用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 真心求救,8歳仔中文科學習困難!!!
樓主: karenpsleung
go

真心求救,8歳仔中文科學習困難!!!  

Gary_family 發表於 15-5-14 14:40
完全唔做練習?我真懷疑

若父母不太看重分數,ok 的。但若是在合格邊緣,就要正視問題。

我覺得"補充"如抗生素, 用來阻截問題, 冇大問題的是不用食, 但如果在不合格之類的情況就要考慮.  只跳選有問題的來加強做會減低副作用 (做到怕), 如果要做補充, 初小來說相信仍要家長的參與去選用.

"閱讀"如中藥調理, 要慢來, 更要對症才能有效, 如何讀, 讀甚麼, 興趣, 能力及需要間如何做取捨因人而異 并不是一廂情願以海讀(量多, 自由發揮)為上. 而太過份注重"質" (如只選散文類或文學類), 又可能扼殺了自主, 減低了興趣, 如何去閱讀真是一門學問.  

MrBeast    發表於 15-5-15 09:58

引用:Quote:原帖由+simonwan+於+15-05-13+發表要

引用:Quote:原帖由+Gary_family+於+15-05-14+發

回覆 karenpsleung 的帖子

我個女都係英小, 都係超級唔鍾意中文, 中文測試, 考試都好低分, 但因為默書有範圍, 只要肯努力一定至少合格, 佢中文咁差, 你唔可以放晒手由佢自己溫, 要幫佢, 起碼要佢知道只要努力, 佢會得, 仲有小四開始中文會深好多, 快D開始每日抽時間睇書啦, 我都努力緊

中文係難學過英文好多, 小朋友小時接觸英語多, 自然喜歡以英語學習. 我有個親戚個女又是, 小時佢父母偏愛以英語為主要教學,上小學也是英文小學. 佢好怕中文科,冇自信, 其它科佢都成績好好.  后來佢媽媽察覺到有問題便開始加强中文課外補習, 但因為佢間英文小學D中文課程都是深, 佢開始恐懼比較,自己又會跟不上其他同學. 最后佢小三時佢媽咪決定叫個女考了一間中文小學, 相對中文接觸多左,程度又適中, 現在佢中文進步了不少. 重考入了協恩中學.  我想問題是有得解決, 常常中文不合格係會令人有挫敗感, 或者環境既轉變對他們是好的.  若佢對中文係完全抗拒何不考慮一間適合佢既學校.

kayi0556  絕對同意  發表於 15-5-15 11:52

引用:Quote:原帖由+IloveJJ+於+15-05-15+發表我

引用:Quote:原帖由+simonwan+於+15-05-13+發表要

原帖由 Gary_family 於 15-05-14 發表
完全唔做練習?我真懷疑
真係有人唔使做練習都名列前茅,唔好話小學,高中都有。我以前有個中學同學好勁,唔使点温書都叻過所有人,當其他人在圖書館或家中苦讀時,她都只需輕鬆温習一個上午就攪掂, 跟着就去 wet。 最後她入了 Cambridge 讀 Natural Science! 當然以上例子是少數,大部份人都要好努力才能取得佳績。回想一下,我這同學應該係資優,但當年無人理呢樣野!

醒目開學勳章 王國長老

我仔都係中文差的, 之前每次中默都好似打仗, 睇下呢個帖幫唔幫到你
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2295911

老實講, 對呢類小朋友, 除非你咁好彩搵到個萬中無一咁好心機的補習老師人釘人去教, 否則我懷疑成效有幾大, 我個仔由細已經有delay有問題, 我湊大佢用左成擔心機, 呢d時間精神唔慳得, 好攰, 但付出心血唔會白廢; 佢第一次樂團表演, 為左要佢容易d記隻歌, 我可以廿四孝到填埋詞同佢日唱夜唱

呢d唔止係學習, 仲係寶貴回憶, 我老公到而家都唔明點解買魷魚一定要東京的魷魚, 我話佢: 哼! 你識咩丫, 東京的大尤魚就係最好食, 你都唔明

平時溫中默咩情況? 用幾耐去預備? 我仔初小時, 我地每次幾乎要溫一個月至敢上戰場, 佢咁大個仔無幾可默書100分, 唔緊要, 佢努力左做到ok我已經好開心, 天生我才, 人地可以輕鬆做到的, 自己天份唔夠, 咪擺多D時間lor

普通話, 係學習教得唔好定點? 你有陪溫拼音嗎? 我仔有speech delay, 我去到k3呢個時候至敢俾佢接觸, 搵老師1:1學拼音, 自己再整flash card同佢溫, 學好拼音至上小一, 之後都無問題 (我仔學校普通話學得快, 我未讀已經有晒準備), 口肌唔夠人黎, 發音係有d唔標準, 我接受, 起碼佢應付到使用到, 我要求就係咁

我仔而家中文都唔係叻, 自閉仔, 想像力唔好, 要佢作文難過咩! 佢會寫完自己覺得"夠用"嘅野就停, 低分lor! 不過學校中文教緊咩, 自己都要理解, 例如動態描寫? 人物描寫? 步移法? 知道果期學左咩, 至有得溫習, 起碼合格先

書要睇架, 佢抗拒中文書, 伴讀lor, 除非plan左出國, 否則入大學3322, 中文要有3, 攪唔掂, 英文點叻都無用, 好多莘莘學子都係衰在中文卷手上

仲有時間, 再努力!

HaYi  good !  發表於 15-5-15 17:15

回覆 Charlotte_mom 的帖子

係呀,英文幾叻都好,衰左中文想在香港直升大學都好微,.  聽朋友講有D小朋友讀名英小, 升到間名中學,但中文肥佬要惡補架

引用:+本帖最後由+karenpsleung+於+15-5-13+15:4

原帖由 karenpsleung 於 15-05-13 發表

真心求救,想個仔小學中文科合格!!!我個仔來年升小 ...
樓主應該盡早帶小朋友去做評估,以便對症下藥。社工和老師絕對無資格做專業評估,準確性不太高。我的表弟(细我很多年的)當年讀名英小,中文科常常唔合格,但其他科 ok 的。他媽媽好用心去教,甚至到兒孑三年级時辭職陪太子讀書,但改善不大,最後去做評估證實係中文寫障,英文卻完全無問題。我這時才知讀寫障礙係可分語言的!结果他小五轉到国際學校問題就解決了。他有繼續學中文但就可跟番自己個步伐慢慢學。所以楼主要盡快找出問題!

回覆:Isaacmommy 的帖子

謝謝你的回覆,之前駐學校教育心理學家P1學期尾幫小朋友做左智力評估,否定了資優和讀障的可能性。雖然如此,我想問那裏有中文讀障的評估做?我個仔今年升P3了

回覆:little_yolky 的帖子

我校常識是用英文教授的

回覆:wan_sosin 的帖子

學校做過但否定了,請問讀障評估有無分以中文或英文做?如分兩個語言做,結果會否有別?我個仔上次用中文做的

really?

回覆:simonwan 的帖子

肺腑之言,謝謝你

謝謝你的提議

回覆:rean_chau 的帖子

你小朋友今年升小幾?

回覆:MrBeast 的帖子

回覆:Yanamami 的帖子

咁應該你個女的中文都唔係好差喎