用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港靈糧堂幼稚園 靈糧堂升小
樓主: MiffyShe
go

靈糧堂升小 [複製鏈接]

回覆 babypig2017 的帖子

因我們一早選了直資小學, 沒有經過大抽獎等程序. 所以也沒有這方面的經驗.

babypig2017 發表於 17-11-12 14:57
想問一下,如果大抽獎抽得不太好,需要扣門,學校會不會有什麼幫我們呢?例如校長信,又或校長幫抽得不好 ...

本人無此經驗,但有問過校方。報直資私小最多可有兩封校長信,那其實可考慮一封係目標小學另一封就in general.至於大抽獎放了後,校方聲稱若入不了理想小學而想扣門可向校方再取信,但所謂的不理想應是入不了頭三志願。

寶血同靈糧堂2間都係HAPPY SCHOOL, 係教學上有咩大分別?

回覆 babypig2017 的帖子

識得幾個叩唔到門, 派得差, 考唔到學校, 播道都收咗, 校長同播道關係好好, 畢業禮由播道校長頒畢業證書, 睇你接唔接受這間小學。

我認唔住分享, 我人生最啱O既決定之一是比小朋友讀靈糧, 不過你要預學術要自己出面補底, 因為學校重要不是著重學術的, 而你係CHART度見到派得好, 其實係因為好多都是名校舊生, 夠分收了, 很多舊生自己小時都是讀靈糧, 又比返自己小朋友讀返靈糧, 不斷循環。
真心講叩門, 考小學, 靈糧學生是比較洩底的, 因為多數小學都是現實, 會睇學術先; 另外學校都鐘意收較成熟學生, 靈糧學生是比較天真活潑的,不過好乖。講叩門, 校長同播道好熟, 我見幾個派得差O既最後去播道都收了。
同埋最重要一樣野, 你要接受小朋友K2, K3是學緊英文大小階, 你會好驚點解遲咁多? 功課又無乜? 到小一、小二時老本可能唔夠其他幼稚園多, 會考得麻麻, 不過係老師聽返, 多數係小三、小四開始當大家見真章時, 靈糧學生就會追上返晒嚟, 有D返來同老師講佢地考第一, 當然亦親身見有D本身是叻O既, 一上小學就讀得好好啦。INTERVIEW時, 靈糧學生乜野最叻? 靈糧學生最叻係舉手, 識唔識佢地都會舉手, 因為佢地有自信...
讀得靈糧, 要家校合作, 家長要陪小朋友睇多D書, 從中學習, 如果唔得閒, 都要外補, 才能涵接小一,其實讀靈糧,谷是家長自己谷,所以家長要接受哩點。

我個女都係舊年係靈糧堂畢業,讀咗一個學期小一(津小)適應得十分好,默書、測驗成績理想。中、英閱讀理解,數學概念掌握OK。當年讀靈糧堂除咗英文phonics,無外補任何學術性科目或面試班。佢仲要細B添。

我認爲靈糧堂課程足夠裝備阿女應付英文科以外既小一要求,而又無教突(有同學從谷既幼稚園升上話悶)。

中文科:雖然靈糧堂少抄寫功課,但學校每週[請聽我讀]既計劃和一套認字卡訓練學生既認中文字能力。雖然K2下學期先開始學寫字,但K2尾已經讀到簡單的故事書。到K3,每週有剪報功課,我會同阿女一齊讀報紙,讓佢揀剪邊篇,又問佢既感想,從而幫佢將思想化爲文字。依D練習對小一既閲讀理解、造句、句子重組都有好大幫助。另外有份字典功課對認部首非常有用。最後,到K3最後一個月學校會安排小一預備課程,包括工作紙、默書等,讓小孩有心理準備升小後的情況。

數學科:靈糧堂K3畢業學生已經學會1-20以内既加減數,如果升上既小學係跟教育局指引,已經夠用。另外K2、K3 有集體遊戲其實教緊學生認立體形狀和度長短,都係小一上學期課程有既

常識科:老實講,小一常識要求唔高,小朋友對一般事物有好奇心和了解已經可以應付,而靈糧堂既教育方法係依方便特別強,所以阿女完全無問題。

當然,我覺得讀靈糧堂都需要某D家校配合。例如英文真係唔太夠,大部份學生都有外補phonics。又,學校功課少,但有既應該盡量做。[請聽我讀]你無讀夠quota (20)學校唔會同你追究,但小朋友吸收少咗。

至於考直私,識有同學考到神校,但數量真係無D谷既名幼咁多。

回覆 christy2011 的帖子

寶血一點也不Happy,有個朋友的小朋友,原本是左手,老師把左手綁住,逼佢用右手🙅🏽‍♂️🙅🏽‍♂️

joyjoyparent    發表於 18-5-15 23:47

回覆樓主

請教下。。。有關靈糧上小學的適應。。。好多媽媽指教話,學術方面可靠外補來適應,咁如果「教學模式」方面由靈糧嘅「遊戲」方式升到津小or 名小嘅傳統教學方式,小朋友會唔會難適應架?thankssss(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

joyjoyparent 發表於 17-8-5 20:56
回覆 bearchoichoi 的帖子

兩女兒都是靈糧出品, 跟住去happy DSS school. 大女兒中學返入津貼B1尾英中,  ...

請教下有咩直資學校比較happy架?港島有嗎?thanks(emoji)(emoji)

回覆 summersmile 的帖子

原本港島的港同也是新派開心學校. 之不過在決定不開IB後, 便慢慢變成谷校.
港島很多國際學校都是開心學校(Montessori). DSS校多在將軍澳.

唔覺得特別難適應。K3升小個暑假一直向佢灌輸「大個女,小學唔同啦。」靈糧堂K3尾有模擬小一活動,小朋友明白大個仔、大個女,小學會唔同。

醒目開學勳章 王國長老

joyjoyparent 發表於 18-5-15 23:45

原本港島的港同也是新派開心學校. 之不過在決定不開IB後, 便慢慢變成谷校.

港同無谷過
而且港同小從來無話過行IB, 放棄IB嘅係中學

回覆 Charlotte_mom 的帖子

可能我說的不清楚, 我其實係引述港同中學 家長的觀察, 不是指港同小. 不過, 我當佢地係一條龍, 所以當作是一家.

回覆樓主

剛小一家長日,現實用家開心share:

小朋友讀靈糧,回想開學啲小學家長一聽到就一句:happy school...
剛開學,係秩序上要train,小朋友不知什麼是秩序,亦因幼稚園老師好關愛,唔明為什麼要有訓導老師⋯
到上學期考試,因幼稚園無乜功課,亦無考試測試,所以寫字做功課幾慢,且盲字也不懂個,其他同學都有老本食⋯
到出分,其他人8、9十,當然亦有啲同學更差啦,小朋友連閱讀理解,comprehension都覺乏力,有7、8十分到,當時是班上中游我們已欣慰⋯
到下學期,我發覺小朋友已適應了,像脫胎換骨一樣,當時發覺原來讀happy school與普通幼稚園、大細仔已無分別!

回覆樓主

Continue.....
老師亦比了很多職務做,小朋友仲考得算ok,升上上游位置,排名就在叩門生之後⋯幾個一齊上的幼稚園同學都拎到進步獎,很感恩!
到哩刻,小朋友仲很掛念幼稚園,成日話想返去做小老師~再揀都會揀靈糧⋯
利申在名津讀,just happy sharings, please don’t pm!
‹ 上一主題|下一主題