用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 數學學習困難
樓主: torunpoland
go

數學學習困難

回覆:YanKanMom 的帖子

咩叫數障都未知呀我⋯⋯

引用:Quote:torunpoland+發表於+15-5-13+11:55+

1234ats 發表於 15-5-13 14:26
little_yolky
阿女唔識都有D興, 爸爸都唔識!!!!!!!!!!!!!!!!  我真係好佩服自己噚晚EQ之高, 我又提升了
-- ...
我有呀, 見到計錯, 我第一時間問佢第一題點計, 叫佢解釋, 但係阿女即刻好緊張:吓, 第一題計錯呀!
我話無計錯, 只係想問吓佢, 咁佢解釋咗俾我聽, 又啱喎。然後就問佢第二題唔識D乜, 根本上識第一題就識第二題啦, 佢個樣就越嚟越驚, 我開始引導佢思考第二題, 但佢越講越細聲.............真係無辦法。

已經決定暑假同佢報數研暑期班補一補了。

little_yolky 發表於 15-5-14 16:03
我有呀, 見到計錯, 我第一時間問佢第一題點計, 叫佢解釋, 但係阿女即刻好緊張:吓, 第一題計錯呀!
我話無 ...
我知妳個女有咩問題喇,有媽障,佢其實只係怕妳,搞到個腦實左
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:Quote:1234ats+發表於+15-5-13+14:26+littl

原帖由 little_yolky 於 15-05-14 發表
我話無 ...
1234ats說的很對,你囡囡欠缺自信,戰戰兢兢!但見你已在努力改變態度,已很不錯了!你認為學習必須持認真態度,要為學習而學習!當然是好的!但小朋友期望開心也不是錯吧!

MASAYA 發表於 15-5-14 16:31

回覆:數學學習困難

岩晒我,我個女即頭數障

引用:Quote:little_yolky+發表於+15-5-14+16:03+

原帖由 MASAYA 於 15-05-14 發表
哈哈.....媽障

>>重點係問題冇話小朋友將自己個份糖果平均分為兩份,講真,我覺得條問題有機會畀人理解另一樣野,而又講得通,條問題係有問題

Just a thought, nowadays, also need to have "Answer sense". Need to know what answer will give you marks. Sometimes, the question is not clear, so need to guess the intention of the question.

回覆:數學學習困難

唔好意思,想問問其實新加坡用咩方法教數,點解佢地咁勁?:

我都自問數學不是叻既媽咪,次次都剛合格炸. 好彩個仔遺傳左佢老豆數好,米我都唔知點教.  個仔學緊奧數,都只有爸爸教,我做傍觀炸唔敢多言.... : (