用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 小六畢業禮
樓主: credit9999
go

小六畢業禮 [複製鏈接]

abhead 發表於 15-5-18 11:27
小木偶媽咪:
我回應問題從來唔睇人係邊間學校家長,關乜事呢? penpen 的一句 “佢以為你妒忌佢”, 就有人信 ...

嘜我咁大影响力?! 妳當其他jm冇思想㗎咩? 如果你果d說話係人家誤會咗你,唔該慎言!  哈哈

abhead 發表於 15-5-18 11:27
小木偶媽咪:
我回應問題從來唔睇人係邊間學校家長,關乜事呢? penpen 的一句 “佢以為你妒忌佢”, 就有人信! 有乜理據呢? 點解要謬然相信呢?

升中派位區, 顧名思義個平台係比來自不同小學既家長來取經. 當中個別中學情況佢地未必知, 更不應只集中於討論band 1生. 我見協恩家長低調少有發言, 才加入分享, penpen及其同類就罵我見識少井底蛙, 佢地忘記左, 呢d分享, 最主要唔係同佢地班中學家長講既.

你應不難發覺, 現有三幾個人, 無論我講乜, 已前設為”抬高協恩, 扁低其他女校”, 係先帶有色眼鏡去睇人,還刻意花時間查找我之前既發言, 左併右砌加加減減咁得出一d唔好既結論, 搖旗吶喊, 誤導其他人,我實在”受寵若驚”! 事情係真係假, 請小心分折, 要看前文後理!

比如:

- 我講鬥心, 係解奮鬥的心, 佢地會說成鬥爭之心;

- 我話深水埗某些地方女生出入要小心, 被歪曲成看不起SSP, 嫌棄窮人, 扁低英華女校; 跟住有人提到佐敦區, 又拉埋DGS落水;

- 我話女兒在學校的紛圍下, 某方面比同齡優勝, 竟變成女兒比全港學生優勝!!
...

為免誤會,可否親自解釋你以下說話的意思呢?
abhead 發表於 15-5-17 12:18
恨協恩之心終禁不住顯露了,難怪不断借題發揮,明白哂!哈哈!

penpen  人家回我唔回你,哈哈  發表於 15-5-18 14:39

不如大家冷靜落嚟!回想番最初登記成為EK會員,並且登入的目的為何,大致上都係為咗向有經驗之媽咪和爹哋取經,或是分享經驗和提供有用資料給大家,不要忘記大家的出發點是好的,不如大家都返回起始點,重拾當年一顆單純的心,繼續為人民服務.

回覆 abhead 的帖子

回覆 www 的帖子
SORRY 按錯回覆您, 其實係覆亞某某......講錯多, 胡言亂語似高歌....

penpen  哈哈  發表於 15-5-18 14:41
penpen  唔知佢係未有病  發表於 15-5-18 14:41

abhead 發表於 15-5-18 14:09
白紙黑字都可曲解人地, 我亦唔該你反省下! 比起好多無中生有既家長, 我已好慎言喇.
有部分家長未必會仔細 ...

你果句恨協恩之心終顯露了,寫得出嚟就要負責,難道得我一個曲解?! 唔知係我曲解定係你表達手法有問題呢?! 哈哈

like_travel  囉, 佢成日都係開左頭就走人   發表於 15-5-18 14:44
like_travel  Oh baby, 最費解係我, 我好想知   發表於 15-5-18 14:43

like_travel,  
佢果d行為係某種病嘅病徵嚟㗎~ e~ 係喎,呢鼠明明講畢業禮,點解會講咗協x嘅?! 哈哈

回覆 penpen 的帖子

騎劫了樓主 credit 9999 的帖子, 對不起.

做錯就認, 我唔會對自己的行為不負責任的.

回覆 like_travel 的帖子

係果個生物無丁丁走過嚟發病搞到咁! 自己做錯嘢要負責返就梗,問題係咁多人都覺得有問題而佢完全唔覺得自己寫過嘅嘢有問題,唔知係道行高深定病入膏肓啊!

like_travel  莫丁丁 食菜肉*^O^*  發表於 15-5-18 17:48

醒目開學勳章

回覆:小六畢業禮

HYS係一間非常好的學校,唔好我都唔會考。上年有收我囡囡,但我放棄只係因另一所好像較適合我那位內向的小女,
其實揀學校唔係單單睇名氣,亦唔好抬高自己去貶低人哋。
適合你未必適合我,適合我但又未必適合你,所以冇話邊間好過邊間,配對到自己小朋友就係最好的學校!

上年我出過一個題目,就係某間學校就「鬥心」問題引起罵戰,今年又係同一學校⋯
我又搵返出來,再post一次:

「其實大家上來,一係做research,一係作分享。 點解係都要争論某間較邊間好,不繼罵,然後駁。 到最後又變成一場又一場罵戰?真的很沒意思啊! 可能會覺得,難道我看到問題,不可以提出嗎? 難道我覺得佢講錯,反駁又不行嗎? 當然可以,何況已經咁大個人。 但好想講...好多家長感覺EK這邊很不和諧, 問題情願在BK那邊發問。 大家出發點都係為小朋友,這平台就係想大家受益。交換心得,分享經驗。 記住:世上沒有最好的學校,只要最合適自己小孩的學校。」

sum-yan  配對到自己小朋友就係最好   發表於 15-5-18 17:48

小木偶媽咪 發表於 15-5-18 16:56
...上年我出過一個題目,就係某間學校就「鬥心」問題引起罵戰,今年又係同一學校⋯
我又搵返出來,再post一次:
「其實大家上來,一係做research,一係作分享。 點解係都要争論某間較邊間好,不繼罵,然後駁。到最後又變成一場又一場罵戰?...

搜索一下,真係冇講錯,今年係同一學校,上年又係同一學校,前年又係同一學校,大前年都係同一學校!......

早幾個月前, 有網友說HXX 好過SPCC 添, 不論校舍, 教學 、設施、以至支援....  呢個世界, 各花入各眼啦!

不過, 發表之前, 最好諗清楚, 唔好只有題目無內容, 自己唔知點回答人家的疑問, 如何以理服人?

回覆:abhead 的帖子

菩提本無樹,明鏡亦非台,本來無一物,何處惹塵埃。

施主,放低吧!

‹ 上一主題|下一主題