用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 基督教香港信義會宏信書院 宏信好唔好? 觀點與角度
樓主: mandi_lui
go

宏信好唔好? 觀點與角度 [複製鏈接]

tinaxxy 發表於 16-11-2 13:41
咁擔心就唔使去讀lor,大家都有選擇,全香港五百間小學,要讀一間就要有信心,對需改善之處也需有信心。
利 ...

啱嘅!有懷疑吾鐘意寧願放棄,免將來後悔又話學校差。我嗰由y1 到現在y7 ,冇錯是有學生講粗口也有高年級問題!但每次學校會出通告通知家長又會與學生解釋,我也會與自己小朋友傾下,講真不是單方面做,家長也應該教導孩子是與非。已讀了7年。學校真的改變了很多,好彩小朋友非常鐘意宏信而且與同學感情亦好好。如果覺得宏信不是自己想要的就放棄吧。

引用:咁擔心就唔使去讀lor,大家都有選擇,全香

原帖由 tinaxxy 於 16-11-02 發表
咁擔心就唔使去讀lor,大家都有選擇,全香港五百間小學,要讀一間就要有信心,對需改善之處也需有信心。
利 ...
我係宏信家長, 並唔係為小朋友要考入而打擊對手說以上所以話。

請問大家有冇人知道宏信係咪遲D會有PYP同MYP課程,或是已經考核中呀?
請高人指路!!

之前好似話申請緊,待批!目標係一條龍IB喎

引用:請問大家有冇人知道宏信係咪遲D會有PYP同MY

原帖由 goldtidehk 於 16-11-19 發表
請問大家有冇人知道宏信係咪遲D會有PYP同MYP課程,或是已經考核中呀?
請高人指路!!
申請中。其實依家課程內容跟PYP冇分別,只係未有名份而已。

回覆:宏信好唔好? 觀點與角度

我上ibo.org官網check過至申請PYP始到certified通常最快須2.5 yrs。宏信應是2015年初入紙申請PYP(根據我收集的傳媒報道),最快2017年暑期可certified。

回覆:宏信好唔好? 觀點與角度

目前名份是 'candidate IBPYP'。

eg123 發表於 16-11-19 21:25
申請中。其實依家課程內容跟PYP冇分別,只係未有名份而已。

課程內容跟PYP無分別?

第一: 未攞正牌, 咁肯定咁講?

第二: 目前IBO只為PYP和MYP設課程指引, 並沒有具體課程大綱, 學校自行訂定。 訂等得好唔好 定d咩內容, 好睇個別學校質素......

身為家長點可以唔知?

引用:Quote:eg123+發表於+16-11-19+21:25+ 申請

原帖由 hp001 於 16-11-20 發表
課程內容跟PYP無分別?

第一: 未攞正牌, 咁肯定咁講?
睇不明。意思話未實行PYP,學校未申請PYP?如果意在爭取PYP,是否要根據IBO要求去做足?咁學校到底申請咗PYP未呀,請用家指明,我地僅可以睇傳媒報道小道消息吖。

tinaxxy 發表於 16-11-21 18:43
睇不明。意思話未實行PYP,學校未申請PYP?如果意在爭取PYP,是否要根據IBO要求去做足?咁學校到底申請咗PY ...

慢慢分析資料同d消息啦。 要講嘅我都講哂。 Good luck!

我朋友個仔今年Y5,這5年期間極hea...家長完全無壓力,無需理會他的功課,做家長會好開也,但我朋友漸漸發覺宏信跟其他ib學校始終差太遠,為了個仔將來,所以決定轉校。

qkqkqkqk 發表於 17-3-2 16:29
我朋友個仔今年Y5,這5年期間極hea...家長完全無壓力,無需理會他的功課,做家長會好開也,但我朋友漸漸發覺 ...

你朋友5年級先轉,算遲了!轉回傳統學校,跟本追唔上

jamlee309 發表於 17-3-6 21:13
你朋友5年級先轉,算遲了!轉回傳統學校,跟本追唔上

佢唔係轉傳統學校,係轉其他ib國際學校

qkqkqkqk 發表於 17-3-7 08:47

咁就ok, 明智之選! 寧願返學遠少少

qkqkqkqk 發表於 17-3-7 08:47

請問轉左去邊間IS呢?可否pm me?我二個女讀緊IS,但我住宏信附近,十分鐘路程,但我女而家返九龍塘,日日咁來回好辛苦,我有諗過遲下轉過黎宏信近d,唔知係咪同真正IS差咁遠呢?

tsingyichuyan 發表於 17-10-17 11:32
回覆 mslam1016 的帖子

有其他IS 讀緊咁好, 比我唔會轉啦. IS 的IB成績都是比較好. 小朋友坐車睡下覺都唔 ...

咁又係,難得既係我二個女日日都返學好開心,而且學到野,所以我都係等佢地讀完小學先再諗

‹ 上一主題|下一主題