用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 劍嗚 pm VS 根徳園 pm Kent road
go

劍嗚 pm VS 根徳園 pm Kent road

有幸收到哩兩間的offer ... 點選好?

回覆:劍嗚 pm VS 根徳園 pm Kent road

選KV 吾會後悔

醒目開學勳章 貢獻勳章

正常情況,選KM over KV 都唔會後悔

樓主,呢兩間都好好,我兩次揀KM而放棄KV,因為我唔鍾意am/pm 咁轉,KM 有NET (聽聞KV現時有NET,不過我唔清楚時間係咪差唔多) 你 pm班 係NET班主任... 兩文3語都兼顧到
仲有KM 比 KV多d參觀活動,課程深度方面大家唔會差好遠

我唯一後悔過嘅momment,係當細仔响舊年轉到第4個班主任嘅時候.... 但今年又無老師突然離職
恐龍家

引用:正常情況,選KM+over+KV+都唔會後悔樓主,

原帖由 小曳人 於 15-05-13 發表
我睇左你好多貼,你兩個小朋友都叻,所以唔洗擔心。我自己都掙扎緊大女上kv am定 km pm英普。個個都話去kv 一定要補英文,咁留km係咪可以咩都唔補?我都得閒同佢地溫功課架

小曳人  細仔一d都唔叻  發表於 15-5-13 15:41

聽人講 KM 一樣好谷
好多功課 ! 不過一様好多活動 !好開心
真係 happy problem ~

引用:聽人講+KM+一樣好谷 好多功課+!+不過一様好

原帖由 cubyQB 於 15-05-13 發表
聽人講 KM 一樣好谷
好多功課 ! 不過一様好多活動 !好開心
真係 happy problem ~
我女讀緊pn, 其他家長話個女k2, 其實做功課20分鐘至1個鐘都做晒,咁真係唔算多功課。

回覆:terterarashi 的帖子

其實補唔補也好睇家長點諗,我仔上遊戲班的center, 也有很多KM 和 York的學生上英文班。

小曳人  very true  發表於 15-5-13 15:44

醒目開學勳章 貢獻勳章

terterarashi 發表於 15-5-13 13:57
我睇左你好多貼,你兩個小朋友都叻,所以唔洗擔心。我自己都掙扎緊大女上kv am定 km pm英普。個個都話去kv  ...

KM其他同學我唔清楚,但細仔需要補phonics,大仔乜都唔駛
恐龍家

引用:+本帖最後由+小曳人+於+15-5-13+15:42+編輯

我諗真係好睇個人同埋老師,多謝你意見!

醒目開學勳章 貢獻勳章

terterarashi 發表於 15-5-13 15:46
我諗真係好睇個人同埋老師,多謝你意見!
你講得好啱!所以就啱一句駛唔駛外補,真係好難講,最重要係睇家長期望!有d人係唔係都補定先,甚至教定先!
但無論揀邊間,都唔會後悔,放心!
恐龍家

K2有一班今年五個月內兩度換老師

小曳人  多謝資料  發表於 15-5-13 19:34

回覆:小曳人 的帖子

無錯 , 我真心感恩 ! 我對兩間學校都好有信心 ! Happy problem ....

剛去拎根德 offer letter
18 號前要決定 !
真心十五十六 ....

引用:Quote:原帖由+小曳人+於+15-05-13+發表正常

原帖由 terterarashi 於 15-05-13 發表
我睇左你好多貼,你兩個小朋友都叻,所以唔洗擔心。我自己都掙扎緊大女上kv am定 km pm英普。個個都話去kv  ...
你最後點選?

引用:Quote:原帖由+terterarashi+於+15-05-13+發

原帖由 cubyQB 於 15-05-15 發表
你最後點選?
仲未揀到,8成留係km掛....

引用:Quote:原帖由+cubyQB+於+15-05-15+發表你最

原帖由 terterarashi 於 15-05-15 發表
仲未揀到,8成留係km掛....
我同你一樣處境, 不過我8成KV呱
好難取捨呢

即使KM KV,大多數家長都外補英文,反而我最好欣賞KV好少親子功課、親子活動,嗰d功課活動都係考家長,對於在職父母的確係幾辛苦

引用:即使KM+KV,大多數家長都外補英文,反而我

原帖由 AJH 於 15-05-15 發表
即使KM KV,大多數家長都外補英文,反而我最好欣賞KV好少親子功課、親子活動,嗰d功課活動都係考家長,對於 ...
我係 working mum , KV 哩點真係好吸引
但係我又唔想家長的舒服建築在小朋友的辛苦上 ! 是否我多疑了 ?

引用:即使KM+KV,大多數家長都外補英文,反而我

原帖由 AJH 於 15-05-15 發表
即使KM KV,大多數家長都外補英文,反而我最好欣賞KV好少親子功課、親子活動,嗰d功課活動都係考家長,對於 ...
KM都算小親子功課了。一年得兩個project咁大把(做project個week係無功課的)。其他過時過節海報設計可以唔參加的。

我最欣賞係由K2開始每月一次出外參觀,去好多地方。呢樣野細校比較體貼。新年比廿蚊佢去行花市,不知幾䦕心。
仲有,要諗埋KV行大班,KM係小班教學。