用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國Guardian 公司推介
樓主: ming841
go

[英國] 英國Guardian 公司推介  

meemeefung 發表於 18-3-15 10:22
我之前都有問過Eve,但係見到呢度講不是AEGIS member 及宿舍不合乎消防條例嘅問題,所以再搵多兩間比較。

...

認同你所說貨比三間 , 請問你可否PM 「AEGIS監護人 P,regional manager 」 收費及資料給我呢 ?

其實我用緊Eve , 由於我女兒所有Term break 都會回港 ,所以暫時在這監護人公司都滿意,有問必答 ,就算對阿女Y 9揀科我問她都比中肯意見, 我女之前發燒要 他們即接走都安排很好 。
但由於考慮到阿女升上Y9 Y10 有D half term 未必回港 ,我想找定多一兩間 Guardian 公司 ,可以有多一個選擇和 比較 , 以及了解有更好和合適住宿 。

回覆 meemeefung 的帖子

請問你可否pm 你用緊的guardian 資料给我,謝謝你!

meemeefung 發表於 18-3-15 10:22
我之前都有問過Eve,但係見到呢度講不是AEGIS member 及宿舍不合乎消防條例嘅問題,所以再搵多兩間比較。

...
麻煩你可以PM AEGIS member資料俾我?大囡我有用Eve,都ok(阿囡Y13),細囡去想揾多個比較下。

請留意,佢有不同的地區經理,所以我覺得好的,未必其他都一定好,請小心選擇。
Fees £750 per term + £150 VAT tax
student registrarion £240 including tax

Deposit £1000

醒目開學勳章

meemeefung 發表於 18-3-15 20:14
請留意,佢有不同的地區經理,所以我覺得好的,未必其他都一定好,請小心選擇。
Fees £750 per term +  ...

請問住home stay 1晚幾多錢?

3b 發表於 18-3-15 21:34
請問住home stay 1晚幾多錢?
GBP42 - I believe it depends on location.

Pippa’s 是行內收費出名比較貴Guardian 公司。老牌、規範,聽過一D低齡留學,學生家長家長對服務讚不絕口。這裡有沒有其他家長用過?評價如何?

meemeefung 發表於 18-3-15 21:54
GBP42 - I believe it depends on location.

42镑包中歺?

回覆 brother4 的帖子

包一天食用,只限host family 煮的餐。Host family 係西人,未必會有中餐提供。另外如果外去看電影/用膳要花費的,也會限家長收回費用。但行山/踩單車是不收費,視乎活動項目,實報實消。不知其它Guardian 公司是否一樣。
因為是第一年 (year 9) ,我又唔係呀仔身邊,所以我希望用個好嘅!

請問上到大學是否不需要Guardian?

meemeefung 發表於 18-3-15 23:22

包一天食用,只限host family 煮的餐。Host family 係西人,未必會有中餐提供。另外 ...

未滿18嵗,一般要監護人,入大學足夠?

maylmm 發表於 18-1-11 11:26
其實唔係慳一仟幾百問題, 最大問題係好似我咁, 英文唔好, 有乜事都想搵個識廣東話或中文o既guardian幫手,  ...
我都有這個問題,Funliving 你可否pm埋話比我聽,有咩好介紹

回覆 LAS01 的帖子

yes, Pippa’s 是比較貴Guardian 公司, 不知道行內收費出名啊!地區經理都是名牌大畢業,資源充, 我認為服務

如果滿18嵗可以不用監護人,咁又可以省一筆錢。

meemeefung 發表於 18-3-16 17:31

如果滿18嵗可以不用監護人,咁又可以省一筆錢。 ...
唔洗啦!

Pippa’s 係AEGIS 嘅Founding members,所以服務質素喺行頭或者有D標竿作用。 佢哋有定期主動訪校探學生,同好多教職關係密切。如果問學校, 可能學校會直接介紹負責Regional Manager,家長亦可以要求用中文溝通。

對予高年班或比較mature學生,純粹期望假期有當地人安排三餐一宿cover,會覺得貴。 所有寄宿中學、就算囝囡夠18歲,都會要求有監護人。

回覆 LAS01 的帖子

Thanks LAS01!  即係大學前都要用Guardian.  

醒目開學勳章

請問有家長用James Lee Consultancy服務嗎? Home stay質素如何?

如果你唔介意homestay係印度family, 咁搵阿姨芙做guardian都可以嘅。但最好咪指意Eve會幫你。
幾年前用過佢,之後我無介紹其他parents比佢,看到呢個post, 路過一提。

醒目開學勳章

3b 發表於 18-4-8 12:34
請問有家長用James Lee Consultancy服務嗎? Home stay質素如何?
我用緊但呀仔次次番黎.仲未試過home stay, 但個welfare officer跟得好好. 問野好快回覆.
新學年唔會次次番,到時就要home stay了.

醒目開學勳章

kit2004 發表於 18-4-10 18:11
我用緊但呀仔次次番黎.仲未試過home stay, 但個welfare officer跟得好好. 問野好快回覆.
新學年唔會次次番, ...

多謝回覆! 因為收費比用開的貴80%, 我心大心細不知道換不換好。 最想換的原因是現時提供的home stay環境麻麻, 就算有較好的一個, 亦不時因為某些原因而不能接待, 令人苦惱!