用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 九龍塘方方VS 何文田伽俐俐Galilee Int School 点揀好, ...
樓主: Heidimumu
go

九龍塘方方VS 何文田伽俐俐Galilee Int School 点揀好, 好頭痛

引用:回覆+Vickyblah+的帖子 啓思附幼及维多利

原帖由 purin18 於 15-05-19 發表
回覆 Vickyblah 的帖子

啓思附幼及维多利亞
哦。原來啓思附幼都係呀。我以為得vic

回覆 purin18 的帖子

其實學費兩間差不多,方方3920,Gis4500, 但方方係足兩歲先讀,我女係10月b , 可慳返3個月學費,gis就8月已經開學,俾多方方4500×3,但呢樣唔係我concern的。我諗法就如你所講的,升不到更好的k1,留方方也無傷大雅,這正是我留戀方方之處。
謝謝你的分享!!

回覆 Heidimumu 的帖子

我最終選方方最大原因係近屋企同埋老師有一定經驗處理細B!尤其我地d細B剛足兩歳就返學,真擔心細B情緒、自理方面,我有另外一間新校offer,活動教學既課程很好,我自已很喜歡,上過playgroup老師經驗看來較淺,所以我都放棄了。要面對現實,n班的話師資更重要,到考K1時或小學叩門時,大部份一缐幼稚園都係傳統教學,我相信「方方」呢個reference去考有d作用。話灑學界內,冇人唔識方方,反而新校就未必人人都識!k1 學校知道你的小朋友係方方讀過,心𥚃有數。
以上只是個人分享。希望幫到你。

回覆 purin18 的帖子

讀緊pn, 依家會讀one to twenty,國語1-10,  fd話㤈其他學校,方方課程係算深啊

回覆 happybbpig 的帖子

我係雙語班呀,我希望BB到時開心返學啦!我就係想揀間深d既學校。

回覆 happybbpig 的帖子

咁方方都教得幾好wo, 請問pn是否有課本?有什麼課本?和學科?謝謝你的分享!!

回覆 Heidimumu 的帖子

有課本啊,中英數,普通話簿,畫簿