用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 求分析,而家晚晚訓吾著,仲有兩個月好難捱. ...
樓主: cheukmanlai
go

求分析,而家晚晚訓吾著,仲有兩個月好難捱. [複製鏈接]

引用:無呀,面試時已講明無位,要有人退學才考慮

原帖由 cheukmanlai 於 15-05-11 發表
無呀,面試時已講明無位,要有人退學才考慮,加上當日有幾十人面試,機會渺茫,當日仲同瑪神,張明添撞筆試 ...
塞翁失馬焉知非福!你都唔好擔心太多,今次細仔會順利架喇

引用:兩年前,大仔派位不理想,(BAND2頭派了BAND3

兩年前,大仔派位不理想,(BAND2頭派了BAND3尾),叩門叩到驚,陰影太大,可能仲有D教育王國既朋友記得我,而家到 ...
樓主:我囡都係今年升中,我的心情和你一樣緊張,我都好明白你的心情。我認為你的分析好有道理,放心啦,阿仔一定派到!祝你好運!

不要太擔心,保重身體。Good luck!

醒目開學勳章

回覆:pamam 的帖子

其實我地軍師真係好大壓力, 揀校次序, 派得唔好扣門又要揀, 行錯一步都好大影響, 好似命運係我手

回覆 happysmileha 的帖子

祝大家入到心儀中學 !

cheukmanlai 發表於 15-5-11 23:29
祝大家如願以償,7月7日開心去慶祝!

你已為仔仔預備了最好的, 預祝 7月7日如願中獎

happysmileha 發表於 15-5-12 10:03
其實我地軍師真係好大壓力, 揀校次序, 派得唔好扣門又要揀, 行錯一步都好大影響, 好似命運係我手

...

大家加油!

多謝大家關心,也祝大家好運呀.

www  好媽媽,祝心想事成!  發表於 15-5-12 20:56

樓主同你分享自己我經歷:92年果時仲分5個banding我被評為band3,家住港島區,結果被派到九龍band5學校,爸爸、媽媽帶我叩門叩左2天西區半山所有學校都去晒!結果有間band4-5的學收左我,讀左一年第二年F2我轉左去港島區一間band1男女校。現在我除了是今年升中女生媽媽外,還是飽唔親饑唔死的公務員。想話你知,有爸爸媽媽的支持加上自己努力,其實都會有出路。不用太擔心

回覆:caerion 的帖子

cheukmanlai 發表於 15-5-11 15:58
兩年前,大仔派位不理想,(BAND2頭派了BAND3尾),叩門叩到驚,陰影太大,可能仲有D教育王國既朋友記得我,而家到細仔,
真係驚到晚晚訓吾著,晨早扎醒又再想過.因為大仔成績OK,尚可叩門,但細仔成績係BAND3尾,有讀寫障礙,叩門機會渺茫,所以填表也很保守,我真係好驚黑仔起上黎吾知點算.

我在甲一,乙一,自行都是九工,因細仔好喜歡這校,又近屋企,對讀寫障礙生又有支援,想問機會大嗎?

我自己分析過,不知道對不對.
甲一抽入機會最大,因為B1,2生不會填,B3生有很多博B2尾,只餘下少量B3生在甲一填該校.
自行會收了大部份好想入該校而條件較好的學生,因細仔面試表現一般,我覺得機會不大,
乙一是最後防線,阿仔那班大部份同學都是B3,但卻無人在甲一填九工,(係細仔同朋友傾計得知)
九工的電工和電腦科(硬件), 係全港頂尖.

cheukmanlai  希望他學到一技之長啦.   發表於 15-5-13 17:14

引用:兩年前,大仔派位不理想,(BAND2頭派了BAND3

兩年前,大仔派位不理想,(BAND2頭派了BAND3尾),叩門叩到驚,陰影太大,可能仲有D教育王國既朋友記得我,而家到 ...
樓主, 既然已按自己最合理的選擇交咗表, 你已盡力做好你的部份, 就坦然安心地等待結果吧! 我仔仔今年也是小六生, 所以好理解你的心情. 幸好這裡有很多同路人, 互相支持! 你唔好擔心了, 好好享受與孩子一齊的每分每秒, 能與孩子一同經歷人生中的樂與苦, 也是感恩! 加油! 祝福你成功!

cheukmanlai  也祝你是7月7日開心慶祝的一群啦   發表於 15-5-13 17:13

回覆 ykconniechan 的帖子

樓主可以做的已經做了,既然有大把家長陪你等,不如放鬆心情,做下子女及自己喜歡的事情做,放鬆心情要等,緊張又要等,何不選擇放鬆心情,因為7/7後又要忙註冊及預備開學...
你預備好PORTFOLIO及叩門物資未呀?如未,你可以預備下(我都未預備好),預備好的就LET GO啦!

cheukmanlai  希望今次只準備叩門文件,而用不   發表於 15-5-13 17:12

回覆:connielam 的帖子

樓主,唔好想咁多,take care, 並祝成功, 一擊即中

cheukmanlai  希望係啦.  發表於 15-5-13 17:11
上主是我的牧者, 我實在是一無所缺。
祂使我臥在青綠的草場, 又領我走近幽靜的水旁,
還使我的心靈得到舒暢。
祂為了自己名號的原由, 領我踏上了正義的坦途.....
祢的牧杖和短棒, 是我的安慰舒暢.......
在我一生的歲月裡, 幸福與慈愛常隨不離,
我將住在上主的殿裡, 直至悠遠的時日。

回覆 wonderbaby 的帖子

其實都係架,大仔經叩門一役,整個人變了,現在對自己好有要求,考試測驗都好緊張,
因為明白到當運氣沒有了,實力是最重要的.

引用:回覆+wonderbaby+的帖子 其實都係架,大仔

原帖由 cheukmanlai 於 15-05-13 發表
回覆 wonderbaby 的帖子

其實都係架,大仔經叩門一役,整個人變了,現在對自己好有要求,考試測驗都好緊張,
咁辛苦去叩門,終於有一間由佢自己一手一腳考返黎,加上佢本身又生性,上左好好的一課

九工其實唔錯,n年前仲係英中&boys school時,我F.6-7,畢業後入左U, 做埋專業人士.
雖然為左小朋友做左C9,但同學個個都有成就.
而家雖然變band 3, but still proud of the school.

回覆 Longan 的帖子

我大仔有好熟同學入左九工,宜家都有約出來食飯,
問過裡面情況,都有隱憂,(有黑社會,打架,但校方一發現即趕出校)

回覆 cheukmanlai 的帖子

樓主,你要做的已做了,放鬆心情一下吧!我小朋友今年都是升中一,一樣有讀寫問題,試過考直資都不成功,現等派位。 有時要比自已休息一下。個多月後才再努力吧!

‹ 上一主題|下一主題