用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 真心求救,8歳仔中文科學習困難!!!
樓主: karenpsleung
go

真心求救,8歳仔中文科學習困難!!!   [複製鏈接]

回覆:真心求救,8歳仔中文科學習困難!!!

樓主,基本問題好大機會係識字少,我女讀英文私小,中文比一般津校深,小一已經見到唔掂,默書每次2課範圍,只有50-60幾分,學校只有2考,每次範圍閒閒地9-10課,讀到喊!

小女對中文嘅觸覺比英文差好多,呢2年英默佢預早一晚自己溫完已搞掂,但中默來來回回溫完又溫,2課書起碼要早2星期溫,溫完都冇乜把握,幾咁淒涼.....之後見到佢嘅弱點,加上呢d咁痛苦嘅經驗,而家平日老師一教完的課文,我就盡早同佢溫習默書,每日cut開少少積少成多,家陣中默起碼80-90分以上,重拾信心!

另外小一下學期開始搵單對單私補,試左2個老師先啱,針對性地不停操練左一年多,雖然暫時未談得上喜愛中文,但叫做應付到學校課程,冇咁怕....

樓上有幾位前輩教過我拆開d字來加強記憶,亦分享過唔同方法讀書,我參考佢地方法獲益良多,持之以恆對我女有效,你喺度搵下有幾個posts講教小學中文,加油!

我諗最好係每日都同佢一齊睇書, 雖然話2年級,可以由講故事開始, 令佢對中文有返興趣, 令佢冇咁抗拒之後就伴讀, 之後再嘗試放手自己睇書

情況很普遍!英文重要,以為中文容易!學中文難過英文很多!提出時,無人會信!

williskg    發表於 15-9-22 21:00

是否其他科嘅成績都冇問題?

我覺得睇中文書方面可以投其所好先,最好係較短嘅故事,容易完成、明白,較易有滿足感,從而培養興趣及成功感。佢鍾意搞笑嘅就睇搞笑嘅故事,佢鍾意科學故事可睇晨讀系列(十分短,幾分鐘讀完),最緊要肯睇,家長要陪讀、陪睇,教佢讀同理解,隨咗等佢覺得有人陪,唔會孤身作戰,仲可以睇佢進度。

引用:+本帖最後由+karenpsleung+於+15-5-13+15:4

原帖由 karenpsleung 於 15-05-13 發表

真心求救,想個仔小學中文科合格!!!我個仔來年升小 ...
真係有d問題。點差都唔會默書得10分。小二就算唔點睇書,都會係學校學到一定字量。

我最近義工教一個南亞裔小朋友,佢要上中文加輔班(即全級最弱的8個同學,抽離上加強輔導堂)。佢都唔會咁嚴重。

找不到原因,用錯方法會浪費時間。伴讀係好,但我諗對你小朋友未必最有效。快d搵專業人士評估下,睇下有咩問題先。

Yanamami  Agree.  發表於 15-5-14 21:24

引用:情況很普遍!英文重要,以為中文容易!學中文

原帖由 skkeung 於 15-05-14 發表
情況很普遍!英文重要,以為中文容易!學中文難過英文很多!提出時,無人會信!

...
很多父母認為英文叻已蓋過一切,在幼稚園階段還自滿於小朋友英文比中文好!但中文是何其難進步的語文!要追返就辛苦了!

不過樓主真係再試下出去做評估啦!確實一下有無其他問題,同時努力同囝囝睇書!出街指多D中文字佢睇,超市,餐牌,路牌,從生活中學習!

嘗試讓小朋友多看中文卡通及簡單書籍, 先令小朋友對中文感到興趣, 才能真正得到進步。  家長中文不太好, 其實並唔重要, 與小朋友一起學習, 成語動畫廊是個不錯選擇, 片段短而又可學到成語, 每天10分鐘左右就可以。 先不要寄望小朋友能吸收到多少, 能陪小朋友嘻嘻哈哈睇成語故事, 已是一件樂事, 即使小朋友如何抗拒中文, 相信亦不致於太反感此活動, 習慣了可能會變成喜歡添。  

中文是難學的, 但遲起步總比原地踏步為佳, 加油呀!

好多男仔學中文有困難, 怕寫字。

中文真的很難學!

kipapa 發表於 15-5-14 10:19
嘗試讓小朋友多看中文卡通及簡單書籍, 先令小朋友對中文感到興趣, 才能真正得到進步。  家長中文不太好, 其 ...
我見樓主話佢自己普通話都唔好, 咁可能小朋友係普教中? 咁如果小朋友普通話聽唔明, 會更無心機, 補補普通話啦。

醒目開學勳章

Olympian 發表於 15-5-14 09:27
真係有d問題。點差都唔會默書得10分。小二就算唔點睇書,都會係學校學到一定字量。

我最近義工教一個南亞 ...
啱,就算幾唔情願讀都無理由次次默書得10分,應該有其他問題,可能要搵專業人士幫忙

MrBeast  我中文都唔好not n excuse  發表於 4 小時前

雖然係話not an excuse, 但如果家長自己中文唔好, 教起來都幾吃力架, 因為老鼠拉龜無訂埋手, 好似我自己英文唔好, 阿女細個時只記得教中文, 咁依家先追番英文又唔知應該點做, 咩書啱睇, 最初都幾傍徨架。

不過, 好彩仲識上EK

醒目開學勳章

little_yolky 發表於 15-5-14 10:36
我見樓主話佢自己普通話都唔好, 咁可能小朋友係普教中? 咁如果小朋友普通話聽唔明, 會更無心機, 補補普通話 ...
我仔讀小學前都唔識普通話,學校又係普教中,初初聽唔明所以上堂唔集中,但讀讀下越聽越明就無問題,默書亦幾乎次次攞滿分,所以我覺得樓主個小朋友未必係普通話唔好咁簡單。

bobbob 發表於 15-5-14 10:44
我仔讀小學前都唔識普通話,學校又係普教中,初初聽唔明所以上堂唔集中,但讀讀下越聽越明就無問題,默書亦 ...
應該係好多因素加埋吧, 最簡單默書係最易攞分既一環, 如果都係次次10分, 就明白一定係有其他問題。

little_yolky 發表於 15-5-14 10:40
MrBeast  我中文都唔好not n excuse  發表於 4 小時前
世上無難事,只要上ek ma
之前有人話唔信中文難,其實唔係唔信,只是不知會咁難,我在小一下學期見勢色不對,已立刻轉呔,急追中文,當時有d重組句子我自己都做錯,咪邊學邊教law, 仲可以話:嗱爸媽都會錯ga, 佢地好受ga.

識人真的評估出是中文讀寫障礙, 無耐地都要同小朋友轉國際學校

如果小朋友在有溫習情況下, 測考默都遠低合格水平, 其實真係要做下專門評估。

引用:要由頭開始令佢喜歡閲讀課外書。首先,唔好

Gary_family 發表於 15-5-14 14:40
完全唔做練習?我真懷疑
有乜好懷疑的? 我囡囡除咗學校要求既網上閱讀花園, 都係無做練習, 中英數都無, 不過, 成績只係一般

我成日諗, 如果我谷下佢, 俾佢做下練習, 或去補一補專科, 唔知會唔會名列前茅呢 (發緊白日夢)

我個仔都是英校, 中文P1開始一直要追, 不要以為英校人人中文差, 中文好的同學都不少, 所以一定要在初小追上去.

佢之前開始睇多左老夫子之類的書, 對中文有興趣多了, 加上中文寫下寫下識多左, 所以會快D, 早些開始溫, 成績會好快有改善.

如普教中而家人普一般,  默書可以用番中文書的網站, 聽多些會熟, 如熟到識背,   默書都冇太辛苦.

Gary_family 發表於 15-5-14 14:40
完全唔做練習?我真懷疑
做練習可能對測驗考試成績有幫助,但系不會改善真正的語文能力。要語文好,大量閲讀才是王道的方法。
‹ 上一主題|下一主題