用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國Guardian 公司推介
樓主: ming841
go

[英國] 英國Guardian 公司推介   [複製鏈接]

醒目開學勳章

3b 發表於 18-4-10 18:48
多謝回覆! 因為收費比用開的貴80%, 我心大心細不知道換不換好。 最想換的原因是現時提供的home stay環境麻 ...
我知佢唔係太平, 但都唔係太貴,佢得兩個plan.我已選平果個.我暫時都覺幾好.果陣係agent推薦的,而果陣佢地岩岩黎左香港所以就選左呢間.個女負責人又識講廣東話.我英文唔好就好易溝通.
我仔都有同學係呢間,等我問下home stay 如何先.

醒目開學勳章

kit2004 發表於 18-4-10 19:42
我知佢唔係太平, 但都唔係太貴,佢得兩個plan.我已選平果個.我暫時都覺幾好.果陣係agent推薦的,而果 ...

麻煩你問左話我知, 謝謝!

回覆樓主:

Deleted

我知佢唔係太平, 但都唔係太貴,佢得兩個plan.我已選平果個.我暫時都覺幾好.果陣係agent推薦的,而果 ...

Pls pm to me

galatea 發表於 18-4-9 23:18
如果你唔介意homestay係印度family, 咁搵阿姨芙做guardian都可以嘅。但最好咪指意Eve會幫你。
幾年前用過佢 ...

非常認同,唔洗指意她會幫你,她態度很有問題,要諗清楚

3b 發表於 18-4-10 18:48
多謝回覆! 因為收費比用開的貴80%, 我心大心細不知道換不換好。 最想換的原因是現時提供的home stay環境麻 ...

請問本身用開那間Guardian company 呀?

hellogigi 發表於 18-4-21 11:26

我係用她的service, so far 未试过home stay 要找她。可否分享她不好的Service 实例呢?谢谢。

hellogigi 發表於 18-4-21 11:26

其實是什麼事? 她不幫助你,及態度很差 , 可否告訴我 ?

這個經驗分享沒有指向性,亦非針對任何監護人公司。

其實England很大,服務於每個地區的士公司都不同。試過問身在倫敦圈的監護人應如何安排點對點叫車服務,得到的答案是自己可以問學校或上網找。雖然你可以說是實況,但感覺,怎説,很⋯⋯⋯冷淡。

其實選監護人,他們的地理遠近也要考慮。試試即管問一下學校、舍監,有時他們會介紹就近退休教職家庭任監護人,亦是很不錯選擇。

問咗未, HOMESTAY OK嗎?

醒目開學勳章

maylmm 發表於 18-4-26 11:58
問咗未, HOMESTAY OK嗎?

比佢激死,佢淨係答我:okk la普通

maylmm    發表於 18-4-27 11:50

Funliving 發表於 17-12-31 16:18
真係好唔明白, 好多家長既然巳經比幾十萬送個小朋友去留學, 反而對選擇Guardian company時為左慳嗰幾百鎊一年去揀一間唔正規嘅公司?!須知Guardian 公司就等同小朋友在英國的父母, 代表你在英國照顧自己的小朋友, Guardian並非只是照顧小朋友三餐一宿咁簡單, 如果小朋友在學業上, 情緒上或學校住宿上遇上任何問題, Guardian 就是第一個可以直接給予小朋友支援及與學校商討解決問題的代表, 而且Guardian亦會小心幫小朋友作合適的寄宿家庭配對, 時刻跟進小朋友在入住寄宿家庭的情況, 每次住宿後接待家庭亦會提交報告給家長, 家長就會知道究竟自己小朋友在寄宿其間究竟表現如何? 最重要是合規格的guardian公司一般接待家庭的網絡和選擇較多, 小朋友入住後如果覺得寄宿家庭不大合適, 小朋友/家長亦可反映和隨時轉換接待家庭。大家可以參考一下各大合規格的guardian公司的收費, 一般£1800-£2300/1年是market price, 當然視乎是選擇Gold vs silver plan而定。對於那些用平價收費做賣點的非正規公司, 照顧和支援上當然並不能要求那麼多, 一分錢 一分貨是硬道理, 除非你的小朋友喜歡放假日日打邊爐, 食韓燒吧!
https://www.britannia-study.com/preparation/guadianship .....英國監護人公司眾多,家長可考慮AEGIS(the Association for the Education and Guardianship of International Student)認可的40間監護人公司。另外,較受香港學生歡迎的三間監護人公司James-Lee Consultancy、Guadians International 和Pippa’s Guardians,亦是信心之選。

James-Lee Consultancy

回覆 小時了了 的帖子

我們用了 Guardians International Support 做監護人.
本人非常滿意, 回覆快, 有責任心, 他們更安排了我預先探訪 host family, 讓我放心。

我就覺得如果間監護人公司有問題,英國政府一定釘牌囉,😅我反而覺得每間監護人公司都有支持者,有不支持者,我都識到有朋友力推姨芙監護人公司,所以都喺自己去接觸吓或了解吓,同負責人傾吓,比較吓才決定較好,信自己吧!反正找到唔好既監護人公司咪轉囉,但我英文不太好覺得用廣東話溝通較好,據了解好似多咗監護人公司可用中文溝通,所以問問agent或上網了解吓都ok

keddy123 發表於 18-10-12 11:31
回覆 小時了了 的帖子

我們用了 Guardians International Support 做監護人.

想問問Guardians international 及James Lee 的收費,謝謝
Isaac仔2004年4月8號在法國醫院出左世啦~~~

delfin 發表於 18-11-11 08:08
想問問Guardians international 及James Lee 的收費,謝謝

James Lee 我知,因為上個月佢有來香港 Agent 辦嘅留學展擺檔,當時我親身問過負責人以下3項費用:

1) 年費: Silver plan£1800/年 (最最最基本 Plan,即是每年一定兩次見學校、9月開學時到達英國係英國機場接機之類最低監護人服務。)

2) 宿費:£45/日, 除非有D偏遠地區有部分會收£50/日(機會好少)

3) 寄宿家庭 transport fee 收費 (£0.6/mile) --- 當時我問 exeat weekens and half term holidays 要到學校接學生去 host family  transport fee

4) 北愛爾蘭無做監護人服務、蘇格蘭無問。

Remarks 香港有職員,講廣東話的。

小時了了 發表於 18-11-11 08:51
James Lee 我知,因為上個月佢有來香港 Agent 辦嘅留學展擺檔,當時我親身問過負責人以下3項費用:

1)  ...

謝謝你!我見到有些要先付第一次的Initial deposit for students expense account 約一千元英磅,James Lee 要嗎?
Isaac仔2004年4月8號在法國醫院出左世啦~~~

delfin 發表於 18-11-11 11:58
謝謝你!我見到有些要先付第一次的Initial deposit for students expense account 約一千元英磅,James Le ...
唔好意思,呢個無問
‹ 上一主題|下一主題