用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 九龍塘方方VS 何文田伽俐俐Galilee Int School 点揀好, ...
go

九龍塘方方VS 何文田伽俐俐Galilee Int School 点揀好, 好頭痛 [複製鏈接]

我女上緊Galiee 個pg, 上得好開心, 英文語境很好, N班係2hr Eng & 1 hr Chinese, 呢樣我好鐘意, 但始終係International school, 怕太自由没紀律, 對阿女日後上local 幼稚園會唔適應 (因為K1會考其他local 幼稚園)但另一方面, 聽人講讀方方學術比較好, 自理和守紀律都好好, 如日後考其他local 幼稚園會比較優勝, 但英文方面每日只有20mins, 呢点有点卻步...
因為咁樣, 我日諗夜諗, 希望有心人/過來人可以俾下意見, 感激不盡!!!

1    0    0    0

回覆:九龍塘方方VS 何文田伽俐俐Galilee Int School 点揀好, 好頭痛

你k1一定會轉學劵幼稚園或轉校?如果係兩間都無太大分別。因為pn其實唔會學到太多野。。。

回覆 Vickyblah 的帖子

係啊!K1我會轉校,因阿女係細b, 所以N班無太多選擇,到K1時會再報其他local學校,有無學卷都會報,所以先諗邊間會優勝d

引用:回覆+Vickyblah+的帖子 係啊!K1我會轉校

原帖由 Heidimumu 於 15-05-17 發表

係啊!K1我會轉校,因阿女係細b, 所以N班無太多選擇,到K1時會再報其他local學校, ...
咁你k1會報local學校。可能方方會比較適合你。因為黎緊今年開始GIS會行ib課程。佢本身學校都係行國際學校個套,如果你target 傳統學校可能你會覺得唔適合。不過佢都有local stream可以選擇, 但事實我覺得會真係比傳統學校free啲。

多謝你的回覆啊!

回覆 Heidimumu 的帖子

其實要睇你小朋友嘅性格,同埋睇下你想小朋友喺PN班攞到D咩,
我就希望小朋友越細打好英文基礎先,始終屋企無咩人同佢講英文,
同埋上到K同小學就會大壓力,都想佢鐘意番學。
Galilee都有local stream,係happy school,
著重發揮同透過遊戲去學好語文同自理能力,
方方比較傳統D嘅學校,佢地鐘意比教靜嘅小朋友。
其實都無得問人邊間好D,因為個個小朋友都適合不同嘅學校。

我BB喺Galilee讀緊K1,諗住升local小學,BB而家英文幾好,我諗對佢遲啲考小學同第時讀書都應該幾有幫助!
讀方方都好嘅,比較學術性,但就要額外幫佢補英文,
20分鐘始終太少喇!
希望幫到你啦!

方方日日有英文堂!數學都係英文架!好多bk方方用家都話英文不須外補。

回覆 HoneyChuBo 的帖子

你講得啱啊!其實我覺得兩間我女都合適,因為她屬慢熱和乖巧型,真係要睇下我們家長最想她得著的是什麼。謝謝你分享啊!

回覆 gasylie 的帖子

請問你小朋友是從K1開始讀Gis嗎?他們的課程和程度怎樣?除英文外,其他學科ok嗎?紀律和自理得嗎?因為我怕太happy 太自由學唔到嘢。唔好意思咁多問題,謝謝你的回覆啊!

回覆 purin18 的帖子

係啊!我知方方英文每日20mins ,連埋數學等每日夾埋約1小時,又有普通話學,樣樣都好平均。謝謝你的回覆啊!

Heidimumu 發表於 15-5-19 14:26

你講得啱啊!其實我覺得兩間我女都合適,因為她屬慢熱和乖巧型,真係要睇下我們家 ...
最impress我兩公婆嘅係我小朋友識得同我地講英文,對住婆婆識轉channel講中文,兩間都係好學校,真係要諗清楚你喺呢個階段想小朋友拎到D咩,

祝你早日解決問題!

請問你小朋友都在Gis讀嗎?

引用:+本帖最後由+gasylie+於+15-5-19+14:49+編

原帖由 gasylie 於 15-05-18 發表

想問下gis k2 多人成功入國際學校嗎?啱啱miss 左open day...冇得直接問學校

Heidimumu 發表於 15-5-19 14:36
回覆 gasylie 的帖子

請問你小朋友是從K1開始讀Gis嗎?他們的課程和程度怎樣?除英文外,其他學科ok嗎?紀 ...
其實GIS嘅課程唔係完全跟IB嘅,係IB嘅Candidate School,
佢地話唔好誤會全部international School都係純happy school,
最後揀左English+Cantonese class,可以升番local小學,
2小時英文+1小時中文,
除左自由學習之外,課程有聖經role play,science, maths, arts,,,中文學寫同讀字,
原來唔係純喺學校度玩,而係happy咁學到學術上嘅知識,
同埋佢地要求小朋友要有自理能力,唔係通處走就叫happy

睇下你介唔介意學費,方方約$4200/月x12期(如果你係細B,就由開學起先比學費,好似我咁,10月開始就只比10期);雜費連茶點及書包及書薄都只是約$1600/半年;校服約$800(2套校服來計算,男仔)。我覺得好抵讀(比起其他九龍塘私幼),到K1再戰,就算不成功,留係方方都不太差,起碼學術同師資有保證,升小一不難適應。

Jumboshrimp 發表於 15-5-19 17:52
想問下gis k2 多人成功入國際學校嗎?啱啱miss 左open day...冇得直接問學校

...

gis係新校,好似都有人讀k2,但係未會有升小學例子啦上年先開, 不過佢地行IB課程,國際學校都好welcome嘅,因為而家得少數學校成功申請到行IB課程之嘛

引用:Quote:Heidimumu+發表於+15-5-19+14:36+回

原帖由 gasylie 於 15-05-19 發表
其實GIS嘅課程唔係完全跟IB嘅,係IB嘅Candidate School,
佢地話唔好誤會全部international School都係純ha ...
yes. exactly. 又有local但又可以上返international. 快樂學習唔使坐定定咁死板同谷。其實我個人覺得佢同Victoria嘅模式有少少似。都係目標行ib但國際又得local又可以(當然Vic已經係officially ib school if im not wrong) 。Victoria 其實係我no1心水,但我無讀佢pg所以一定無行。

引用:+本帖最後由+gasylie+於+15-5-19+18:37+編

原帖由 gasylie 於 15-05-19 發表
題外話其實仲有邊幾間幼稚園係officially 行ib?

啓思附幼及维多利亞
‹ 上一主題|下一主題