用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 官津/直資私立
go

官津/直資私立 [複製鏈接]

請問,見過其他家長話想報官津但怕派得差所以用私立直資做後備,但是又有人話,私立報左就唔玩得抽獎。我其實想官津多d,但到無計時都唯有私立。情況是,十月出生的細仔,其實理論上可以有2次機會入學,甘如果我用第一次(5歲幾)機會來自行同大抽獎,抽得唔靚的話,唔要個位返多一年幼稚園用第二次(6歲幾)機會淨玩直資私立,會晤會比較好d?定其實我的憂慮是多餘的,會不會有方法可以用私立做抽獎後的後備?
   1    0    0    0

引用:請問,見過其他家長話想報官津但怕派得差所

原帖由 c9killer 於 15-05-11 發表
請問,見過其他家長話想報官津但怕派得差所以用私立直資做後備,但是又有人話,私立報左就唔玩得抽獎。我其 ...
直資收左,而又註册左,等同放棄官津大抽獎。
私校就一間間,有啲收左註册左仲可以繼續玩大抽獎遊戲。

但大抽獎遊戲只可玩一次,派得唔好放棄,做大b第二年係冇得再玩,好似要啥人人抽晒,先安排一個學位比你。

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

醒目開學勳章 王國長老

回覆:官津/直資私立

除左以上,幼稚園都未必肯俾你讀多年k3,因為本身會有一班k2升上,未必有多餘學位咁做,尤其你6月抽唔到而決定repeat,學校好難安排(唔係你一個半個,俾左你,其他人要求呢?下一年呢?)

醒目開學勳章 王國長老

你一係k2、3時只考d可以抽獎的私立,一係抽到咩都直上小一,再考慮叩門/重考小一/插小二

c9killer 發表於 15-5-11 03:18
請問,見過其他家長話想報官津但怕派得差所以用私立直資做後備,但是又有人話,私立報左就唔玩得抽獎。我其 ...
自行可以玩兩次, 大抽奬就不能玩兩次。
你可在首次自行失敗後, 放棄大抽奬, 然後等第二年自行。

c9killer 發表於 15-5-11 03:18
細B自行可以抽兩次呢個講法有多位會員說過, 但我未能查証, 所以唔肯定係咪一定得. 自行如果有20分都話諗得過可以搏多次, 但如果你得15分, 試多年都唔會有咩分別.

直資/私立小學都係要考, 依家間間都幾千人去考, 唔係話你想就會考到

直資學校所謂既後備, 通常都係你考到入去之後去搏叩門入番官津小學.... 不過唔一定會叩得到; 唔俾抽獎既私立小學亦一樣

其實有不少私立小學係俾抽獎, 不過, 近年不少私立小學加入"唔俾抽獎"既行列, 所以要自己問清楚.

考學校, 唔好為考而考, 唔好似為一定考到.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

多謝幾位的回覆,我之所以甘勇,是因為有後備,不怕第二年私立無位。其實如果好似你們這樣說,那麼如果細b時找到幼稚園,就可以k2時大抽獎,抽不到好的再k3時私立。

MrBeast  大B先得  發表於 15-5-11 18:34

如果今年accept咗私校讀小一,出年係冇得抽,亦冇自行架啦。因為你個小朋友已有一個小一學位

醒目開學勳章 貢獻勳章

chingcging 發表於 15-5-11 18:45
如果今年accept咗私校讀小一,出年係冇得抽,亦冇自行架啦。因為你個小朋友已有一個小一學位

...
hmm...
我有親友就讀國際學校G1,同時參加大抽獎
恐龍家

引用:Quote:chingcging+發表於+15-5-11+18:45+如

原帖由 小曳人 於 15-05-11 發表
hmm...
我有親友就讀國際學校G1,同時參加大抽獎
國際學校係可以,但直私係唔得

不是不是,我不是打算讀住私立抽獎啊,我是打算讀住k2抽獎,抽得不好就k3報私立,所以不會存在已經有學位不能抽獎的問題。Mr beast,點解大b先得?不是應該細b先得嗎?

引用:不是不是,我不是打算讀住私立抽獎啊,我是

原帖由 c9killer 於 15-05-11 發表
不是不是,我不是打算讀住私立抽獎啊,我是打算讀住k2抽獎,抽得不好就k3報私立,所以不會存在已經有學位不 ...

如果K3考唔到任何私立,「後備」又唔得,點算?

樓主不如你開名講你抽邊個網,間學校是否很好?值得安排咁復雜抽到。

另外K2做細仔,是否真的可以參加大抽獎?
如果真係抽到,便少上一年K3學術上,心理上都要考慮清楚,沒有了幼稚園畢業就上小學。

醒目開學勳章 王國長老

引用:+本帖最後由+niclicma+於+15-5-11+23:02+編

原帖由 niclicma 於 15-05-11 發表
見#4,接受現實抽完再唸,真係叩門插班都唔得就接受現實啦

後備唔會唔得,我好有把握所以先甘樣打算.另外k2應該也屬於5歲8個月至7歲之中的,應該可以抽?有人可以解答嗎?至於什麼校網反而不重要,反正租屋,搬去邊區都得,貴的區找一間小一點的也可以,為了入學住一年無所謂。

c9killer 發表於 15-5-12 12:56
後備唔會唔得,我好有把握所以先甘樣打算.另外k2應該也屬於5歲8個月至7歲之中的,應該可以抽?有人可以解答 ...

要可以係K2同K3搏二次自行, 只有係K2開學後9月1日至12月31日期間會滿5歳年個班先得, 其實即係個班K2既大B.

其實只要年齡合適, K2一樣可以照考直資/私立小學, 因為幼稚園唔係一定要讀, 唔讀幼稚園都可以考小學

咁呢班大B應該可以搏兩次自行, 考兩次直資/私立小學(不過好似有D學校唔可以俾超大B考)先再抽獎.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題