用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 基督教香港信義會宏信書院 宏信好唔好? 觀點與角度
樓主: mandi_lui
go

宏信好唔好? 觀點與角度

回覆 mandi_lui 的帖子

Thanks.

mandi_lui 發表於 15-5-7 12:37
一年前的今日, 我和許多家長一樣, 為了子女升小一問題感到非常忐忑不安。小女手執宏信的 offer,但這從未令 ...
可否講多一些有關校風, 學生品格?
Roomteacher是否就是當下那科的老師, 還是另有其人? 如何管理?
閱讀風氣重嗎? 多present嗎?
分班時是沒級打亂平均分, 還是固定的? 分精英班or普通班?
可能你的孩子還未到, 請問知不知道到了高小會不會谷成績上中學?
不好意思, 多問題, 先謝謝!

maem 發表於 15-8-21 16:22
可否講多一些有關校風, 學生品格?
Roomteacher是否就是當下那科的老師, 還是另有其人? 如何管理?
閱讀風氣 ...

就我所見, 小學部的同學普遍有禮健談, 亦顯得較為活躍, 從女生不用穿傳統校服裙而改用裙褲可知學校鼓勵多活動多主動, 而不是乖巧斯文坐定定那類學生。

有人擔心 IB 課程小朋友容易無黃管”, 但其實上課有很多規舉, 同學進入課室先有 five point check, 每個班別亦有自己的 class rules 要守, class rules 是在宏信的 3R 原則下 (Respect, Responsive and Relevant) , 由同學及homeroom teacher 共同制定, 再由同學們輪流監察, 但當然偶有失控, homeroom teacher 都會介入控制, 亦有獎罰制度。

小女的 homeroom teacher (即班主任) 執教了該班的三個主要科目 (English, Mathematics and Theme for Investigation), 所以非常清楚各同學的能力和性格, 老師非常有愛心和耐性, 願意就個別同學的問題作獨立跟進和處理;每班另有一位助教, 協助課室大小事務, 和特別照顧個別有需要幫忙的同學。

同學的閱讀風氣重, 由高至低年級的同學都常常書不離手。同學亦有很多發表意見和 present 作品的機會, 就今年第三個教學單元開始, 同學已經要自己準備 presentation 的資料, 在全班同學面前講解及展示作品內容, 在之前亦有很多單獨向老師講解自己作品的機會。

分班問題我本人不太清楚,我也不知道有沒有按成績分班,宏信亦不是按 ABCD 班分學生的。沒有聽說過精英班或普通班的分制,但不排除暗地裡有這個可能。幸好同學們絶對沒有被標籤為 "精英" 或 "普通" 學生, 同學在班上亦沒有名次高低之分。

至於谷成績上中學, 似乎不是學校要催谷同學喎! 宏信本身是12 年制一條龍學校, 一般乎合學校基本要求已經是直升上中學了, 我亦相信宏信是極度希望由自己培訓出來的小學生升讀原校中學部的。但是,高年級同學家長催谷子弟成績以求轉讀其他中學的情況亦為普遍,不竟,宏信中學是新校,沒有 DSE 或升大學的數據支持,有家長信心不足,亦無可厚非。

回覆:mandi_lui 的帖子

非常多謝你詳盡的回覆!

其實最重要先了解自己小朋友性格而選擇傳統還是IB,家長亦清楚理解兩者教學既分別,如你選擇IB你必需先忘掉"比較".因真係無得比.我有兩個小朋友,大女係一間超級傳統學校讀,一個就係宏信讀,所以好明白兩者分別.讀書係無得迫架!多點和仔女溝通,多點從他們角度想,你自然會選對學校給他們.
2016 13th SINGAPORE OPEN GYMNASTICS CHAMPIONSHIPS
https://youtu.be/ewiq2eV63X0
2014年全國青少年藝術體操錦標賽-亞軍
https://youtu.be/OAEC8aaPeB0

引用:其實最重要先了解自己小朋友性格而選擇傳統

原帖由 竹葉青 於 16-04-11 發表
其實最重要先了解自己小朋友性格而選擇傳統還是IB,家長亦清楚理解兩者教學既分別,如你選擇IB你必需先忘掉" ...

啱呀! 選定咗主流定IB。 選咗IB, 要比較就同番IB學校比。 大家都係叫IB學校, 就算大家都有認證, 都可以有好大分別。 試問一間時時有學生打交, 破壞學校公物, 喺學校都講粗口, 時時有學生高空擲物, 時不時有白車到校,  加上學校行政混亂, 老師唔識定唔去管秩序, 任由學生喺課室無故行嚟行去甚至搞人傷人, 自己卻只顧對住電腦做一d同嗰堂無關嘅嘢。 呢d IB 好唔好? 以上種種, 全部真係有發生喺某校, 唔係假設。

回覆:hp001 的帖子

請問是那一間那麼嚴重呢

回覆 hp001 的帖子

請問邊間學校咁差?

呢間學校D高年級年生,四年級以上很多欺凌小一生
高年級D學生質素差
個人感受所見不喜勿插

我仔上星期講話學校有白車出入,不過唔知乜事

我仔都有同我講有高年級同學常講粗口,(wtf.)激死我
D高年級生品行差,成曰大大聲講英文,嘈生曬冇禮貌

回覆:MMM媽咪 的帖子

我仔愈學愈粗魯, 佢話唔惡d唔得, 活動時大聲d惡d意見先有人聽

回覆:宏信好唔好? 觀點與角度

校風咁誇張? 好快就去2nd in喇,睇到呢度評價,十五十六。

引用:校風咁誇張?+好快就去2nd+in喇,睇到呢度

原帖由 tinaxxy 於 16-11-01 發表
校風咁誇張? 好快就去2nd in喇,睇到呢度評價,十五十六。
我的孩子讀小學,咁多年他及其同班同學都不説粗口,的而且確係好活潑主動,也有孩子間衝突,但我見到每個孩子都心地善良。

回覆:tinaxxy 的帖子

呢間學校, 留意下、收下風都知成日都提醒學生 no bullying, 辦 anti-bullying 活動。 至於成效......

唔係話有傳媒就近日欺凌事件向學校查詢咩?究竟有報導出街未?

引用:呢間學校,+留意下、收下風都知成日都提醒學

原帖由 hp001 於 16-11-01 發表
呢間學校, 留意下、收下風都知成日都提醒學生 no bullying, 辦 anti-bullying 活動。 至於成效...... :quie ...
事實上,我不了解中學部情況,但學校有出通告告知家長。但小學那些同學間中有衝突爭執,間間學校都有,就算係元朗某些被視為純品學校都有問題發生,只是那些學校不公開(不是聽聞,上星期係親眼在醫院見過一宗)。只是宏信公開事件,你可以説學校很蠢,但我寧願學校透明度高。

引用:Quote:原帖由+hp001+於+16-11-01+發表呢間

原帖由 eg123 於 16-11-02 發表
事實上,我不了解中學部情況,但學校有出通告告知家長。但小學那些同學間中有衝突爭執,間間學校都有,就算 ...
因為今次有傳媒向學校查詢, 所以學校“主動”講。 學校/家長都鍾意話“間間學校都有啦”, 如果個個係真心咁講......我仲擔心

唔係有/無嘅問題。係多/少, 整體風氣嘅問題。

回覆:宏信好唔好? 觀點與角度

咁擔心就唔使去讀lor,大家都有選擇,全香港五百間小學,要讀一間就要有信心,對需改善之處也需有信心。
利申:我唔係宏信家長。