用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 做卷唔留心睇題目,請問大家有咩方法? ...
go

做卷唔留心睇題目,請問大家有咩方法? [複製鏈接]

我小朋友小一生,測驗/考試唔留心睇題目,心急做晒去,做完又唔覆卷,如問番佢點做,佢又識答你,已經在家同佢講過好多次,都沒有改善,補習的老師都說她唔留心睇題目,要叫佢間題目,讀出來,但發覺佢都係間完就算,點算好,請問大家有冇方法可以教我?學校老師又話她上堂心散成日"了"人講野,學習方面還未開竅,真的好苦惱。
   0    0    0    0

醒目開學勳章

無辦法,

我仔已小三都會咁.

仔嗎?
可能要等下
我仔小二,今日派數學測驗卷, 得86分,其中扣左8分係因唔記得寫單位

我仔小一時,班主任都會話我仔鍾意上堂講嘢, 但現在小二已改善好多.
小一時,功課一定拎返屋企做,就算識做都唔做; 現小二, 日日在校完成功課

我覺得,小一生, 可以用一年時間去適應.有啲適應能力好嘅,就會快好多.
否則, 初小生, 放鬆啲

回覆:做卷唔留心睇題目,請問大家有咩方法?

小一,不用太緊張,還有時間!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

等開竅!

我阿仔都係唔睇題目,人地叫佢填上顏色,佢就圈出嚟.....

自己都想放鬆,但聽完老師講壓力又自然來,老師話佢做卷求其,時常好快做完又唔覆卷,態度唔認真
我感覺係佢做完當已完成左,唔會理啱定錯,唔緊張自己分數,同佢講過好多次都係咁,仲係貪玩既心態去返學,唔知有咩方法,係咪真係要等佢自己識諗,開竅。

When you give him the exercise, just ask him to circle the requirement. Once he does it, you give me the encouragement like the stamp. When he used to do it, it should be better.

bibikids119 發表於 15-5-7 10:21
我阿仔都係唔睇題目,人地叫佢填上顏色,佢就圈出嚟.....
同我仔一樣, 上一題題目要CIRCLE求, 佢CIRCLE有, 佰下一題題目要求CROSS, 佢又CIRCLE, 咪比題目陰到囉

我從開學第二個月,所有功課郜不看答案對與錯,開頭成日攻正,慢慢學會看清楚有無做得不小心的地方,現在差不多好多功課取甲或A.  個人認為不論做功課或做練習,也要自我評該。

回覆:mummyWai 的帖子

試過佢間完或圈題目重點,之後都係間完就算,唔去理解條題目問咩,佢好心急做晒去,同佢講過你第一名做晒都冇意思架,做完都唔啱既,就黎考試,唔知點算,小一成績唔好,小二係咪好難追上。

babywoman 發表於 15-5-6 16:39
仔嗎?
可能要等下
我仔小二,今日派數學測驗卷, 得86分,其中扣左8分係因唔記得寫單位
我大仔中四都係成日唔記得UNIT

呢個講座有教點幫小朋友應付默書、測驗、做功課, 可能幫到你

http://goo.gl/VWPc3h

小一係正常嘅, 俾d時間佢啦!我個仔到小二先知做緊乜, 之後就穩步上揚, 買d練習陪佢做, 教佢睇題目, 睇key words! 加油呀! 最緊要唔好嚇親佢呀!

謝謝大家的意見,我都要好好一齊學習,希望佢可以慢慢習慣看清題目作答,好似大家咁講只是剛小一,可能我小朋友需要更多時間適應,現在只祈望級格都已叫好啦。

我仔由幼稚園做功課開始,我就已經要佢一定要先睇題目,仲要佢讀出聲音。小學開始,讀完題目要間重點,陪佢一齊做練習,貴精不貴多,因為多做會乏味,遇到唔明就教佢,如果佢找到重點便讚吓佢。

引用:無辦法,我仔已小三都會咁.

原帖由 CALVEN 於 15-05-06 發表
無辦法,

我仔已小三都會咁.
我仔小五仲係甘

引用:無辦法,我仔已小三都會咁.

原帖由 CALVEN 於 15-05-06 發表
無辦法,

我仔已小三都會咁.
無辦法,小四仍一樣!

很多時, 小學成績高低就取決於 "小心" 兩個字
‹ 上一主題|下一主題