用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 深水埗區小學
樓主: yokokingdom
go

深水埗區小學 [複製鏈接]

chanwendy 發表於 15-6-17 10:50
即係頭幾年係用同區其他學校的 PRE-S1 成綪去分? 咁即係如果新校BAND 1 多過三分一, 即係同區學生PRE-S1 考 ...
要有2次Pre-S1成績先可以計到小學自己既學生Banding分佈, 但Pre-S1係逢雙數年考, 考完只影響下一屆.

所以最快第4屆畢業生(如第一屆畢業生係雙數年畢業)先叫見真章
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 15-6-17 10:10

我厶前都以為係, 但原來其實"新校"Banding分佈唔係平均除三份, 係"被動"地按同區小學學生既Pre-S1平均分去 ...

港爸你又係度講數據?!小心有火紅家長痛斥你「不知所謂」喎!  

不過又咁講,聲稱「求學不是求分數」的機構本身就製造左好多「數據」啦!不過
「烏托」派家長自己遮住對眼唔睇之嘛!  

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

奥脫福 發表於 15-6-17 11:43
港爸你又係度講數據?!小心有火紅家長痛斥你「不知所謂」喎!  
我一向都係不知所謂嫁啦! 除非版主趕我走, 如係我要癩死係度, 咁又點?

有D野如果真係無人想知, 或者無人有興趣, 你整得幾好幾靚都係無用.

如果升中唔係按能力分banding嚟抽, 大學唔駛3322同幾多5**, 一律係盲抽, 咁就真係"求學不是求分數"了!

咁果大家真係咁豁達, 咁幼稚園唔需要讀, 小學中學隨便派一間咪得囉! 連EK都唔駛上, 慳電又環保
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 15-6-17 11:56

如果升中唔係按能力分banding嚟抽, 大學唔駛3322同幾多5**, 一律係盲抽, 咁就真係"求學不是求分數"了!

咁果大家真係咁豁達, 咁幼稚園唔需要讀, 小學中學隨便派一間咪得囉! 連EK都唔駛上, 慳電又環保

其實我讚成大學入學、畢業後就業、「對象」、住屋、床位、乜位分配都用番小一
大抽獎果套「隨機號碼」架,咁咪可以將「愉快學習」呢個概念一路貫徹落去–「
愉快工作」、「愉快上車」、「愉快結合」、「愉快離開」。。。到時香港仲唔係
乜野烏托邦,人間天堂乎?!

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

奥脫福 發表於 15-6-17 12:54
其實我讚成大學入學、畢業後就業、「對象」、住屋、床位、乜位分配都用番小一
大抽獎果套「隨機號碼」架 ...
咦! 金生話事個度咪好似咁運作囉?!
‹ 上一主題|下一主題