用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問除了陳守仁及嶺小, 還有那間直資學費是一千五百以下 ...
go

請問除了陳守仁及嶺小, 還有那間直資學費是一千五百以下?

各位媽媽, 本人大女2016-2017 小一, 有二十分在手. 想報幾間直資試下. 因還有阿妹跟尾, 所以學費太貴的,未能負擔. 做過下功課, 暫知這兩間小學每月學費1500左右. 明白還有飯錢及校車費未加上, 我估大約加多二千. 我都知這兩間都超級大熱 .

yuensammi 發表於 15-5-12 14:56
各位媽媽, 本人大女2016-2017 小一, 有二十分在手. 想報幾間直資試下. 因還有阿妹跟尾, 所以學費太貴的,未 ...
超級大熱. TSL應該係, 嶺小?? 未有耐.....

醒目開學勳章 王國長老

2013資料
直資的小學,淨學費below 3000, 其實有咩選擇?

引用:2013資料直資的小學,淨學費below+3000,+其

原帖由 Charlotte_mom 於 15-05-12 發表
2013資料
直資的小學,淨學費below 3000, 其實有咩選擇?
這個正吖, 多謝分享

引用:Quote:yuensammi+發表於+15-5-12+14:56+各

原帖由 ok3 於 15-05-12 發表
超級大熱. TSL應該係, 嶺小?? 未有耐.....
明白. thanks

回覆 yuensammi 的帖子

PLKLMCPS
Sunny Chan

回覆:請問除了陳守仁及嶺小, 還有那間直資學費是一千五百以下

唔好意思. 我又有問題. 係咪每間直資學校,都會有學費減免? 我上各校網睇, 有d 有, 有d 又無講. 咁其實係咪報左心儀既先再算? 我睇聖保羅個校網, 可以減供樓款項tim.

醒目開學勳章 王國長老

政府規定直資一定要預備一筆儲蓄做助學金, 不過點批就無硬性原則, 你可以問返學校, 有D學校網頁已經有計算機tim, 即時知道自己合唔合乎資格, 同批幾多
除學費外, 其他活動亦會有津校, 例如我仔學校, 除左減免學費, 連課外活動, 出外遊學等都有得減架, 岩岩早2星期校長開家長會至sell緊

私校就唔一定了, 有d私校講明唔會有學費資助, 呢d係家長要預先考慮的

yuensammi 發表於 15-5-12 14:56
各位媽媽, 本人大女2016-2017 小一, 有二十分在手. 想報幾間直資試下. 因還有阿妹跟尾, 所以學費太貴的,未 ...

講真, 支出咁緊拙就唔諗住俾錢讀書, 學費只係面個浸.

而且學費可以年年加, 今年收得抵下可以申請加番學費.

最後, 個人覺得, 除咗TSL, YW, LHT, 其它只收1XXX學費既學校既, 亦唔見得好過官津學校, 不如等派位好過, 好過左度右度
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:yuensammi+發表於+15-5-12+14:56+各

原帖由 hkpapa852 於 15-05-12 發表
講真, 支出咁緊拙就唔諗住俾錢讀書, 學費只係面個浸.

而且學費可以年年加, 收年收得抵下可以申請加收.
係. 睇完哂d資料, 收窄哂範圍, 只需報陳守仁一間, yeah ,攪掂.

多謝哂咁多位意見

yuensammi 發表於 15-5-12 17:16
係. 睇完哂d資料, 收窄哂範圍, 只需報陳守仁一間, yeah ,攪掂.

多謝哂咁多位意見
小數怕長計,你要假設埋嚟緊6年因為通脹上升要每年加學費,而你份人工呢.....假設都會加......

回覆:請問除了陳守仁及嶺小, 還有那間直資學費是一千五百以下?

唔單只學費,車費都好「蓉」,以我區為例過一條將軍澳隧道,動輒過千。有d去到柴灣,近2千。

回覆:請問除了陳守仁及嶺小, 還有那間直資學費是一千五百以下?