用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國Guardian 公司推介
樓主: ming841
go

[英國] 英國Guardian 公司推介   [複製鏈接]

好奇eva 收費如何?好平嗎?點解咁多人幫襯佢呢?好好服務?

醒目開學勳章

TingTing 發表於 17-12-31 12:53
好奇eva 收費如何?好平嗎?點解咁多人幫襯佢呢?好好服務?

睇完整個post, 應該知邊間比較好/差

TingTing 發表於 17-12-31 12:53

Deleted

我兩年前用過Even一年做guardian就唔想再用,雖然係平少少,但service就.......

Vivimammy 發表於 17-12-31 10:47
回覆 DKmum 的帖子

我女女2018年9月會去uk,正煩着找guardian.可否给我eve聯絡資料?thanks!😁 ...

我只用了一年的服務,這兩年沒有用了!

分享一下過往搵監護人心得: 如經常提及的監護人公司,印象中服務只集中喺大倫敦圈。如果學校和監護人相距車程是超過90分鐘,關係支援自然唔會太到位,我個人覺得並不合適。
非AEGIS認証嘅細公司,唔能夠單憑網紅口碑。認証意義在予喺受監管條例下,最起碼確保留宿嘅地方附合消防條例、同住嘅人都有良民証嘅審查。如果冇認証,你要自己判斷憑咩可以放心將未成年仔女交托俾一個陌生家庭家庭。  

試一試直接問學校有冇監護人推介。學校可能會提供一些建議,收窄你挑選監護人範圍

仲想補充一下,近年國外住宅大火、性侵個案都時有聽聞。所以選監護人,特別係低齡留學女仔,都唔好掉以輕心。 如果憑口碑,選擇一監護人佢同時係host family,我覺得還好。但如果信一間冇監管公司,只係將小朋友密集咁放喺一間類似長洲度假屋嘅住宅,咁就真係要想清楚。就算原意只係想支援幾日嘅exeat holiday,都係咁話。

ming841 發表於 15-5-15 15:48
Agent介紹的Guardian 公司, 請問邊間好d...thx

1. Quest Guardian

請問有冇家長用過 Anglia Guardians & Trusted Guardianship Ltd

papaof2 發表於 17-12-31 23:00
麻煩您講多些有關Eve因為在考慮找她幫忙。
一個字 : X

https://emagcreator.com/BrightWo ... obile/index.htm#/1/

有沒有人用過Bright World這間監護人公司?。在他們服務項下,有一個名為Relax&Revise Program,針對mid-term break不想回國的小朋友,期間可入住學生宿舍。非長期委任他們公司作監護人亦可按需要報名入住。想請問沒有人住過,經驗如何?

他們剛剛也公佈了最新的 AEGIS inspection report.內容如上。相信這也側面回應AEGIS 意義何在。大家不妨參考一下

Funliving 發表於 17-12-31 16:18
真係好唔明白, 好多家長既然巳經比幾十萬送個小朋友去留學, 反而對選擇Guardian company時為左慳嗰幾百鎊 ...
其實唔係慳一仟幾百問題, 最大問題係好似我咁, 英文唔好, 有乜事都想搵個識廣東話或中文o既guardian幫手, 安排車接送, 搵寄宿家庭或同學校溝通等, 之前學校或香港升學AGENT介紹果d係正統, 不過我怕同佢哋溝通唔倒, 你有冇好介紹?

maylmm 發表於 18-1-11 11:26
其實唔係慳一仟幾百問題, 最大問題係好似我咁, 英文唔好, 有乜事都想搵個識廣東話或中文o既guardian幫手,  ...

我pm你

DKmum 發表於 15-12-9 01:05
我用緊Eve 嘅service,佢好helpful 同埋覆enquires 超快,佢會系幾好的盲公竹,有d 5關guardian services  ...
你好,可否pm我嗎?小兒今年到York 升讀G8! Thx you

Funliving 發表於 18-1-11 11:58
我pm你
可否也pm我。先謝謝

看到英X教育,會連續在3/10,3/17 兩個星期六舉辦下列講座。主講是一位香港人,在英國開監護人公司。或者有部份家長有興趣親自了解一下。

【赴英前準備】監護人在英之角色
*講座內容*
- 留英出發前準備
- 監護人在英國的作用
- 執拾行李注意事項

Funliving 發表於 18-1-11 11:58
我pm你

可以pm好的監護人公司給我嗎?謝謝你

hellogigi 發表於 18-3-12 07:18
可以pm好的監護人公司給我嗎?謝謝你

Pls check pm

我之前都有問過Eve,但係見到呢度講不是AEGIS member 及宿舍不合乎消防條例嘅問題,所以再搵多兩間比較。

另一間係講廣東話嘅 Jxx Lxx,喺資詢期間,email / whatsapp 都覆得好慢。即使我到英國睇學校(只有五日去三間學校),佢有問我去唔去佢寫字樓面談。但我只係經過London,我要求到小鎮會面。開頭話OK ,跟住又再改時間,最後係見面前嘅一晚,佢先至跟進。我懷疑佢係果區沒有太多支援,咁嘅服務質素,我個仔英國有乜嘢事,我點可以靠佢!

另外再揾左一間係AEGIS監護人 P,regional manager 每一個電郵都答得非常詳細。我哋喺英國面談嘅地點係我酒店樓下嘅咖啡室,個半鐘都已經覆蓋好多細節,例如每一個term會去探望學生兩次,每次會同 house tutor / house master / matron 收料,再update 家長。亦都有選課同大學personal statement 嘅支援!

我覺得揀學校同揀監護人都係,最好貨比三家!

另外揀學校臨決定前真係請家長同學生務必自己要親身去睇清楚,不要盡信升學顧問!!!  我去到一間學校,果啲學生係完全唔識笑、冇表情、冇禮貌,Agent 仲同我講話自己有去過間學校,幾好架!  我只可以講成績係好好,校舍係好大,但係我想要嘅係全人發展同托濶視野!  School visit 會令學生同家長都好放心,亦都可以睇到孩子同老師如何交流。呢個 trip 用咗幾萬蚊同七日假期,但係真係好成功好值得去,令我安心!

meemeefung 發表於 18-3-15 10:22
我之前都有問過Eve,但係見到呢度講不是AEGIS member 及宿舍不合乎消防條例嘅問題,所以再搵多兩間比較。

...
可否PM公司名俾我呢
‹ 上一主題|下一主題