用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 SPK vs 聖大
go

SPK vs 聖大

男仔,大家點睇?

引用:男仔,大家點睇?

原帖由 Eskridge 於 15-05-15 發表
男仔,大家點睇?
嘩,你個仔收左spn 同spk?

回覆 lui 的帖子

幫仔仔朋友仔的媽媽問的, 佢有SPK pm and SMM pm offer

回覆 Eskridge 的帖子

如果男仔我會揀SMM

以名氣, 應該是SPK, 男生預咗要出去考, SPK男生都幾愛出面學校歡迎.  但一定要自己谷, 因為INTERVIEW 先最緊要, 我的朋友是今年SPK K3學生,  但佢而家一間私, 直都未有OFFER, 等緊大抽獎和叩門, 所以話男生讀呢二間冇咩分別, 因為都係要講實力同運氣.

引用:回覆+lui+的帖子 幫仔仔朋友仔的媽媽問的,

原帖由 Eskridge 於 15-05-15 發表
回覆 lui 的帖子

幫仔仔朋友仔的媽媽問的, 佢有SPK pm and SMM pm offer
聖大多d男學生,好過咁細個就在SPK女校男生吧...

回覆:SPK vs 聖大

聖大is better for boy

聖大seems better for boys

引用:男仔,大家點睇?

回覆 Ballack2012 的帖子

另一方面睇,收多一個男仔就少一個女仔失望,因為收多咗女仔,咪多咗上唔到小學,因為小學唔夠位⋯⋯

回覆 Ballack2012 的帖子

SPK 男生唔讀只會CALL WAITING 男生後備, 呢D位係唔會比女生WAITING, 因為SPK男生位係要來"AR" 位, SPC係收唔晒SPK 女生, 所以為免到時上唔到SPC的SPK 女生家長失望, 專登係咁樣安排, 有現讀家長早年已經問過校長呢個問題, 現讀家長個細囡都係等緊WAITING.

回覆:Ballack2012 的帖子

SPK預留左位比男生,唔會只收女生㗎,呢個係學校policy

回覆:Eskridge 的帖子

多謝大家意見

發現以學術/銜接小一而言, SPN 最深,SMM又較SPK深,咁若只比較SMM vs SPK, 男仔應該SMM學野會多d,我朋友應該會揀SMM

SPN > SMM > SPK

課程及為學生準備小一來說, 聖大好些。今年亦有學生考到高主教和聖類斯。

如果目標是自行和大抽獎,就沒多大分別。