用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 真心求救,8歳仔中文科學習困難!!!
樓主: karenpsleung
go

真心求救,8歳仔中文科學習困難!!!  

引用:Quote:karenpsleung+發表於+15-8-31+16:18+

原帖由 little_yolky 於 15-08-31 發表
咁其實, 雖然唔係好啱, 都要走下後門。(simonwan唔好鬧我, 我都係想幫人咋)男仔一般都會鐘意西遊記、三國演 ...
我仔都係好怕英文, 都係比佢睇歷史漫畫和科學漫畫開始, 現在看小說了。

教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。 (箴言22:6

:dadday::dadday:

:dadday:

:dadday:

sorry呀, 我女亂按制.

MASAYA  幾好丫,大家開開心心   發表於 15-9-4 18:09
little_yolky    發表於 15-9-4 10:18

回覆:karenpsleung 的帖子

也有可能只係懶

rean_chau 發表於 15-9-2 22:10
專門測讀寫障係需要成三四個鐘完成,要做埋智力評估。唔知你係咪讀直資或私校。我讀津校,做法有少少唔同。 ...

我女問題係記憶力知暫, 中文讀句子luckluck 咳咳, 見佢幾吃力先讀到一段。

英文串字入唔到腦, 呢掛用拆字都唔係好work,我再試緊另一d 方法。

想問下點分係中文讀障, 英文讀障, 數學讀障, 係咪心理學家評估就知,….

我排緊期,

同埋你點教小朋友中文, 交流下pls

rean_chau 發表於 15-9-2 22:10
專門測讀寫障係需要成三四個鐘完成,要做埋智力評估。唔知你係咪讀直資或私校。我讀津校,做法有少少唔同。 ...

仲有, 專注力不足的徵狀又係點, 我上網睇完, 我女中左無記性, 發夢呢幾點….

又係排期中

c1234  請問可否分享書名及在那裡可以買到? “台灣類似閱讀理解的書,短短一篇文章,教導高效閱讀,對作文也有用”   發表於 昨天 11:55

「閱讀滿天星」-------在灣仔誠邦買的

c1234  謝謝妳  發表於 15-9-6 17:43

引用:Quote:rean_chau+發表於+15-9-2+22:10+專門

原帖由 tinaleung 於 15-09-04 發表
仲有, 專注力不足的徵狀又係點, 我上網睇完, 我女中左無記性, 發夢呢幾點….又係排期中 ...
其實你所講既都似係專注力不足,因為我仔都有類似問題。讀障好多時伴随專注力不足。我仔小二開始食藥,學習明顯有改善,最重要係知道自己要做啲乜,會主動去做。

rean_chau 發表於 15-9-6 13:35
其實你所講既都似係專注力不足,因為我仔都有類似問題。讀障好多時伴随專注力不足。我仔小二開始食藥,學習 ...

專注力都可以食藥? 點樣分中文, 英文讀障? 用同一個學校cac的評估方法就知

? 謝謝

回覆:rean_chau 的帖子

我未接受到小朋友靠藥物控制病情,唔知應該點做先對小朋友最好

回覆:karenpsleung 的帖子

karenpsleung 發表於 15-9-12 00:47
我未接受到小朋友靠藥物控制病情,唔知應該點做先對小朋友最好
如果用藥物可控制到病情,總好過無藥物可醫治的病…

中文既讀寫障礙,我通常見認字默字有困難,或識睇識讀d字,做閱讀理解時成篇可以唔理解…

簽名被屏蔽

回覆:bbforever 的帖子

我個仔都識睇啲讀啲學校課文,但寫和默就真係超級弱

tinaleung 發表於 15-9-4 18:02
仲有, 專注力不足的徵狀又係點, 我上網睇完, 我女中左無記性, 發夢呢幾點….又係排期中 ...
如果老闆比篇俄文要你看熟佢,相信你都專注唔到幾耐,但如果連佢喜歡的東西或activities都focus唔到,咁要留意下law.  你有冇去過下面個website?  
http://www.asld.org.hk

另外有一印度關於讀障的movie:  Taare Zameen Par,值得一看,google 一下

bobbob  小星星  發表於 15-9-22 13:24
MASAYA  呢套戲好好睇   發表於 15-9-22 12:36

樓主,我仔以前讀英文小學,和你情況一樣,不過默書會高些分,測驗和考試就不肯寫中文字,所以只做標點符號或mc ,平日大部份時間都溫中文...... ,依然很差,都不合格,直至6年級,同輩突然興起看金鏞小説,於是晚晚自已看小説,以前一見中文就死,就是這自發追完一本又一本....., 中文好了起來。

經歷多年這樣迫個仔學好中文...,升上中一,他喜歡中史科....,回想我當日太緊張,雖然最後送了出國,他都送上會考中文A星給我,自己放開些,他就自然去做的效果反而更好。

MrBeast  但今時唔同往日,e加中文深好多  發表於 15-9-19 07:51

noel2010 發表於 15-9-19 07:37
樓主,我仔以前讀英文小學,和你情況一樣,不過默書會高些分,測驗和考試就不肯寫中文字,所以只做標點符號 ...
我正在考慮緊什麼時候開始金鏞,聽你咁講,或者4年級前或後