用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 數學學習困難
go

數學學習困難 [複製鏈接]

如家中初小孩子,覺得數學好難,可以抽時間看看這個。當然,高小生家長也歡迎。

Olympian  Thanks!  發表於 15-5-13 09:41
   3    0    0    0

回覆:數學學習困難

多謝報料!

torunpoland 發表於 15-5-13 06:54
如家中初小孩子,覺得數學好難,可以抽時間看看這個。當然,高小生家長也歡迎。

...
吓, 原來有數學學習困難証架? 咁我女女同C6 99.9%有了。

little_yolky 發表於 15-5-13 10:39
吓, 原來有數學學習困難証架? 咁我女女同C6 99.9%有了。

我一向都知道有數障, 因為我係其中一個......
兼遺傳左比個女............

mimi1102 發表於 15-5-13 10:52
我一向都知道有數障, 因為我係其中一個......
兼遺傳左比個女............
咁係唔係一般評估已經可以評估晒所有業障? 定係每個障要特別評估的?

引用:Quote:mimi1102+發表於+15-5-13+10:52+我一

原帖由 little_yolky 於 15-05-13 發表
咁係唔係一般評估已經可以評估晒所有業障? 定係每個障要特別評估的?
你是否問學障?學障很多類,當然要分開check.

little_yolky 發表於 15-5-13 10:56

haha ...我冇咁專業搵人幫我做評估, 但自己係會知.
由細到大數學都唔好, 好在以前中五會考只要勤力就得, 所以我狂操PAST PAPER 先可以勉強過關. 以為讀文科唔洗讀數, 點知ECON, GEOG 都要計數, 想死!

出黎做野, 我仍然冇距離感, 即人地會知10KGS 大約幾重, 開車10公里大約幾遠, 183CM 大約幾高, 我完全冇IDEA.

人地投資, 買保險, 買股票, 會知回報率幾多個PERCENTAGE, 我又係永遠冇IDEA, 我成日叫人, 你直接同我講, 可以賺幾多錢仲好.

平時公司做同數字有關的工作, 我都會計多幾次, 因為我好容易計錯數.

mianyang_99  同我一樣  發表於 15-5-14 17:06

wan_sosin 發表於 15-5-13 11:05
你是否問學障?學障很多類,當然要分開check.
吓, 咁即係要預先同機構講, 我要check數障? 咁如果最初唔知係乜障, 咁點算?

引用:Quote:wan_sosin+發表於+15-5-13+11:05+你

原帖由 little_yolky 於 15-05-13 發表
吓, 咁即係要預先同機構講, 我要check數障? 咁如果最初唔知係乜障, 咁點算?
基本上是像你所說的,首先講出自己懷疑的地方,但如果唔肯定,通常評估機構都有社工可以資詢,佢哋會比意見家長!看看是否需要作不同方面評估!

我想這還未發展到一個病症的地步吧!不過我自少數學就不好,但是好努力的,中二某次數學測驗不及格,之後可能是全班最勤力做數的人,但都是不得要領,會考D。總之,我就是沒有數感的人,很細個已經知。例如US$1=HK$7.8,如果調轉頭問我,HK$127.48即是US$幾多,我會好亂。最終也會計到,但過程好慢好慢。跟同學比,他們不消三兩下手勢計完,唔使計數機,我一看就知那些讀理科的機會不屬於我。這些也事小,但sin, cos及tan,真係完完全全唔知做緊咩。

wan_sosin 發表於 15-5-13 11:36
基本上是像你所說的,首先講出自己懷疑的地方,但如果唔肯定,通常評估機構都有社工可以資詢,佢哋會比意見 ...
咁係唔係可以先問學校社工?

回覆:little_yolky 的帖子

這個講座是社工系舉辦的。所以,我估不是「如何做好數」,而是「如何疏導情緒」之類。

回覆:little_yolky 的帖子

你個唔會係數障架。最多係數學小小困難。

little_yolky 發表於 15-5-13 11:39
咁係唔係可以先問學校社工?

我相信只要你囡囡仍然數學合格,就唔會認為是數障.你問學校社工都會覺得你囡囡無問題,到時可能社工覺得有問題嗰個是你,會話,做家長放輕鬆些,小朋友需要時間和耐心教之類.

torunpoland 發表於 15-5-13 11:55
這個講座是社工系舉辦的。所以,我估不是「如何做好數」,而是「如何疏導情緒」之類。

...
即係俾我讀的

真係好難疏導到情緒!!!!!!! 好似噚晚, 放工返屋企, 阿女話有條數唔識, 兩位除數, 不過爸爸教咗我了。我話兩位除數前兩日咪教過你囉, 唔識就等陣再教啦。佢仲笑嘻嘻咁。

點知check工作紙時, 我就同阿女講:計錯咗喎!條數係咁的:

1. 32粒糖, 平均分俾4個小朋友, 每個小朋友可分多少粒?
           阿女答:32 / 4 = 8
           咁無問題啦。

2. 根據第1題, 其中一個小朋友將糖果平均分為兩份, 每份多少粒?
          我唔明阿女唔明D乜, 反正就係唔明, 咁佢問爸爸, 爸爸居然教佢
              32 / 2 = 16

我忍住度氣同阿女解釋, 眼尾見到阿女睥住阿爸, 阿爸緊係聲都唔敢出。最後加多句:以後數學唔好再問爸爸。

little_yolky 發表於 15-5-13 12:28
即係俾我讀的
冇錯喎,問題係話小朋友將糖果平均分為兩份,又冇話將自己個份分為兩份
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

MASAYA 發表於 15-5-13 12:35
冇錯喎,問題係話小朋友將糖果平均分為兩份,又冇話將自己個份分為兩份  ...
重點係 "其中一個" !

阿女唔識都有D興, 爸爸都唔識!!!!!!!!!!!!!!!!  我真係好佩服自己噚晚EQ之高, 我又提升了

little_yolky 發表於 15-5-13 12:41
重點係 "其中一個" !

阿女唔識都有D興, 爸爸都唔識!!!!!!!!!!!!!!!!  我真係好佩服自己噚晚EQ之高, 我又 ...
重點係問題冇話小朋友將自己個份糖果平均分為兩份,講真,我覺得條問題有機會畀人理解另一樣野,而又講得通,條問題係有問題

little_yolky  你唔好再同爸爸講好說話了   發表於 15-5-13 12:50
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

數感差並不等於數障吧

little_yolky
阿女唔識都有D興, 爸爸都唔識!!!!!!!!!!!!!!!!  我真係好佩服自己噚晚EQ之高, 我又提升了
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
恭喜妳EQ提升了。繼續努力,下次教阿女時不用忍住度氣就更好。
阿女唔識不用勞氣, 慢慢教。爸爸唔識更加無所謂,總之能娶到個能幹老婆就無問題。

我教數著眼提升能力,小學是否高分不是很重要。

我同意MASAYA的看法,這題題目不夠清晰。

如果妳阿女問我這題數,我會先要她解釋如何計出第一部分答案,如果解釋正確,證明她明白除數,我會讚賞她。

然後我會問她第二部分有什麼不明白,而不會告訴她如何計。這是我一般做法,我教兒子計數,有時我先會花很長時間嘗試了解他的思路。當我明白他的想法後才想辦法引導他自己思考得出結論。

妳女兒是不明白題目的意思,而不是除數觀念有問題,所以她這題不是數學問題,而是語文理解問題。

我會跟她說這題題目出得不夠好,不夠specific,如果改為“根據第1題, 其中一個小朋友將他自己所得的糖果平均分為兩份, 每份多少粒?”就更清晰。然後問她是否明白其中意思。如果她識做的話,我會再讚她,然後教她說話要specific,長大後如果想做律師說話就不能模棱兩可。

我不清楚你女兒的情況,但從你的描述,我覺得不太可能是數障。她計數遇到不識時,可能欠缺自信,有些戰戰兢兢而已。

這題功課,估計分數不計入成績表,妳不用太介懷結果,計錯大不了改正,無必要為此影響情緒。適當讚賞女兒一句半句,或會有意想不到的效果。
‹ 上一主題|下一主題