用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 真心求救,8歳仔中文科學習困難!!!
樓主: karenpsleung
go

真心求救,8歳仔中文科學習困難!!!  

我仔當年中文已很深,小二已是文言文。

bobbob  唔怪得唔鍾意讀中文  發表於 15-9-22 13:25

MrBeast 發表於 15-9-19 07:49
我正在考慮緊什麼時候開始金鏞,聽你咁講,或者4年級前或後
要他自發性才做得好。

MrBeast  我都知,中文書比較難搞,我都係諗住伴讀先  發表於 15-9-19 08:09

回覆:noel2010 的帖子

你依啲情況真係萬中無一呢!

中文要補架

noel2010 發表於 15-9-19 08:03
我仔當年中文已很深,小二已是文言文。
由三字經學起文言文
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

MrBeast 發表於 15-9-19 07:49
我正在考慮緊什麼時候開始金鏞,聽你咁講,或者4年級前或後

我嗰個, 小四 (去年時年尾) 開始嘗試買其中一套金庸放係屋企俾佢隨時攞來睇, 經過 9個月時間洗禮, 睇下停下咁, 神鵰大字版共有7冊, 小女到今個月為止自發性睇到第 5冊喇, 依家小五新學年, 前兩日聽阿女講學校野時, 佢話全班同學都知佢睇(追)神鵰喎, 依家連教中文科老師都知 (因為阿女早讀時帶此書回校睇的). 但係, 小四及依家都無聽過阿女講過班同學有人睇金庸小說, 反而講過有同學睇台灣小天下出版社嘅書.

我想講及分享, 有時想小朋友讀父母心目中認為好質素嘅書, 作為父母嘅真要有"耐性等", 有時真係迫唔來. 小女用 9個月時間睇到神鵰大字版 5冊(雖然未睇晒 7 冊), 我已心滿意足喇, 因為佢有興趣睇, 又睇得掂厚厚全文字嘅小說, 即係代表佢中文閱讀能力提升到另一層次喇.

有"耐性等"引伸另一題目係點解我會買書返屋企而好少去圖書館借書, 其中一個我自己認為重要誘因係"放係屋企俾小女隨時興之所至就可以攞來睇", 呢點對我女好重要, 亦好成功引起佢對閱讀嘅興趣. 反而當閱讀成為良好及持續興趣後, 我就會多啲去圖書館借喇, 例如剩低嘅金庸小說射鵰, 天龍八部, 倚天.... 就會係圖書館借

little_yolky  係囉,成日叫佢睇林良爺爺都唔睇,佢唔鐘意散文。  發表於 15-9-22 18:18
little_yolky  請問大字版射鵰邊度買?  發表於 15-9-22 17:35

小時了了 發表於 15-9-22 13:05
我嗰個, 小四 (去年時年尾) 開始嘗試買其中一套金庸放係屋企俾佢隨時攞來睇, 經過 9個月時間洗禮, 睇下停 ...
用d旁敲側擊既方法,久不久講起d有趣既內容引起佢地既好奇心
Learning to Read, Reading to Learn.

小時了了 發表於 15-9-22 13:05
我嗰個, 小四 (去年時年尾) 開始嘗試買其中一套金庸放係屋企俾佢隨時攞來睇, 經過 9個月時間洗禮, 睇下停 ...
非常同意,慾速則不達,仲要諗好多計仔

MASAYA 發表於 15-9-22 13:13
我都試過lei 招,works quite well,不過有趣味的中文bridge books 實在太難搵

MASAYA 發表於 15-9-22 13:13
你實在係太聰明了, 就係用呢個方法。
我舊年同阿女提起楊過, 係咁依講下點解佢阿媽幫個仔改個咁既名。然後隔一排又講下郭靖、黃蓉同楊康。又講下D主角同佢自己有相關既嘢, 引吓佢興趣。
今個月, 佢開始睇射鵰大字版了。我仲擔心第一回咁鬼悶, 佢唔想睇, 點知佢話好睇喎。

引用:Quote:MASAYA+發表於+15-9-22+13:13+用d旁

原帖由 MrBeast 於 15-09-22 發表
我都試過lei 招,works quite well,不過有趣味的中文bridge books 實在太難搵
絕對同意,尤其係要揾對唔喜歡睇中文書嘅小朋友。

S-Kwok 發表於 15-9-22 17:26
絕對同意,尤其係要揾對唔喜歡睇中文書嘅小朋友。
我就愁緊英文睇乜書 成日睇ORT真係好鬼悶。

MrBeast  試左Usborne未?有不同lev, 總有個啱你  發表於 15-9-23 06:35

little_yolky 發表於 15-9-22 17:17
你實在係太聰明了, 就係用呢個方法。
我舊年同阿女提起楊過, 係咁依講下點解佢阿媽幫個仔改個咁既名。然後 ...
一開始已經緊張刺激點會悶,不過如果一心只想睇郭靖黃蓉,睇左頭兩回都未見主角出場會唔會以為睇錯書

little_yolky  我只想睇黃蓉。  發表於 15-9-22 17:34

其實有人煩搵中文書有人煩搵英文書,大家小朋友又差唔多大,係咪應該搞個閱讀分享會呢?

little_yolky    發表於 15-9-22 18:19

引用:+本帖最後由+小時了了+於+15-9-22+13:26+編

原帖由 小時了了 於 15-09-22 發表
講得啱呀!要有耐性等。
我都係會將啲我認為係質素好或想佢睇嘅書放喺書櫃,等待佢攞起嘅一日。
話說暑假時發現仔常識科會講吓少少中國歷史,所以我喺暑假時買咗1本關於中國歷史嘅漫畫書放喺書櫃,但仔提唔起興趣,於是我買咗另一本書仔用故事形式同仔講。上兩個星期,又忍唔住買咗另一本中國歷史漫畫(呢本較funny)放喺書櫃,就係呢本漫畫引起我仔興趣,從而引起我仔睇埋另外一本(較詳細及正經嘅)。 所以,要等機緣到來嘅一刻。

引用:+本帖最後由+小時了了+於+15-9-22+13:26+編

引用:Quote:S-Kwok+發表於+15-9-22+17:26+絕對同

原帖由 little_yolky 於 15-09-22 發表
我就愁緊英文睇乜書 成日睇ORT真係好鬼悶。
好多女仔睇rainbow magic,唔知你女啱唔啱

little_yolky  呢本太深,睇唔明,但睇YouTube就明。唔知點解。  發表於 15-9-23 08:47

引用:Quote:noel2010+發表於+15-9-19+08:03+我仔

原帖由 MASAYA 於 15-09-22 發表
由三字經學起文言文
三字經好,還是唐詩好?

little_yolky  小小朋友我prefer三字經同弟子規。  發表於 15-9-23 08:47

MNIF 發表於 15-9-22 20:27
其實一切學習離不開記憶力。醫生,律師們的記憶力肯定不差。加強訓練小朋友記憶力才是正道。沒有良好的記憶 ...
然後呢?係咪有d記憶力課程介紹呢?