用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國Guardian 公司推介
樓主: ming841
go

[英國] 英國Guardian 公司推介   [複製鏈接]

是否即是熊女士?

我是用Eve, 都是用了一個term。

回覆:candy9328 的帖子

好似都幾多人用 Eve 咁禾

Hi 各位家長,我也是用Eve替兒子做英國監護人的,所以路過見到這topic就入來湊熱鬧。
我是2012年9月開始就用Eve service至現在(兒子最初讀Yr.9,現在Yr.12)。如果你問我對她的服務評價是怎樣?我會話她
是英國通,很helpful, 回覆又快,一陣間就可以覆你一大篇中文,最好是我英文麻麻,可以用廣東話同她溝通。最初頭一年兒子去英國,我倆公婆在英國一個親友都無,甚麼都不䁱,除透過顧問公司找了學校,接着就頭痕怎找適合既監護人。
咁啱當年Eve在這裡post了一個topic問有無人要找London監護人,就由這時起我就跟她聯络了!

最初頭一、兩年,因為我真係乜都唔適,便用email問她,她除了覆得快,又會把所有有用的資訊都話比我知。我又問她家庭背景(做家長當然想起清她底子),她也一一照講比我知。在出發陪兒子到英國開學前,我都是用email問晒Eve我想知英國的種種事情。到步當日安排了她駕車來機場接我們一家三口,先出發去她在London的家(因為兒子頭一年所有half term break 是住在她的House),稍作休息,參觀她house, 貓貓,還有她老公都在,大家傾談下,放下兒子要入學校的行李後,我們就離開去乘歐洲之星去法國玩左幾日,再返英國玩幾曰住B&B, 入學前一晚,我們入住Eve 家(收費的,不過好平)一晚,第二日記得是星期日,她老公駕車,Eve也陪同我們一起到學校。到了學校,我們一起參觀學校地方,把所有行李搬到兒子房後,當日有見過校長,housemaster後,Eve他們便開車送我倆公婆出機場,當晚就乘機返港了!

第二年起,我兒子被安排入住的不再是她的家,但最初Eve都着兒子由學校乘火車照舊到她家先,再駕車送她兒子去新落腳的地方,兒子當時有拍下新地方的照片send給我看,而我一向都無進入anglo-chinese的website看過,現在見有家長提,我便進入這website看,兒子告訴我知他現在放half term break, May bank holuday住的正正就是 website裡有相片的宿舍。我兒子就讀的學校也有其餘四位都是Eve做監護人,不過有一位each half term break都返香港。她會安排嬸嬸煮飯給他們食,間中也會和他們去飲中式茶食點心,打邊爐,我印象中食過一次日本菜。

現在當然不需要下下再send email比Eve, 簡單既whatsapp就得,現在是第四個年頭,只是最近用whatsapp打過一次電話給Eve, 太方便了! 我對她的服務無投訴,只說幸運,因機緣巧合認識到她。相信其他家長看之前家長提及, 已知怎樣聯絡她, 價錢也post了在website內。所以,我純粹只希望用過來人身份,把親身感受說給其他家長知而已。為免得被誤會幫人家做宣傳,所以恕我不便去回覆家長任何提問!

引用:Hi+各位家長,我也是用Eve替兒子做英國監護

原帖由 yfchanMa 於 15-12-10 發表
Hi 各位家長,我也是用Eve替兒子做英國監護人的,所以路過見到這topic就入來湊熱鬧。
我是2012年9月開始就 ...
Thanks for your sharing. The information is very useful.

yfchanMa 發表於 15-12-10 19:00
我是2012年9月開始就 ...

Deleted

回覆樓主:

Deleted

DKmum 發表於 15-12-10 21:46
I just send out Eve's contact again, pls check PM.
可以PM  Eve's 聯絡方法給我嗎?
EIKO

英子 發表於 15-12-10 21:57
可以PM  Eve's 聯絡方法給我嗎?

Pls check PM

醒目開學勳章

回覆:yfchanMa 的帖子

我冇上黎一排,呢度真係好熱鬧呀,我個 guardian 都係 Eve 呀 我都好慶幸係 bk 認識到 Eve,佢真係教識我好多野,又幫左我好多,開學日有 Eve 幫手,我都好感謝佢呀,之後阿仔又有 homesick,Eve 幫我同 houseparent了解下,houseparent 搵左班高年級的師兄同阿仔一起打波,阿仔就好快就過渡左喇,我先可以繼續我係法國嘅行程咋,而且大家用 whatsapp 傾談,超方便

引用:我冇上黎一排,呢度真係好熱鬧呀,我個+gua

原帖由 wing530 於 15-12-10 發表
我冇上黎一排,呢度真係好熱鬧呀,我個 guardian 都係 Eve 呀 我都好慶幸係 bk 認識到 Eve,佢真係 ...
你真系好耐冇上嚟傾計啦,得闲就系2015 嗰post 度講下你仔及你新工近况!

wloi 發表於 15-12-9 11:08
個人經驗,如果你只需要監護人服务或準備住佢在倫敦zone 3 的宿舍,Eve係-個不錯的選擇。如果想住homestay, ...
係咪一定要搵佢做guardian先可以入住London個宿舍呢?我搽厚面懵膏拍膊頭搵咗個朋友做掛名guardian,亞囡放假要自己搵地方俾佢住。

DKmum 發表於 15-12-10 22:04
可否也PM俾我?唔該曬!

引用:Quote:wloi+發表於+15-12-9+11:08+個人經驗

原帖由 etoile 於 15-12-11 發表
係咪一定要搵佢做guardian先可以入住London個宿舍呢?我搽厚面懵膏拍膊頭搵咗個朋友做掛名guardian,亞囡放 ...
阿女幾大呀 我同妳 case 一樣 妳原本有冇搵定地方 ? 妳地讀邊間?

etoile 發表於 15-12-11 00:09
係咪一定要搵佢做guardian先可以入住London個宿舍呢?我搽厚面懵膏拍膊頭搵咗個朋友做掛名guardian,亞囡放 ...

你可以叫女兒問下其他寄宿同學的homestay可唔可以收多個? 其實都唔少homestay 唔同guardian 公司合作,自己經熟人介紹做生意...咁如果有同學一齊去就唔駛擔心.

wloi 發表於 15-12-11 01:13
你可以叫女兒問下其他寄宿同學的homestay可唔可以收多個? 其實都唔少homestay 唔同guardian 公司合作,自己 ...
佢有問過,冇人so佢!同级香港女仔得幾丁!

CPW628 發表於 15-12-11 00:33
阿女幾大呀 我同妳 case 一樣 妳原本有冇搵定地方 ? 妳地讀邊間?

deleted

etoile 發表於 15-12-11 00:11
可否也PM俾我?唔該曬!

ABC-DAD  可否也PM我  發表於 15-12-12 01:13

醒目開學勳章

回覆 DKmum 的帖子

請問有無家長試過經Eve安排倫敦以外的host family?

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+wing530+於+15-12-10+發表我

原帖由 DKmum 於 15-12-10 發表
你真系好耐冇上嚟傾計啦,得闲就系2015 嗰post 度講下你仔及你新工近况!

...
好呀,不過新工暫時仲会好忙,我会抽時間上黎傾計

‹ 上一主題|下一主題