用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖保祿學校(小學部) 想考St. Paul's Convent應該點做?
go

想考St. Paul's Convent應該點做?  

如果想考St. Paul's Convent應該點做? 見佢網頁上都冇咩資訊

回覆:想考St. Paul's Convent應該點做?

好似要寫信去,有位會叫你面試

醒目開學勳章 王國長老

即管寄一份portfolio去, 好彩的話會有面試, 唔公開的

醒目開學勳章 貢獻勳章

試下插班去SPK/SPN
或者去相關機構打工,e.g. st paul hospital
恐龍家

除非有sibling在讀、舊生或教會等的關係,否則幾近無機會。

識人寄過好幾次信,都係石沉大海,不過可能佢小朋友portfolio吾夠勁亦未定。好鍾意,試吓無妨。

回覆:ok3 的帖子

自行放榜公佈後去信自廌

回覆:想考St. Paul's Convent應該點做

祝你好運

回覆:想考St. Paul's Convent應該點做?

識人有妹在讀,家姐讀名幼有表填但之後冇回音

真心問,唔係玩野。請問這間學校有何過人之處?

天助自助者,  別再怨天尤人

學校很多地方,如英文、學術、德育、全人發展,都很好。

最吸引的是在幼稚園時,入了,只要努力,是15年的安樂日子。到考小學時,有比它好d或差不多的選擇,兼且佢無公開招生,就無也討論意思。

Mrs.Luckycat  thanks  發表於 15-5-14 09:45

Charltte_mom 發表於 15-5-13 17:15
即管寄一份portfolio去, 好彩的話會有面試, 唔公開的
果然係一間“神"校!一間“神神秘秘"嘅學校

Chirley    發表於 16-6-28 11:37

引用:Quote:Charltte_mom+發表於+15-5-13+17:15+

原帖由 ok3 於 15-05-14 發表
果然係一間“神"校!一間“神神秘秘"嘅學校
笑咗

聽聞這間女校教得淺但考得深, 真的嗎?

Mrs.Luckycat 發表於 15-5-14 01:43
真心問,唔係玩野。請問這間學校有何過人之處?
http://www.youtharch.org/hkosa_winners_c.html

你睇下歷屆傑出學生選舉, st paul convent差唔多屆屆都有學生當選, 可想而知學校真係唔係一間專死讀書的好學校呢.

Mrs.Luckycat  thanks !  發表於 15-5-14 14:02

回覆 ok3 的帖子

佢有兩間幼稚園,自己友都吾多夠小學位,所以無公開招生。

tsangnamnam  3間  發表於 15-5-14 22:25

回覆 ok3 的帖子

HAHAHA. Agree.

回覆:Mrs.Luckycat 的帖子

我覺得佢比很名校 更好,因為小學畢業, 只要中英數合格,就可以直上中學,我個女個那一年只有兩三個成績未能達標,其餘升一律直升中學,中學公開試結果只計入三大已經超過50%學生。成績都是自己教出來的 ,中學的外來生只有一班半。

之前有無寫過信叩門? 而家仲睇唔睇街外生就唔知。5年前,我11月寫第1封信,校務處講明咁早,校長一定唔會睇,問我係咪照放低,我當然照放低,起碼有誠意先,跟著仲叫我6月先再寫信去。3月,寫第2次,都係以表誠意。6月,真真正正formal的一封,有齊晒學校推薦信,成績表之類。同學仔都一樣同時間入信,7月中收電話interview, 講明先,我有搵人再幫手寫信比校長,end  up都係得waiting, 當然waiting我已擋贏左,其他同學仔reject. 至於,當年點解有得in, 因為個年校長想睇下出面學生質素,其實學位都是留給自己幼稚園生,所以機會都係好微。

引用:之前有無寫過信叩門?+而家仲睇唔睇街外生就

原帖由 ihv2kids 於 15-05-14 發表
之前有無寫過信叩門? 而家仲睇唔睇街外生就唔知。5年前,我11月寫第1封信,校務處講明咁早,校長一定唔會睇 ...
補充,我個女當年答校長d問題都幾爆笑,所以考唔到唔出奇

ihv2kids 發表於 15-5-14 17:04
之前有無寫過信叩門? 而家仲睇唔睇街外生就唔知。5年前,我11月寫第1封信,校務處講明咁早,校長一定唔會睇 ...
好奇一問,當年搵修女幫妳寫信嗎?