用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 各位家長日有咩同班主任講?
go

各位家長日有咩同班主任講? [複製鏈接]

我諗唔到有乜野問,只係講左聲「感謝老師既教導」,可能阿女會尊師重道d,又可能老師會關注阿女d,應該點都好d既
   1    0    0    0
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:我諗唔到有乜野問,只係講左聲「感謝老師既

原帖由 MASAYA 於 15-05-08 發表
我諗唔到有乜野問,只係講左聲「感謝老師既教導」,可能阿女會尊師重道d,又可能老師會關注阿女d,應該點都 ...
都係問下平時上堂點,同同學仔相處成點,成績方面有冇乜野家長可以同老師配合,都係問呢d咋

引用:我諗唔到有乜野問,只係講左聲「感謝老師既

我諗唔到有乜野問,只係講左聲「感謝老師既教導」,可能阿女會尊師重道d,又可能老師會關注阿女d,應該點都 ...
我會問吓阿女上堂情況,有無發夢或者舉手答題....
我仲要篤背脊,平時有蝦阿女個D同學,再講多次俾老師聽。

Jane1983    發表於 15-5-8 13:27

AgapePa 發表於 15-5-8 12:43
我會問吓阿女上堂情況,有無發夢或者舉手答題....
我仲要篤背脊,平時有蝦阿女個D同學,再講多次俾老師聽。 ...
上堂情況老師好主動講晒,我又冇諗過篤背脊,唔知阿女有冇畀人篤呢?
Learning to Read, Reading to Learn.

MASAYA 發表於 15-5-8 12:29
英文班主任係電話度同我講, 你既仔我非常滿意, 我冇嘢同你講, 我知你對我都好滿意, 而且對你既仔成績都滿意, 所以你可以唔使來啦.

karenlyk    發表於 15-5-11 13:29
BSCYL    發表於 15-5-10 18:21
MASAYA  正喎   發表於 15-5-8 15:48
小曳人  good!  發表於 15-5-8 15:36

我會問下老師覺得父母有咩野需要配合. 我仲會問下佢同其他同學相處成點, 合群性,合作性得唔得....etc.

醒目開學勳章

問下平日上堂留唔留心,同學間相處情況

醒目開學勳章 貢獻勳章

問下上堂情況,有無搞事,投唔投入學校生活
老師都係投訴幾句

恐龍家

其實大家都係差唔多,點解我前面d家長可以講咁耐,我傾兩野就講完

wan_sosin  講得耐唔慌好嘢!  發表於 15-5-8 16:37

引用:Quote:MASAYA+發表於+15-5-8+12:29+我諗唔

原帖由 tintinlam 於 15-05-08 發表
英文班主任係電話度同我講, 你既仔我非常滿意, 我冇嘢同你講, 我知你對我都好滿意, 而且對你既仔成績都滿意 ...
個老師咁攪笑

上次家長日,要同學生一齊去,我仔入課室掂一掂張凳就起身四圍行,我同班主任一路傾就望任佢一路四圍行,班主任同我講解完個成續表,我問佢,個仔係學校點樣,班主任就話,佢好似而家咁囉,一有時間就行來行去,跟住同我講佢哋幾個老師比操行分時有唔同意見,有老師覺得佢幾好,但班主任又常收到同學投訴,++--後,比個B+,我都好滿意了.

引用:上次家長日,要同學生一齊去,我仔入課室掂一

原帖由 wan_sosin 於 15-05-08 發表
上次家長日,要同學生一齊去,我仔入課室掂一掂張凳就起身四圍行,我同班主任一路傾就望任佢一路四圍行,班主任 ...
好似我囝

wan_sosin    發表於 15-5-8 17:02

wan_sosin 發表於 15-5-8 16:36
上次家長日,要同學生一齊去,我仔入課室掂一掂張凳就起身四圍行,我同班主任一路傾就望任佢一路四圍行,班主任 ...
你仔學校畀學生行黎行去咁好?
我地一坐低,班主任已經一輪咀講晒我女上堂既野,好既唔好既都有,佢講完我真係諗唔到仲有乜好問

成績冇乜多講,都係照成績表講,其實我自己睇都得

操行就多d問題,但最後都有B+,我小學係C架 而家係咪一般唔會畀C?

引用:Quote:wan_sosin+發表於+15-5-8+16:36+上次

我地一坐低,班主任已經一輪咀講晒我女上堂既野,好既唔好既都有 ...
其實上堂好多嘢做,唔太長時間只係聽老師講課,有時上堂有工作紙,分組答問題,我仔就最鍾意把握機會出黑板寫嘢,因為可以起身,有功課我仔又會趕住去做,所以四圍行係多數轉堂和其他時間!
而家真係好少聽操行攞C,其實B已經唔叫太好架啦!

引用:上次家長日,要同學生一齊去,我仔入課室掂一

IloveJJ 發表於 15-5-8 22:28
你仔間學校咁好,行來行去都仲有B+。我仔舊年攪攪震就B-,今年無攪野,剩係發夢都B喳!

...
托賴!

我仔總能令老師喜歡他,他頑皮但不討厭,話頭醒尾,而且是好幫手,老師會搵佢幫手做事,有嘢做就唔會攪事.

回覆:各位家長日有咩同班主任講?

ch-cheung 發表於 15-5-9 00:07
次次家長日見到人地家長同班主任講好耐,我自己就好快見完,唯有自己諗,無complain 係好事黎嘅

...
係囉,等咁耐講得一陣好蝕咁,我都係咁諗

引用:Quote:wan_sosin+發表於+15-5-8+16:36+上次

我地一坐低,班主任已經一輪咀講晒我女上堂既野,好既唔好既都有 ...
放心la,現在老師都好識做,如果小朋友、家長肯同學校合作的話,操行點都唔會比C,除非家長同老師為左小朋友行為而有牙齒印就另計…

阿仔是高手, 在校扮乖.

我打針, 老師當我要求高
‹ 上一主題|下一主題