用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 選女校的你喜歡協恩還是女英華?
樓主: celiaroyfamily
go

選女校的你喜歡協恩還是女英華?   [複製鏈接]

回覆 www 的帖子

這兒的JM真是眼光銳利,手文之誤,是2019-2020年度。

回覆 IvyPluto 的帖子

好多家長因為YWGS搬重建而改選其他學校.但學校質數和校舍新舊有好大關係嗎?阿囡讀小一時學校重建,到建好時搬回又新又大的校舍..學校教育方針仍沒有改變,只是活動有些不同,多了直空間吧...轉眼要畢業啦....記得張婉亭導演嗎?她負責把校舍重建的過程拍下....我很期待完成的一刻.....
協恩和YWGS.似是一動一靜..各家長可按子女性格來選擇....

ydoris 發表於 15-5-11 08:47

好多家長因為YWGS搬重建而改選其他學校.但學校質數和校舍新舊有好大關係嗎?阿囡讀小 ...
对九龍新界既学生,简直係百年难得既机遇

回覆 Yanamami 的帖子

始終都會去返半山區...

Yanamami  到时大个女了  發表於 15-5-11 10:30

英華

ydoris 發表於 15-5-11 08:47
好多家長因為YWGS搬重建而改選其他學校.但學校質數和校舍新舊有好大關係嗎?阿囡讀小一時學校重建,到建好時搬回又新又大的校舍..學校教育方針仍沒有改變,只是活動有些不同,多了直空間吧...轉眼要畢業啦 ...
其實相對校風、校長老師同學的素質等,遠比臨時校舍的新舊重要得多。而且,不少學校也用過這校舍,包括:德貞女子中學、培道中學、拔萃女書院。

Yanamami 發表於 15-5-11 08:50
对九龍新界既学生,简直係百年难得既机遇

但 女英華 仍然是 中西區 ...

Yanamami  可以自行考入去嘛  發表於 15-5-11 11:41
CFSS & SSGC

点解我話係百年机遇?遲早搬番去同依然係中西区,無问題。但如果呢幾年唔係搬左去SSP, 好多九龍新界同学未必会揀,太遠。但而家起碼有幾年係SSP, 方便吖~遲d搬番去,女又大幾年,遠d都可以吖~所以呢幾年会多左九龍新界同学自行試YWGS.

我覺得不會多太多人九龍及新界人因為佢搬左去SSP而報.因為SSP被很多家長認為品流覆雜..我不會因為近些就為小囡報,不過因為佢有幾年係SSP,仍然覺得方便左..第日去返半山...返學要耐些,因為羅便臣道真係幾難去架...(如果收左)但我數次係SSP MTR去YWGS..見D師妹行得好快架,一陣就返左學校啦,我3個人都追佢吾到呀....吾覺SSP有咩問題...

ydoris 發表於 15-5-11 11:58

我覺得不會多太多人九龍及新界人因為佢搬左去SSP而報.因為SSP被很多家長認為品流覆 ...
你估唔到啦~我女小学以前从無人報,近呢两年,年年总有一两个入。我就唔会介意SSP, 牛鬼蛇神無禁早出沒。我大女间中学係石峽尾咪—样?當初亦有家長嫌周边环境唔好,阿女讀落一d问題都無,非常安全。

回覆 goodmama2003 的帖子

老師話佢D叩門位..係放榜日,妳未同阿囡返到屋企已打電話來問妳讀吾讀..所以妳坐車想去叩門都吾得啦,因為佢好快已FILL晒D位啦...

johnnywalker  其實...我知有人係扣門入   發表於 15-5-11 12:40

Yanamami 發表於 15-5-11 11:46
点解我話係百年机遇?遲早搬番去同依然係中西区,無问題。但如果呢幾年唔係搬左去SSP, 好多九龍新界同学未 ...

因為 女英華 仍然是中西區,學位變化不大,他區學生機會率是一樣,

只是中西區少了B1學生選她,中西區的 B1尾和邊懸生 便機會大了
CFSS & SSGC

回覆 johnnywalker 的帖子

其實...學校係SSP...我好擔心..去左幾次YWGS..我係高登買左好多好多野...用左好多$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$..

sum-yan    發表於 15-5-11 13:59

ydoris 發表於 15-5-11 12:39
回覆 johnnywalker 的帖子

其實...學校係SSP...我好擔心..去左幾次YWGS..我係高登買左好多好多野...用左好 ...
仲有文具街!同成街食店!
‹ 上一主題|下一主題