用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 如何分高功能自閉or 低功能自閉症?
go

如何分高功能自閉or 低功能自閉症?

我去醫院做過評估,佢無一份報告亦都無講過系屬於高 or 低,淨系話系自閉症,幫我安排早期訓練。我好奇想知我個仔究竟系偏向邊。

回覆:sunday987 的帖子

自閉症好似唔止兩種,政府會否講清楚係邊種自閉症?

引用:自閉症好似唔止兩種,政府會否講清楚係邊種

原帖由 muffincake 於 15-05-11 發表
自閉症好似唔止兩種,政府會否講清楚係邊種自閉症?
通常只會講自閉症譜係,有錯請指正🙏

回覆:如何分高功能自閉or 低功能自閉症?

譜系,無分了,但排什麼位會知嚴重程度。

回覆:芒果米池 的帖子

譜系即係仍未分得清楚係屬於邊種自閉嗎?要幾時先會再確定係邊種自閉症呢?

回覆:球星媽咪 的帖子

排位?唔知吖,阿仔返緊普通幼稚園k2, 老師淨系話擔心佢唔聽指令同社交問題會影響升 K3........其實學既野都識,系自我控制問題嚴重............排位系咪排小學?

回覆:muffincake 的帖子

其實我覺得政府既評估有點求其,只是心理醫生對住張 list 問,一個鐘都唔夠,而且,後來都系就甘同我講覺得佢系自閉症,當時我自己又一片空白,唔知問咩好。感覺唔系太專業,不過因為我都覺得阿仔既情緒同社交有問題,所以我好樂意排位做訓練,系唔系自閉都好,有問題都系要去面對解決,佢鍾意按咩名就由得佢,我照系甘幫佢 ......但系而家想返,覺得想知阿仔系屬於嚴重定系輕微 ......

有一種程度叫~典型自閉証, 是指出現的自閉徵狀有齊又嚴重, 而多數又會同時有埋過動証和智障.

叫得你排早期咪即係唔嚴重囉﹗High functon 一般指智力正常或以上的自閉症,其實家長大概都會知個仔係咪智力正常。以前亞氏保加是指智力正常或以上沒有言語遲緩的自閉症。而家唔再分亞氏或hight funtion,全都叫自閉譜系。小一入學前CAC會再叫你做評估,那次才會測智能。有一些特質係自閉症獨有,斦以佢對住個表tick,好似求其,其實評估個tool係嚴繄,加埋評估員經驗,真係可以好快知道個細路係咪自閉。

sunday987 發表於 15-5-12 08:57
其實我覺得政府既評估有點求其,只是心理醫生對住張 list 問,一個鐘都唔夠,而且,後來都系就甘同我講覺得 ...
Agree... 我都覺得好求其, 佢所謂嗰啲評估, 只不過係評估智力, 完全冇做過任何自閉評做, 只係base 當初(9個月前)我填嗰份問卷黎判斷. 個人覺得信唔過.

回覆:happy_floren 的帖子

佢地只係見小朋友言語發展慢、眼神弱、未識表達自己就判斷咗屬於自閉症譜系先,其實會否有其他病症或根本就唔係自閉症呢?

回覆:muffincake 的帖子

搵多個醫生評估。再堅d可自已研究下DSMV。

其實好多評估時好差,但經過訓練又追番好多,所以都係把握時間同佢做訓練吧!如果你仔已經讀k2,即係就嚟五歲,以我所知,政府訓練到六歲就會停,如果你今年仲未派到,你就追下社工啦,五歲可以排特快

回覆:Olympian 的帖子

原來系甘。。。多謝你既解答。

其實我都覺得佢系咩症都好,都系有一定既問題先會卑人標籤,我會針對佢既問題去做適當既訓練,至於系咩症都好,起碼佢而家身體健康,已經系好好好啦。

有時甘樣安慰自己,壓力會少 d.....

參考:  有人認為自閉症是一種「幼兒精神不平衡」的症狀,一個學業成績第一名的聰明人,也有發生精神分裂的可能。請家長不要迷信高功能自閉症的教育偏法!趁孩子還小,正值黃金學習的階段,用心面對的情緒,注重孩子的吃、喝、拉、撒、睡,才有可能教會孩子眼能看、耳能聽、口能講的本事,行為規範是孩子自制能力的開始,這樣才能真正幫助孩子走出自閉的圈子。一旦孩子身體正常發展,才能真正的成長。有些已是成年人的自閉孩子,如瘋子般的發洩他的情緒,到時一切都不能逆轉了 ! 文/賴雪貞

2013年美國出左新一版的斷症(DSM-V),不會再有"高功能"、"亞士保加"或"自閉症"等等的類別,統一都會叫"自閉症譜系(ASD)"~ 以下係"自閉症人士福利促進會"的資料~ 可參考~ =]

美國心理學會(American Psychological Association) 在2013年5月推出「精神疾病診斷與統計手冊」最新第五版( The Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders簡稱DSM-V) ,其中對「自閉症」有以下的修正:

1. 「自閉症」的名稱:「自閉症譜系」(Autism Spectrum Disorder, 簡稱 ASD),其中包括原來的自閉症(Autism 或Autistic Disorder)、亞氏保加症(Asperger's Disorder)、兒童時期崩解症(Childhood Disintegrative Disorder)、未分類的廣泛性發展障礙(Pervasive Developmental Disorder Not Otherwise Specified, 簡稱PDD-NOS)。所謂「譜系」,即包括自閉症可能的症狀及其嚴重程度。這樣的診斷描述及分級更貼切每個自閉症的獨特狀況。

2. 由三個臨床診斷的範圍變成為兩個:

I. 社交溝通及社會互動上的困難 (溝通及社交行為上的困難被認為是無法分開討論,所以合併成單一症狀來進行診斷及描述,再結合環境及情境的因素進行診斷。)

II. 固定的興趣及重複的行為

回覆 sunday987 的帖子

低功能自閉症 既小朋友普遍都排S 位OR I位.   言語/日常生活/自理能力既認知,比一般小朋友低,  (E.G 常遺失物件)
上到小一,從小朋友學業成績/社交, 你會分到亞氐定普通自閉.

如果是亞氐. 建議你多參考'亞氐保存' 或'亞斯伯格症. 的書, 你會明白他們的世界, 他們的內心.
E.G 像一頭火車只會依'安排好的路線行駛' . (記憶力非常強).  一遇到突發事,便火車出軌,大爆炸 !!!
正常人是汽車, 懂得轉灣, 懂得看紅錄燈. 亞氐社交差,  不懂看'眉頭眼額', 不恰當場合'說話' .