謝大家,兩個女

多謝大家,兩個女都轉。原本想比大女完成今學年,但醫生怕大女同我支持唔住,所以 ...
不用担心女兒的achievement 會否就此冇哂,人的成就唔係用考第幾來定斷。

自己小朋友係瓷器,學校係機構係死物。覺得吾對路,就要閃人,保護左小朋友先。

教育工作者有春風化雨,好為得學生,但亦有打份工的。

唔識中文点解當初仲要入local school?連係某些hk幼稚園大既小朋友都可能跟得辛苦,更何况唔識中文?小—二中文成績ok, 升到班?小三先开始跟唔上?

karenlyk  同問  發表於 15-5-19 12:44
nintendo  agreed  發表於 15-5-16 14:48

引用:唔識中文点解當初仲要入local+school?連係

原帖由 Yanamami 於 15-05-16 發表
唔識中文点解當初仲要入local school?連係某些hk幼稚園大既小朋友都可能跟得辛苦,更何况唔識中文?小—二中 ...
係囉……其實一早已應該發現是错配吧

karenlyk  同意  發表於 15-5-19 12:45

引用:唔識中文点解當初仲要入local+school?連係

‹ 上一主題|下一主題